რა კერძებით გავუმასპინძლდეთ აზიზ დრაკონს ახალ წელს, რომ მოვიმადლიეროთ და სიმდიდრე გვაჩუქოს

0
236

რა არის ახალი წელი? უმეტესობისთვის ოლივიე, ლაბა, ქაშაყი ქურქის ქვეშ და კანფეტები დესერტად. ბებია ამბობს, რომ ასე იყო და იქნება, მაგრამ არ ვეთანხმები. მესმის, რთულ დროში გაიზარდა, როცა სადღესასწაულო სუფრისთვის ძეხვის შესაძენად რიგში ბრძოლა უწევდა. და მაინც, შესაძლებლობა მაქვს, საახალწლო სუფრა საინტერესოდ ვაქციო. ვფიქრობ, რა მოვამზადო საახალწლო სუფრისთვის 2024 წელს.

ვიმედოვნებ, არა მხოლოდ მე ველოდები 2024 წელს მოუთმენლად. მინდა ვირწმუნო, რომ ძლევამოსილი მფარველის, მწვანე ხის დრაკონის წყალობით განსაკუთრებული იქნება. ასტროლოგები დიდ წარმატებას, დღეგრძელობას და სიმდიდრეს ჰპირდებიან მათ, ვინც დრაკონის გულს მოიგებს. დამდეგი 2024 წლის მფარველი ხომ ჰარმონიის და კეთილდღეობის სიმბოლოა. ღირს აღნიშვნა, რომ ჩინური კალენდრის ყველა ცხოველს შორის დრაკონი ყველაზე ძლევამოსილად ითვლება?

რა მოვამზადოთ 2024 წლის საახალწლო სუფრისთვის, რომ დრაკონის გული მოვიგოთ?

ადრე მსგავს სიმბოლიზმს ნაკლებ ყურადღებას ვაქცევდი, მაგრამ წელს რაღაც მსგავსი მომინდა. კულინარიულ ფორუმებს გადავხედე და მივხვდი, რომ სადღესასწაულო სუფრა ნამდვილად შეიძლება გახდეს ინტერაქტიული გამოცდილება. აღმოჩნდა, რომ ჩინელებს ბევრი საინტერესო ტრადიცია აქვთ და არაფრის მოფიქრება საჭირო არაა. აი, რას დავდებ ჩემს საახალწლო სუფრაზე დრაკონის მოსაწონად.

გამომცხვარი მთელი თევზი

დრაკონი ყოვლისმჭამელი და გაუმაძღარი არსებაა. მოსწონს ხორციც, თევზიც და ტკბილეულიც. თავიდან ვიფიქრე, ჩვეულებისამებრ სუფრაზე გამეტანა გამომცხვარი ძროხის ხორცი, მაგრამ ამჯერად უპირატესობას თევზს მივანიჭებ. აუცილებლად თავით და კუდით გამოვაცხობ. შორეულ აღმოსავლეთში ითვლება, რომ თევზზე კუდის და თავის არსებობა წლის კარგი დასაწყისის და დასასრულის სიმბოლოა.

საინტერესოა, რომ თევზი თავით უნდა დადოთ გამორჩეული ან ასაკოვანი სტუმრისკენ პატივისცემის ნიშნად. მან უნდა გასინჯოს თევზი პირველმა. გადავწყვიტე, რომ აჯობებს მთელი თევზის მარილში გამოცხობა. შევარჩევ კობრს ან დიდ კალმახს. ბოსტნეულით გავავსებ, ლიმონის წვენსა და სანელებლებში დავამარინადებ. ნამდვილი დღესასწაული იქნება!

ქათამი პეკინურად

რა თქმა უნდა, ეს იხვი არაა, მაგრამ წლის ბოლოს პეკინურად კლასიკური იხვის მომზადების დრო და ძალა არ მექნება. ორიგინალური რეცეპტი რამდენიმე დღე მომზადებას მოითხოვს. რა თქმა უნდა, ეს ითვალისწინებს დამარინადებას და გამოცხობას კარამელიზაციით. ამის ნაცვლად რეცეპტიდან მხოლოდ საუკეთესოს ავიღებ – მარინადი ფორთოხლის წვენით, კოჭით და თაფლით. ქათამი ფორთოხლით ნამდვილად დიდ ფურორს მოახდენს ოჯახის წევრებზე, რომელთაც ტკბილ–მჟავე კომბინაციები უყვართ.

იცით, რომ ციტრუსი ჩინური ახალი წლის განუყოფელი ნაწილია? მანდარინი და ფორთოხალი დესერტის როლს ასრულებს, ასევე ძვირფას სტუმრებს ჩუქნიან. ჩინურად, სახელებიც “ფორთოხალი” და “მანდარინი” მომდინარეობს სიტყვებიდან “წარმატება” და “სიმდიდრე”. თან წითელი ოქროს კაშკაშა ფერი დრაკონის საყვარელ პალიტრაში ჯდება.

ფუნჩოზა საქონლის ხორცით და ბოსტნეულით

დრაკონის წელს ხორციან კერძებს გვერდს ვერ აუვლით. დრაკონი მრავალფეროვნებით აღფრთოვანებული უნდა იყოს. ეს კერძი ნამდვილად მოეწონება. ახალ წელს ჩინეთში მიღებულია ე.წ. დღეგრძელობის ატრიის მომზადება. ეს არის ხორბლის ატრია, მაგრამ ძალიან გრძელი. ზოგჯერ ნახევარ მეტრსაც აღწევს! მისი ნაჭრებად დაჭრა არ შეიძლება, მთლიანად უნდა შეჭამოთ. ითვლება, რომ ასე ცხოვრება შეგიძლია გაიხანგრძლივოთ.

ჩვენთან დღეგრძელობის ატრიის პოვნა რთულია, ამიტომ მოვამზადებ ჩემს საყვარელ ატრიის კერძს, ფუნჩოზა ხორცით და ბოსტნეულით. ოდესღაც რეცეპტი მეგობარმა გამიზიარა და ცოტა გავაუმჯობესე. ატრიას ვამზადებ, ვამატებ ბევრ ტკბილ–მჟავე სოუსს (სოიოს სოუსი + ფორთოხლის წვენი + თაფლი + პომიდვრის პასტა), შემწვარ ბოსტნეულს და ხორცის ნაჭრებს.

წასახემსებელი კრევეტებით

სასარგებლო იყო იმის გაგება, რომ ყველა უმაღლესი კიბოსნაირი წარმატების თილისმად ითვლება: კრევეტი, ომარი, კიბორჩხალი. 2024 წლის დრაკონს აშკარად კარგი გემოვნება აქვს, მაგრამ კრევეტების სრულფასოვანი კერძით, სავარაუდოდ, ვერ გავუმასპინძლდები. კომპრომისზე წასვლა გადავწყვიტე. მოვამზადებ წასახემსებელს ცხარე ზეთში შემწვარი კრევეტებით. ჯერ არ გადამიწყვეტია, რა იქნება – ბრუსკეტი პაპრიკის სოუსით თუ ტარტალეტი გუაკამოლით.

ჩინურ ტრადიციებს რომ მივუახლოვდე, კრევეტების შესაწვავად ცნობილ სიჩუანის რეცეპტს გამოვიყენებ. გასუფთავებულ კრევეტებს სოიოს სოუსში დავამარინადებ, შემდეგ შევწვავ ზეთში ჩილის წიწაკის, კოჭის, მწვანე ხახვის და კეშიუს კაკლის დამატებით.

რა თქმა უნდა, ეს ყველა კერძი არაა, რომელიც საახალწლო სუფრაზე გამოჩნდება, მაგრამ სწორედ ამ კერძებზე აქცენტს გავამახვილებ. გონივრული დანამატი იქნება: შემწვარი ტოფუს ყველი, ბრინჯის წასახემსებელი, შემწვარი ჩინური პელმენი ვონტონი (თუ ვიპოვე), მწნილი ბოსტნეულის სალათები.

დესერტები 2024 წლის საახალწლო სუფრისთვის

ვერასოდეს ვიფიქრებდი, რომ დრაკონს ტკბილეული უყვარს. მწვანე ხის დრაკონი დესერტზე უარს არ იტყვის. არ დაგავიწყდეთ, რომ მასთან ერთად გაიტანოთ ახალმოდუღებული მწვანე ჩაი. მას, ვინც ფინჯან მწვანე ჩაი დალევს, წარმატებას და კეთილდღეობას მოუტანს.

ვიპოვე ინფორმაცია, რომ ჩინურ დრაკონს მოსწონს ბრინჯის დესერტები, როგორიცაა პუდინგი. რა დამთხვევაა, რომ ყოველ ახალ წელს ვამზადებ ტკბილ კუტიას ყაყაჩოს თესლით და ჩირით. გამოდის, ამჯერადაც ამ სიამოვნებაზე უარს არ ვიტყვი.

ჩინეთში ტრადიციულად ითვლება ღვეზელი ტკბილი პარკოსნის პასტით, მაგრამ მისი პოვნა არც ისე ადვილია. აზიელები მას უმატებენ ღვეზელს, ნამცხვარს, კანფეტსაც. ვფიქრობ, ბრინჯის მოჩის ნამცხვრით ჩავანაცვლებ.

გამიკვირდა, რომ ჟელე სადღესასწაულო სუფრაზე მისასალმებელია, განსაკუთრებით მწვანე ან წითელ ფერში. დრაკონს მოსწონს ყველაფერი ბზინვარე და სხვადასხვა ფერში გარდამავალი. ვფიქრობ, მოვამზადო ჟელე და ჭიქებით გავიტანო. ასევე გონივრული იქნება ახალი ხილი და კენკრა.

ყველაზე მეტად ვდარდობ არა იმაზე, რომელი კერძი არ გამომივა, არამედ ჩემს კონსერვატიულ ბებიაზე, რომელიც საახალწლო სუფრაზე დაპატიჟებულია. აუცილებლად მოიტანს ვინეგრეტს ან ოლივიეს, ზუსტად ვიცი. იმედი მაქვს, ჩემი ჩანაფიქრი მოეწონება. ნელ–ნელა შესაფერის რეცეპტებს შევარჩევ.