წელს სადღესასწაულო განწყობა არ მქონდა, სანამ არ შევედი ოლგა მატვეის არხზე. ახლა მზა მენიუ მაქვს

0
77

როგორც კი საჭმლის მომზადების განწყობას ვკარგავ, მაშინვე ოლგა მატვეის კულინარიულ არხზე შევდივარ. მის შემოქმედებას დიდი ხანია თვალყურს ვადევნებ. მის ბლოგში შთაგონებას ვპოულობ და ერთხელაც არ შემხვედრია წარუმატებელი რეცეპტი. სწორედ ამიტომ, 2024 წლის მარტივი საახალწლო მენიუს, კერძოდ რეცეპტების, მოსაძებნად, მის არხზე გადავედი.

ამ მენიუში ყველაზე მეტად მომწონს ის, რომ დიდი დრო არ სჭირდება. რაღაც ვერ ვგრძნობ ძალას, რომ წელს ადრე ავდგე და მთელი დღე ქურასთან გავატარო. გამოვთვალე, რომ მატვეის რეცეპტების მიხედვით ყველა კერძის მომზადებას მაქსიმუმ 4 საათი დასჭირდება. ეს იმ შემთხვევაში, თუ არავინ დამეხმარება!

მენიუ ახალი 2024 წლისთვის – ოლგა მატვეის რეცეპტები

ნაკრებში ნახავთ 3 სახის ორიგინალურ წასახემსებელს, მდიდრულ ხორციან კერძს და სადღესასწაულო დესერტს. მატვეი ხაზს უსვამს, რომ მენიუ შესაფერისია მათთვის, ვისაც მხოლოდ სალათების მომზადება არ სურს. ამის ნაცვლად კულინარი გირჩევთ, რომ მათი ნაწილი ჩაანაცვლოთ ნოყიერი და ორიგინალური წასახემსებლებით, რომ თანაფარდობა დაახლოებით იყოს 50*50.

თევზის კანაპე ჭვავის პურზე

ინგრედიენტები:

  • 4 ფილე ქაშაყი
  • 1 ხახვი
  • მწვანე ხახვი გემოვნებით
  • 1 ლიმონი
  • 1 ჭარხალი
  • 2 ს/კ მაიონეზი
  • 2 კბილი ნიორი
  • 100 გ ნადნობი ყველი
  • 1 კვერცხი
  • 3 ჩ/კ დიჟონის მდოგვი
  • წიწაკა, პაპრიკა, მარილი, კამა გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. პატარა ჭარხალი და კვერცხი წინასწარ მოხარშეთ.
  2. ჭვავის პური პატარა მართკუთხედებად დაჭერით. ღუმელში ან ტაფაზე ზეთში შეგიძლიათ გახუხოთ, რომ ხრაშუნობდეს.
  3. მოამზადეთ სპრედის პირველი სახეობა: მოხარშული და გახეხილი ჭარხალი შეურიეთ წვრილად დაჭრილ ნიორს და კოვზ მაიონეზს. მეორე სპრედისთვის კვერცხი, ნადნობი ყველი, მაიონეზი და კამა შეურიეთ.
  4. პურის ნაჭრების ნახევარს წაუსვით ჭარხლის სპრედი, მეორეს – კვერცხის სპრედი. ზემოდან კუბებად ან ზოლებად დაჭრილი მარილიანი თევზის ნაჭრები მოათავსეთ.
  5. ჭარხლის კანაპე მორთეთ წვრილად დაჭრილი ხახვით, კამით და დიჟონის მდოგვით. კვერცხის კანაპეს დაუმატეთ ლიმონის პატარა სამკუთხედები, ზომიერ სიმჟავეს შემატებს.
  6. ასეთი კანაპეები ხის დაფაზე ჭადრაკივით დააწყვეთ. ელეგანტურად გამოიყურება! იდეალურად ცვლის უკვე ნაცნობ „ქაშაყს ქურქის ქვეშ“.

დამარინადებული სოკოს სალათი

ინგრედიენტები:

  • 300 გ ქამა სოკო
  • 1 ხახვი
  • 2 კბილი ნიორი
  • 30 მლ ძმარი (9%)
  • 150 მლ წყალი
  • 1 ჩ/კ შაქარი
  • 3 ტოტი ოხრახუში
  • 1 ჩ/კ მდოგვი
  • მარილი, წიწაკა, პაპრიკა გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. პირველ რიგში, ხახვი დაამარინადეთ. გამოიყენეთ ნახევარი ხახვი: თხელ ნახევარ რგოლებად დაჭერით და წყლისა და ძმრის ნარევში დაამარინადეთ. ჩაის კოვზი შაქარი დაუმატეთ. ნახევარი საათი გააჩერეთ.
  2. ქამა სოკო გარეცხეთ და აუცილებლად გაამშრალეთ. საშუალო ზომის ნაჭრებად დაჭერით. თუ სოკო პატარაა, თითოეული 8 ნაწილად შეგიძლიათ დაჭრათ, თუ დიდია, ფირფიტებად, მაგრამ არა ძალიან თხლად). სოკო ტაფაზე ცოტა ზეთში ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით. სოკო არ ჩაშუშოთ, არამედ მსუბუქად შეწვით. ეს მცირე პორციებით გააკეთეთ.
  3. აურიეთ სოკო, ხახვი, ცოტა მარინადი, მარილი, დაჭრილი ოხრახუში, პაპრიკა, შავი წიწაკა და კოვზი მდოგვი. ტოტი ქინძი შეგიძლიათ დაუმატოთ ან ძმრის ნაცვლად ლიმონის წვენი გამოიყენოთ. ყველაფერი კარგად აურიეთ და მინიმუმ 30 წუთი მარინადში დატოვეთ. ასეთი სალათი რამდენიმე დღე ან მთელი კვირა მაცივარში შესანიშნავად ინახება.

გამომცხვარი კარტოფილი ქაშაყით

ინგრედიენტები:

  • 8 კარტოფილი
  • 0,5 წითელი ხახვი
  • მწვანე ხახვი გემოვნებით
  • 3 ფილე ქაშაყი
  • 1 ჩ/კ მდოგვი
  • მარილი, წიწაკა, მცენარეული ზეთი, შაქარი და ძმარი (9%) გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. ჯერ ხახვი დაამარინადეთ: ხახვი თხელ ნახევარ რგოლებად დაჭერით, წყალი და ძმარი თანაბარი რაოდენობით დაასხით. კოვზი შაქარი დაუმატეთ და 30 წუთი გააჩერეთ.
  2. კარტოფილი (შეგიძლიათ კანიანად) მარილიან წყალში თითქმის მომზადებამდე მოხარშეთ. გაგრილება აცადეთ, შუაზე გაჭერით და თითოეულიდან შუაგული ამოიღეთ, რომ კარტოფილის კალათა გააკეთოთ. კალათები ღუმელში გამოაცხვეთ, რომ შეწითლდეს, წინასწარ მზესუმზირის ზეთი წაუსვით, მარილი და წიწაკა მოაყარეთ.
  3. ქაშაყი დაჭერით პატარა კუბებად და შეურიეთ მდოგვი, წიწაკა და მარილი გემოვნებით. ქაშაყი კარტოფილის კალათებში მოათავსეთ, ზემოდან დამარინადებული და მწვანე ხახვით მორთეთ.
  4. მნიშვნელოვანი ნიუანსი: ცხელი წასახემსებელია, ამიტომ სტუმრების მოსვლამდე 30 წუთით ადრე მოამზადეთ. კარტოფილი წინასწარ მოხარშეთ, ხოლო გამოაცხვეთ სუფრაზე გატანამდე. სამწუხაროდ, 1 დღის შემდეგ კარტოფილის კალათები განუმეორებელ გემოს კარგავს.

წასახემსებელი ლორის რულეტები

ინგრედიენტები:

  • 10 ლორის ნაჭერი
  • 2 კვერცხი
  • 50 გ მოხარშული ან შებოლილი ქათმის ფილე
  • 3 რგოლი ანანასი
  • 1 ს/კ მაიონეზი
  • 1 კბილი ნიორი
  • 60 გ ნადნობი ყველი
  • 3 ღერო მწვანე ხახვი
  • მარილი და წიწაკა გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. ამ წასახემსებლისთვის გამოიყენება სალათის შიგთავსი. მოხარშული ქათმის ფილე პატარა კუბებად დაჭერით. ანანასის რგოლიც ასე დაჭერით. აურიეთ ქათამი, ანანასი, გახეხილი ან წვრილად დაჭრილი ნიორი, მაიონეზი, მოხარშული კვერცხი, ნადნობი ყველი, მარილი და წიწაკა. შიგთავსი ჩანგლით კარგად დაჭყლიტეთ.
  2. ლორის თითოეულ ნაჭერში ჩაის კოვზი შიგთავსი მოათავსეთ. რულეტი დაახვიეთ და ხახვის ღეროთი შეკარით. თუ ღერო მსხვილი, ზოლებად დაჭერით. ეს რულეტები ძეხვის დაფის კარგი ალტერნატივაა. მწნილის თეფშზე ან მხოლოდ ბოსტნეულთან მომგებიანად გამოიყურება.

რეცეპტი, როგორც სალათის „თევზი ქურქის ქვეშ“ ალტერნატივა

ინგრედიენტები:

  • 3 პატარა ჭარხალი
  • 3 ს/კ მაიონეზი
  • 4 კბილი ნიორი
  • 2 ს/კ ქიშმიში
  • 1 სტაფილო
  • 50 გ ხმელი ყველი
  • 100 გ შავქლიავი
  • 50 გ ნიგოზი
  • მარილი, წიწაკა, პაპრიკა გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. კულინარმა ამ რეცეპტში გადაწყვიტა ექსპერიმენტების ჩატარება და ხიბლის დამატება, რომ წინა წლის საახალწლო სალათები არ გაიმეოროს. სტაფილოს მომზადებით დაიწყეთ: გახეხეთ და შეურიეთ ჩალბობილი ქიშმიში, დაჭყლეტილი ნივრის კბილი, სუფრის კოვზი მაიონეზი, პაპრიკა და შავი წიწაკა.
  2. ჭარხალი მოხარშეთ ან მიკროტალღურ ღუმელში მომზადებამდე გამოაცხვეთ. ჭარხალი მსხვილად გახეხეთ, შეურიეთ მარილი, წიწაკა, პაპრიკა, რამდენიმე კბილი წვრილად დაჭრილი ნიორი და კოვზი მაიონეზი.
  3. გამოიყენეთ მრგვალი ფორმა, პირველ ფენად სტაფილო მოათავსეთ. შემდეგ მსხვილად გახეხილი ყველი. ზემოდან – ჩალბობილი და დაჭრილი შავქლიავი. უმჯობესია მასას მაიონეზი წაუსვათ. ბოლოს ჭარხალი დაუმატეთ და კაკლის წვრილი ნაფშვენი მოაყარეთ. მზადაა! სალათი მაშინვე სუფრაზე შეგიძლიათ გაიტანოთ, მაგრამ თუ გააჩერებთ, ამით მხოლოდ მოიგებს.

სადღესასწაულო სალათი ღორის გულით

ინგრედიენტები:

  • 1 ღორის გული (ან 300 გ ქათმის გულმკერდი)
  • 5 კვერცხი
  • 1 ხახვი
  • შაქარი გემოვნებით
  • 1 ჩ/კ დიჟონის მდოგვი
  • 150 გ ქამა სოკო
  • 150 გ ხმელი ყველი
  • 2 საშუალო ზომის კიტრი
  • მაიონეზი, ოხრახუში, მარილი, წიწაკა, ძმარი (9%) გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. ხახვი დაამარინადეთ. ხახვი თხელ ნახევარ რგოლებად დაჭერით, წყალი და ძმარი (1:1) დაასხით. შაქარი დაუმატეთ, აურიეთ და 30 წუთი გააჩერეთ.
  2. კვერცხი მოხარშეთ, გაფრცქვენით და მსხვილად გახეხეთ. სხვათა შორის, მატვეისგან ვისწავლე კვერცხის სწრაფად გაფრცქვნა. მოხარშვის შემდეგ ყინულიან წყალში გადაიტანეთ და გაცივებამდე დატოვეთ. კვერცხი გახეხეთ, მარილი, წიწაკა და კოვზი მაიონეზი შეურიეთ.
  3. სოკო დაჭერით და ზეთში 15 წუთი ჩაშუშეთ. სანამ სოკო მზადდება, მოხარშული გული პატარა კუბებად დაჭერით. მარილი და წიწაკა გემოვნებით მოაყარეთ.
  4. სალათის ფორმირება დაიწყეთ! პირველი ფენა კვერცხის ნარევია, ზემოდან ხორცი დაადეთ, სუფრის კოვზი დიჟონის მდოგვი და 1 კოვზი მაიონეზი წაუსვით. სიტყვაზე, გულის ნაცვლად ღვიძლი შეგიძლიათ გამოიყენოთ. ხორცის შიგთავს ზემოდან სოკოსა და მწნილი ხახვის ნარევი დაუმატეთ. ბოლოს კუბებად დაჭრილი კიტრის და მაიონეზის ნარევი დაუმატეთ, გახეხილი ყველი და ოხრახუში მოაყარეთ. მზადაა!

მარტივი სალათი თინუსით

ინგრედიენტები:

  • 200 გ სალათის ფოთლები
  • 1 ვაშლი
  • 2 მოხარშული კვერცხი
  • 1 წითელი ხახვი
  • 1 ჩ/კ ლიმონის წვენი
  • 100 გ ჩერი პომიდორი
  • 50 გ ყველი ფეტა
  • 1 კვერცხის გული
  • 1 ჩ/კ მდოგვი
  • 30 მლ მცენარეული ზეთი
  • ზეთისხილი

მომზადების წესი:

  1. უმარტივესი სალათი, რომელიც არა ნაკლებად სადღესასწაულოდ გამოიყურება. უბრალოდ დაჭერით სალათის ფოთლები და თეფშზე მოათავსეთ. ზემოდან დააწყვეთ თევზის ნაჭრები, პომიდორი და ყველის ნაჭრები.
  2. სალათს მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი ხახვის და ვაშლის ზოლების ნარევი. სალათს ლიმონის წვენი მოასხით.
  3. საკაზმი მოამზადეთ: 1 კვერცხის გული, მდოგვი და მცენარეული ზეთი ათქვეფეთ. სალათს მოასხით და ზემოდან ზეთისხილები დააწყვეთ. შეუცვლელი კერძია 2024 საახალწლო მენიუსთვის: რეცეპტები უბრალოდ ღვთაებრივია.

სადღესასწაულო ბუჟენინა

ინგრედიენტები:

  • 1 კგ ღორის კისერი
  • 2 პომიდორი
  • 200 გ შავქლიავი
  • 1 თავი ნიორი
  • 6 ნაჭერი ბეკონი
  • მარილი, წიწაკა, მაიონეზი, მდოგვი და პაპრიკა გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. ღორის კისერი ცალ მხარეს დაჭერით ნაჭრებად. ბოლომდე არ ჩაჭრათ, რომ ყველა ერთად იყოს. თითქოს სტეიკები, რომლებიც მარაოს მსგავსად შეგიძლიათ გაშალოთ. მარილი და წიწაკა უხვად მოაყარეთ, თითოეულ ნაჭერს პაპრიკა წაუსვით.
  2. ნიორი კბილებად დაყავით და პატარა ნაჭრებად დაჭერით. ჩალბობილი შავქლიავი შუაზე გაჭერით და მსუბუქად ხელი დააჭერით, რომ ბრტყელი ნაჭრები მიიღოთ. პომიდვრები თხელ ნაჭრებად დაჭერით და გაფორმება დაიწყეთ.
  3. ბეკონის 3 ნაჭერი გაშალეთ, ზემოდან კისრის მთელი ნაწილი მოათავსეთ.  სასურველია, დადოთ უკვე გამზადებულ პერგამენტის ქაღალდზე ან ფოლგაზე, რომელშიც გამოცხობას აპირებთ (უმჯობესია ორი ფენა გამოიყენოთ). კისრის თითოეულ ნაჭერს წაუსვით მაიონეზი და დიჟონის მდოგვი, შავქლიავის ფენა დაადეთ და ხორცის სტეიკით დაფარეთ. მას მხოლოდ მაიონეზი წაუსვით, ზემოდან ნიორი და პომიდორი დაუმატეთ. ასე გააგრძელეთ ფენების დადება, სანამ არ დამთავრდება.
  4. მიღებულ ხორციან ნაწარმს ყველა მხრიდან მაიონეზი წაუსვით, დარჩენილი ბეკონის ნაჭრები დააფარეთ, ფოლგაში გაახვიეთ და 2 საათი 190 გრადუსზე აცხვეთ. მთავარია, ფოლგა არ დაზოგოთ, რომ წვეთი ხორცის წვენიც არ დაკარგოთ.

იხვი ვაშლით და კენკრით

ინგრედიენტები:

  • 1 პატარა იხვი (დაახლოებით 3 კგ)
  • 2 ვაშლი
  • 1 პატარა სტაფილო
  • 250 გ კომბოსტო
  • 4 კბილი ნიორი
  • 100 გ გაყინული კენკრა
  • მარილი, წიწაკა, პაპრიკა გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. იხვს შიგნიდან და გარედან კარგად წაუსვით მარილი, წიწაკა და პაპრიკა. კარგი იქნება, 1–2 დღე სანელებლებში გააჩეროთ, მაგრამ მინიმუმ 40 წუთი.
  2. კომბოსტო დაჭერით და ცოტა დასრისეთ. გახეხილი სტაფილო, მარილი და წიწაკა შეურიეთ, ოდნავ ჩაშუშეთ. კომბოსტოს გალღობილი კენკრა დაუმატეთ და აურიეთ.
  3. ვაშლი მსხვილ ნაჭრებად დაჭერით და იხვის ფარშირება დაიწყეთ. ვაშლი კომბოსტოს და კენკრის ნარევთან მონაცვლეობით გამოიყენეთ, რომ მთელი შიგთავსი თანაბრად გადანაწილდეს. ვაშლით კომბოსტოს ჩატუმბვა მოსახერხებელია.
  4. იხვი გაკერეთ ან დალუქეთ კბილის ჩხირებით და ფოლგა დაფარებულ საცხობ ფორმაზე გადაიტანეთ. იხვი 2–3 ფენა ფოლგაში გაახვიეთ, რომ მთლიანად დაიფაროს და ცხობისას ტენიანობა არ დაკარგოს.
  5. იხვი 2 საათი 190 გრადუსზე აცხვეთ, შემდეგ გახსენით, თაფლი წაუსვით და კიდევ 10 წუთი აცხვეთ. სუფრაზე შეგიძლიათ გაიტანოთ. ასე გამომცხვარ იხვს აქვს ხრაშუნა ქერქი, მაგრამ შიგნით ნაზი და წვნიანია.

საოცარი მენიუ 2024 ახალი წლისთვის: რეცეპტები დიდებულია! ახლა უკვე მაქვს იდეალური სადღესასწაულო მენიუ.