ბევრი დიასახლისი ერთსა და იმავე შეცდომას უშვებს წიწიბურას მოხარშვისას. აი, როგორ უნდა მოამზადოთ

0
23347

ფაფების დიდი ხნის მოყვარული ვარ და მათ შორის წიწიბურა ჩემი ფავორიტია. მთავარია, მარცვლეული გადაარჩიოთ, გარეცხოთ და სწორად მოხარშოთ. წიწიბურა ბევრ პროდუქტს ეთავსება, ამიტომ მარტივად მოიფიქრებთ, რასთან ერთად მოამზადოთ. დავალებას გამოუცდელი დიასახლისიც თავს გაართმევს.

თუ ხშირად გაწუხებთ კითხვა, რასთან ერთად მოამზადოთ წიწიბურა, ოპტიმალურ ვარიანტზე შეჩერდით: მოხარშეთ ფაფა ცოტა მარილით. მაცივარში დიდხანს შეინახება და ნოყიერი და გემრიელი კერძების შესანიშნავი საფუძველი იქნება ბოსტნეულის ან ხორცის დამატებით. წიწიბურას მდუღარე რძე შეგიძლიათ დაასხათ, თაფლით ან შაქრით დაატკბოთ და ბავშვს ჯანსაღი საუზმე მოუმზადოთ.

უფრო მომწონს, როცა წიწიბურა ჰაეროვანი და ფხვიერია. შემდეგნაირად ვხარშავ. მარცვლეულს ქვაბში ან სხვა ჭურჭელში ვათავსებ, ცოტა მარილს ვუმატებ და სუფთა წყალს ვასხამ ისე, რომ წიწიბურაზე 2 სმ–ით მეტი იყოს. ფაფა ადუღებამდე მიმყავს, შემდეგ სუსტ ცეცხლზე ვხარშავ, სანამ სითხე არ აორთქლდება. ქვაბის ძირში სითხის არარსებობა მარცვლეულის მომზადებაზე მიუთითებს. მოხარშვისას წიწიბურას არ უნდა ურიოთ, რადგან ასე ნამდვილი „ფაფა“ გამოვა.

რითი მოვამზადოთ წიწიბურა?

ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ვინმეს მოეწონოს წიწიბურას ფაფა სუფთა სახით, ცხიმის დამატება აუცილებლად სჭირდება. კარაქი მომზადებამდე რამდენიმე წუთით ადრე ან პირდაპირ თეფშში დაუმატეთ. ხოლო რასთან ერთად გაიტანთ სუფრაზე: ბოსტნეული, კატლეტი თუ სოსისი, თქვენი გემოვნების საკითხია.

წიწიბურას ძალიან უხდება ჩაშუშული ხორცი. ღორის, ძროხის, ქათმის, კურდღლის, იხვის ან ბატის ხორცი – ნებისმიერი გამოგადგებათ. ჩაშუშული ხორცი თავად შეგიძლიათ მოამზადოთ ან მაღაზიაში შეიძინოთ. მისი გაკეთება მარტივია, უბრალოდ დრო სჭირდება. შედეგი ყველა მოლოდინს გადააჭარბებს, რადგან არაფერია უფრო გემრიელი, ვიდრე შინ მომზადებული ჩაშუშული ხორცი წიწიბურათი (მაკარონით, კარტოფილით და ა.შ.). წიწიბურას ფაფას ზემოდან დაადეთ ხორცი მთელი შიგთავსით, ხოლო ჩაშუშული ხორცი საქმეს თავად გააკეთებს, ანუ გადნება და წიწიბურას თავისი წვენით გაამდიდრებს.

მოხარშულ წიწიბურას შეგიძლიათ დაუმატოთ არომატული სანელებლებით მომზადებული ბოსტნეულის რაგუ ან სოტე. სასურველია, წიწიბურას პირდაპირ თეფშზე დაუმატოთ და საწებელი უხვად მოასხათ.

წიწიბურას ფაფა ძალიან გემრიელი გამოვა, თუ სოუსთან ერთად მიირთმევთ. მისი დამზადება შესაძლებელია ხორცის, სოკოს, ბოსტნეულის ან ნაღების საფუძველზე. სოუსი ფაფას სუფრაზე გატანის წინ მოასხით.

გადამდნარი ქონი იდეალური სანელებელია

გადამდნარი ქონი დაბრაწულ ღორის კანთან ერთად სხვადასხვა მარცვლეულის ფაფისთვის უნივერსალური დანამატია. წიწიბურას თამამად შეგიძლიათ დაუმატოთ. როცა მეორე დღეს გააცხელებთ, ტაფაში ჩატეხეთ ორიოდე კვერცხი, შეწვით და გემრიელად მიირთვით.

წიწიბურა ხორცთან ერთად შეგიძლიათ მოამზადოთ. უპირატესობას ვანიჭებ ღორის ხორცს, რადგან ცხიმიანია. მარცვლეული სწრაფად იხარშება, ამიტომ ხორცი ქვაბში ან ზეთში ნახევრად მომზადებამდე შეწვით. დაუმატეთ დაჭრილი ხახვი და გახეხილი სტაფილო. როცა ბოსტნეული შეწითლდება, გარეცხილი წიწიბურა დაუმატეთ. მარილი, წიწაკა დაუმატეთ და აურიეთ. ერთხელ კარგად აურიეთ და საკმარისია, კოვზი ხელში აღარ აიღოთ. წყალი დაასხით ისე, რომ ყველაფერი ზემოდან 2 სმ–ით დაფაროს. როცა ფაფა ადუღდება, სუსტ ცეცხლზე მომზადებამდე ხარშეთ. თუ სითხე აორთქლდა, წიწიბურა უკვე მზადაა.

ნებისმიერ ფაფას უყვარს შემწვარი ხორცი და წიწიბურა გამონაკლისი არაა. თუ გსურთ ქმრისთვის გემრიელი წიწიბურა მოამზადოთ, ზემოდან მეტი ხორცი მოაყარეთ! ზუსტად ეს ვურჩიე მეგობარს ათი წლის წინ. ახალი გათხოვილი იყო და არ ვიცოდი, რომ მისი ქმარი ვეგეტარიანელი იყო. მეგობარმა დამიჯერა და ყველაფერი ისე გააკეთა, როგორც ვურჩიე. წარმოიდგინეთ, როგორ გაბრაზდა მისი მეუღლე?! განსაკუთრებით მას შემდეგ, რაც დაქალმა მთელი თეფში შეჭამა სიტყვებით „არ გინდა, ნუ გინდა“.

მიკვირს, როცა ამბობენ, რომ წიწიბურას ფაფა არ უყვართ. დარწმუნებული ვარ, უბრალოდ არ იციან, რასთან ერთად მოამზადონ წიწიბურა, რომ გემრიელი იყოს!