მტკიცედ გადავწყვიტე, რომ საახალწლოდ სტანდარტულ კერძებს არ მოვამზადებ. მხოლოდ რაღაც მარტივს და ორიგინალურს

0
70

როგორ მომბეზრდა ოლივიე. ყველა საოჯახო დღესასწაულზე, ყველა სუფრაზე. ახალი წლის მოახლოებისას მხოლოდ ოლივიეზე საუბარია, მისკენ გახედვაც აღარ მინდა. ვინეგრეტი არასდროს მიყვარდა, ხოლო თევზი ქურქის ქვეშ – ღმერთო ჩემო, რამხელა ტანჯვაა მომზადებისას და მაინც არავინ ჭამს ჩემს ოჯახში. მტკიცედ გადავწყვიტე, რომ დრაკონის ახალი წლის შესახვედრად მხოლოდ მარტივს და ორიგინალურად მოვამზადებ.

მეჩვენება, თუ კიდევ ერთხელ აღმოვჩნდები სიტუაციაში, სადაც მომიწევს ლაბას ქარსალის სენდვიჩთან ერთად ჭამა, საკუთარ თავზე პასუხს არ ვაგებ. რამდენ ხანს შეიძლება ასე გაგრძელდეს? თან ამ სილამაზეს მთელი დღე სჭირდება, ზოგი დედაჩემივით ორი დღე ამზადებს. ჩაკეტილი წრის გასარღვევად რეცეპტებს გადავხედე. ყველაფერი იმისთვის, რომ ვიპოვო რაღაც სიმბოლური, დრაკონის წლის სტილში. იგივე “ქაშაყი ქურქის ქვეშ” დრაკონის სახით შეგიძლიათ გააფორმოთ.

რა მოვამზადოთ დრაკონის ახალი წლისთვის

დრაკონის ფორმის სალათი

პირველი, რაც ინტერნეტ სივრცეში ვიპოვე, დრაკონის ფორმის სალათია. ვეჭვობ, ავტორის იდეა იყო გველი, მაგრამ მინდა ვიფიქრო, რომ დრაკონია. დავუმატებდი ბასრ ხერხემალს და კლანჭებიან თათებს ბულგარული წიწაკისგან. ინგრედიენტები მარტივია, მომზადების წესიც: კარტოფილი, ქათმის ფილე, კიტრის მწნილი, ხახვი და მაიონეზი.

მოხარშული კარტოფილი ჩანგლით დაჭყლიტეთ. წვრილად დაჭრილი ხახვი, მოხარშული ფილე (უმჯობესია არ დაჭრათ, არამედ აწეწოთ) და მაიონეზი აურიეთ. კიტრის მწნილი ქერცლის სახით ყველაზე მეტად მომეწონა. კიტრი რგოლებად დაჭერით და თეფშზე მოთავსებულ დაგრეხილი დრაკონის ფორმის სალათს ზემოდან დააწყვეთ. ესეც ასე! შემდეგ დეკორი გემოვნებით: კიტრი, სალათის ფურცლები, ბარდა თვალებისთვის.

რაც მთავარია, მწვანე დრაკონს მიიღებთ, რაც ზუსტად ემთხვევა მომავალი წლის სიმბოლოს.

ბრინჯის პელმენი ზონგზი

გამიჩნდა იდეა, ჩამეხედა, რა ხდებოდა ჩინურ სამზარეულოში. დრაკონი ხომ ჩინურია, იქ რაღაც საინტერესო აუცილებლად იქნება. ვიპოვე ტრადიციული ბრინჯის პელმენი ბამბუკის ფოთოლში, რომელიც დრაკონის ხერხემლის სიმბოლოა. ხალხში ბრინჯის გუფთასაც უწოდებენ, მაგრამ ჩვენი გუფთა მათგან შორსაა. ზონგზის მომზადება ნებისმიერი რამით შეგიძლიათ: ტკბილი და მარილიანი, ხორცით და ჩირით, სოკოთი და პარკოსნით.

იდეა არის, რომ ბრინჯი შიგთავსს (ხორცი წინასწარ დამარინადებულია, ლობიო მოხარშული, ხოლო სოკო შემწვარი) შეურიოთ, ბამბუკის ან ლერწმის ფოთოლში გაახვიოთ, ძაფით შეკრათ და 2 საათი ხარშოთ. ბრინჯი წინასწარ მინიმუმ 1 საათი ან უმჯობესია 3 საათი წყალში უნდა ჩაალბოთ.

ბრინჯი და შიგთავსი თანაბარი პროპორციებით უნდა აიღოთ 300×300 გრამზე. შიგთავსი სამკუთხედის შუაში მოათავსეთ. ჯერ ფოთოლი კონვერტად გადაკეცეთ, შემდეგ გვერდებში ჩალბობილი ბრინჯი ჩატუმბეთ, ცენტრში მოათავსეთ ფინიკი, გარგარის ჩირი, დამარინადებული ღორის ხორცი ან შიიტაკეს სოკო. ზემოდან კიდევ ერთი ფენა ბრინჯი დაუმატეთ, ფოთოლი სამკუთხედად შეახვიეთ და სამზარეულოს ძაფით შეკარით. შემდეგ წყალში ან ბულიონში მოხარშეთ.

ძალიან საინტერესოდ და გემრიელად გამოიყურება. ვიფიქრე კიდეც, რომ ყურძნის ფოთოლით ან კომბოსტოს ფურცლითაც კარგი გამოვა, მაგრამ ამ რეცეპტის კომენტარებს გადავხედე და გადავწყვიტე, რომ არ ღირს, ზედმეტად დიდი ძალისხმევა სჭირდება. სანამ შეახვევთ და შეკრავთ, ახალი წელი მოვა. თუმცა ლამაზია!

როლი “მწვანე დრაკონი”

ჩემი სიის შუა გზაზე ვართ და უნდა ვაღიარო, რაღაც მომენტში სასოწარკვეთილებაში ჩავვარდი. სუშის მომზადების მასტერკლასს ვუყურე. თუ ჩემსავით გიყვარს, ალბათ გახსოვთ, რომ ნაკრებში დრაკონის როლები უფრო ძვირია. ეს განსაკუთრებული როლია, რომელსაც ახვევენ არა ნორიში, არამედ წითელ თევზში ან ავოკადოში. როგორც ხედავთ, როლსაც დრაკონის ფორმა შეგიძლიათ მისცეთ!

როგორც წესი, სუში “მწვანე დრაკონი” მზადდება შემდეგი ინგრედიენტებისგან: ბრინჯი, ყველი “ფილადელფია”, გველთევზა და ავოკადო (კიტრით შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ). ზემოდან უნაგის სოუსს ასხამენ და სეზამის თესლს აყრიან. პირადად, სუშის ხალიჩაც მაქვს შეძენილი. სიამოვნებით გამოვიყენებდი, მაგრამ ჩემს ოჯახში სუში ყველას არ უყვარს. სამწუხაროდ.

დრაკონის მომთვინიერებელი სალათი

შემდეგ შევხვდი ამ რეცეპტს – წასახემსებელი სალათი ქათმის ბარკლით, რომელიც საოცრად გამოიყურება. ჩემმა ვაჟმა სურათი დაინახა და მაშინვე გასინჯვა მოუნდა! საქმე იმაშია, რომ ქვეწარმავლის სახე ძალიან ჰგავს პერსონაჟს მულტფილმიდან “როგორ მოვათვინიეროთ დრაკონი”. იდეა მომეწონა: 2024 წელს დრაკონის კუდით დაჭერა მინდა. ამბობენ, თუ სწორად მიუდგებით, სიმდიდრეს და წარმატებას მოგიტანთ.

ინგრედიენტები:

  • 1 ქათმის ბარკალი
  • 2 მოხარშული სტაფილო
  • 3 კვერცხი
  • 1 ბანანი გასაფორმებლად
  • 4 ს/კ მაიონეზი
  • 2 ს/კ რბილი მდნარი ყველი
  • 1 ჩ/კ მდოგვი
  • 1 მუჭა ქიშმიში
  • 1 მუჭა ნიგოზი
  • 1 ს/კ ლიმონის წვენი
  • მარილი და წიწაკა გემოვნებით

მომზადების წესი:

ინგრედიენტები მოამზადეთ: ქათმის ბარკალი მოხარშეთ და დაჭერით, სტაფილო და ხახვი მოხარშეთ, ბანანი რგოლებად დაჭერით და ლიმონის წვენი მოასხით, რომ არ გაშავდეს. მოხარშული სტაფილო გახეხეთ. კვერცხის ცილა და გული დააცალკევეთ, კვერცხის გულები გახეხეთ, ცილები გვერდზე გადადეთ, გასაფორმებლად დაგჭირდებათ. სოუსი მოამზადეთ: მაიონეზი, მდნარი ყველი, მარილი და წიწაკა აურიეთ. გაფორმება დაიწყეთ!

აირჩიეთ ღრმა მრგვალი თეფში, რომ სალათი დრაკონის თავივით გამოიყურებოდეს. ფორმაში შესაფუთი პარკი ჩააფინეთ. პირველ ფენად მოათავსეთ სტაფილოს ნახევარი, დაჭრილ ქიშმიშთან და რამდენიმე კოვზ სოუსთან შერეული. შემდეგ მოდის ხორცის ფენა, მაიონეზი–ყველის სოუსით. შემდეგ ბანანის ფენა, ბოლოს დარჩენილი სტაფილო, სოუსთან და ნიგოზთან შერეული.

სალათი კარგად ჩატუმბეთ და 2 საათი მაცივარში შეინახეთ. გაფორმებაზე გადადით. ნიგვზით და კვერცხის გულით დრაკონი ისე გააფორმეთ, როგორც ფოტოზეა ნაჩვენები. კვერცხის ცილა თვალებისა და კბილებისთვის გამოიყენეთ. თვალები უფრო რეალისტური შეგიძლიათ გააკეთოთ, თუ ნორის ფურცლებს ან ზღვის კომბოსტოს გამოიყენებთ. მზადაა! ნამდვილი დრაკონი.

დრაკონის ფორმის დესერტი

სამწუხაროდ, თუ ძირითადი კერძები უბრალოდ რთული იყო, დესერტებთან საქმე უფრო რთულადაა. როცა ვიპოვე გველის ფორმის მარტივი ტკბილი წასახემსებელი ბანანით და მარწყვით, ვიფიქრე, რომ ამას იდეასაც ვერ უწოდებ. შემდეგ გამახსენდა, რომ საკუჭნაოში მაქვს ფონდიუს ჭურჭელი, რომელიც 100 წელი არ გამოგვიყენებია. მიზეზს ვერ ვპოულობდი.

სწორედ ამიტომ, წელს დესერტად გავიტან ხილს, თეფშზე ჩინური დრაკონის მსგავსად დაწყობილს. ვფიქრობ, რომელი ფონდიუ მოვათავსო სუფრის ცენტრში: მუქი თუ თეთრი შოკოლადით? ასევე მეგობარმა იდეა მომაწოდა, რომ არსებობს დრაკონის ხილი – ეგზოტიკური, მაგრამ საკმაოდ პოპულარული. თავად სახელი და ფორმა 2024 წლის თემატიკას ძალიან შეეფერება, მაგრამ მეშინია წარმოვიდგინო, რამდენი დამიჯდება 2 კილოგრამი ასეთი სიამოვნება.

არჩევანი შევაჩერე დრაკონის სახის ფორმის ქათმის სალათზე და ხილის ფონდიუზე. შესაძლოა, რამდენიმე როლი “მწვანე დრაკონი” გავაკეთო ჩემთვის და ქალიშვილისთვის. ძალიან გვიყვარს! ძირითად ხორციან კერძად და წასახემსებლად რაღაც უფრო ჩვეულს შევარჩევ. ვფიქრობ, ქათამი ნაღები–როზმარინის სოუსში ან წვნიანი ჩაშუშული ღორის ხორცი იდეალურია.

მთავარი კერძის შერჩევამდე გადავხედავ, რას ფიქრობენ სპეციალისტები პროდუქტების შესახებ, რომელიც მწვანე ხის დრაკონს მოსწონს. კარგი ამბავი: ქვეწარმავალს უყვარს თევზი, ხორცი და ფრინველი. კონსერვებზე და ნახევრად მზა პროდუქტებზე ცხვირს იბზუებს, ამაში დრაკონს ვეთანხმები. ვთვლი, რომ სადღესასწაულო სუფრაზე უფრო მეტი ღირსეული ინგრედიენტისთვის ადგილი გამოინახება!