სალათი “დრაკონი” საახალწლო მენიუში ჩავრთე, რომ წლის მფარველის კეთილგანწყობა მოვიპოვო

0
166

ახალი წელი დღესასწაულია, რომელიც მსოფლიოს ყველა ერს აერთიანებს. მან მსოფლიოს ყველა კუთხიდან კულტურები და ტრადიციები შთანთქა. ერთ–ერთი ასეთი ტრადიციაა განსაკუთრებული სიმბოლური კერძების მომზადება. აღმოსავლური კალენდრის მიხედვით, მწვანე ხის დრაკონის წელი ახლოვდება. მრისხანედ ჟღერს, დაგვეთანხმეთ. ვთვლით, ასეთი უზარმაზარი ქვეწარმავლის კეთილგანწყობის მოპოვებაც შეიძლება. ამისთვის საკმარისია მოამზადოთ სალათი “დრაკონი” ახალი წლისთვის.

ყველას ესიამოვნება მის საპატივცემულოდ მომზადებული კერძის დაგემოვნება. მსგავსი ჩვეულება ჩვენს კულტურაშიც იშვიათი არაა. რატომ არ შევმატოთ წელს საახალწლო სუფრას ხიბლი?

ორიგინალური სალათი “დრაკონი” ახალი წლისთვის

ალბათ, არაერთხელ გინახავთ სალათი “მალაქიტის სამაჯური”. როგორც წესი, ძირითადი ინგრედიენტებია ქათამი, კვერცხი, კაკალი, მაიონეზი და კივი. შესანიშნავი კომბინაციაა, მაგრამ კარგად ნაცნობი. დამდეგ წელს რაღაც უფრო უჩვეულო გვინდა, ისეთი, რომელიც ჯერ არავის ჰქონია. რა მოხდება, თუ ამ სალათისგან საუკეთესოს ავიღებთ – წვნიანი მწვანე ფარფლები ახალი კივის ნაჭრებიდან?

ასეთი გაფორმება თემატურ ეფექტს ქმნის, თან კივი არა მხოლოდ ქათამს, არამედ სხვა ინგრედიენტებსაც იდეალურად ეთავსება.

სალათი “დახვეული დრაკონი”

ინგრედიენტები:

  • 5 კვერცხი
  • 400 გ კიბორჩხალის ჩხირები
  • 250 გ პატარა ქილა სიმინდი
  • 1 პრასი
  • 1 მწვანე ვაშლი
  • 3 კივი
  • 1 კიტრი
  • 200 გ მაიონეზი
  • შავი ზეთისხილი (გასაფორმებლად)
  • მარილი და წიწაკა გემოვნებით

მომზადების წესი:

1. ქათმის კვერცხი კარგად მოხარშეთ და შემდეგ ყინულიან წყალში მოათავსეთ. ასე ნაჭუჭს ადვილად მოაშორებთ.

2. პრასი წვრილად დაჭერით. უხეში მწვანე ნაწილები მოაშორეთ, მხოლოდ ღერო გამოიყენეთ. მისი გემო გაცილებით დელიკატურია, ვიდრე თეთრი ხახვის გემო.

3. კივი გათალეთ. კარტოფილის სათლელის ან დანის გამოყენება საჭირო არაა. უბრალოდ კივი შუაზე გაჭერით და სუფრის კოვზით რბილობის ნახევრები ამოიღეთ. ამის შემდეგ კივი ნახევარ რგოლებად დაჭერით. თუ გსურთ, რომ თქვენს სალათის დრაკონს მრგვალი ფარფლები ჰქონდეს, გაწმენდაზე წვალება მოგიწევთ.

4. კიტრი პატარა კუბებად დაჭერით. სასურველია, წინასწარ უხეში ქერქი მოაშოროთ. ასე გაასუფთავეთ ვაშლი და პატარა კუბებად დაჭერით.

5. წვრილად დაჭრილი კიბორჩხალის ჩხირები, კვერცხი, სიმინდი, ვაშლი, კიტრი, პრასი და მაიონეზი აურიეთ. მარილი და წიწაკა გემოვნებით დაუმატეთ. დიდი მრგვალი თეფში აიღეთ და გაფორმებას შეუდექით.

6. სალათის გასაფორმებლად თეფშის ცენტრში ჭიქა დადეთ. ასე დახვეულ დრაკონს სწორი ფორმა ექნება. სალათის ნარევი თეფშზე გადაიტანეთ, ხელით გვერდები გაუსწორეთ, რომ ზედაპირი ზედმეტად ამობურცული არ იყოს.

7. კივის რიგია. კივის თხელი ნაჭრები ისე დააწყვეთ, რომ სალათი მწვანე ფარფლებით დაფაროს. ესეც ასე! თქვენი დრაკონი მზადაა. მეტი დამაჯერებლობისთვის, ჩვენს ინსტრუქციას მიჰყევით. რეცეპტის გაგრძელება შემოქმედებით მზარეულებს ნამდვილად მოეწონებათ.

8. ფრთოსანი გველის ზურგზე ქიცვების გასაკეთებლად გამოიყენეთ მწვანე ვაშლის ნაჭრები, რომ ხერხემალი შექმნათ. ზეთისხილი თვალებისთვის გვჭირდება. ტკბილი წითელი წიწაკის ნაჭრებით ცეცხლის ალები შეგიძლიათ დაუმატოთ. ასევე ცეცხლოვანი გამოსახულების შესაქმნელად ბროწეულის მარცვლები გამოგადგებათ.

ამ სალათს ნათელი, დასამახსოვრებელი გემო აქვს. თუ უფრო დელიკატური გსურთ, კიბორჩხალის ჩხირები ქათმის ხორცით ჩაანაცვლეთ. თუ დიეტაზე ხართ, მაიონეზი არ უნდა იყოს დაბრკოლება. მის ნაცვლად მარილიანი ბერძნული იოგურტი გამოიყენეთ. ვიმედოვნებთ, რეცეპტი გულგრილს არ დაგტოვებთ. შეგვიძლია დავიფიცოთ, დრაკონს ნამდვილად მოეწონება. ყოველივე საუკეთესოს გისურვებთ დამდეგ ახალ წელს!