როდის იწყება დიდმარხვა 2024 წელს და როგორ უნდა გაატაროთ სულისა და სხეულის გასაწმენდად

0
3523

2024 წელს დიდმარხვის პერიოდი, როგორც ყოველთვის, სულიერი განწმენდის და ერთ–ერთი მთავარი ქრისტიანული დღესასწაულისთვის, აღდგომისთვის მომზადების დროს გვამცნობს. ამ პერიოდში მიღებულია არა მხოლოდ ლოცვა და ფიქრი, არამედ მკაცრი მარხვის დაცვა. დიდმარხვაში კვებას დიდი მნიშვნელობა აქვს, რადგან მორწმუნე ფიზიკური ზომიერებით მიისწრაფვის სულიერი განახლებისკენ. 2024 წელს, როგორც წინა წლებში, დიდმარხვა იწყება სხვადასხვა დროს აღმოსავლური და დასავლური რიტუალის მიხედვით, რაც სამარხვო მენიუს დაგეგმვისას უნდა გაითვალისწინოთ.

აღმოსავლური რიტუალის მორწმუნეებისთვის მარხვა 18 მარტს დაიწყება და 4 მაისამდე გაგრძელდება, დასავლური რიტუალის მიმდევრებისთვის – 14 თებერვლიდან 30 მარტამდე. სამარხვო პერიოდში მორწმუნეები თავს იკავებენ ცხოველური წარმოშობის პროდუქტების, ალკოჰოლის, ზოგჯერ თევზის, ზეთის და სხვა პროდუქტების მიღებისგან, კვირის დღეებიდან და მარხვის სპეციფიკიდან გამომდინარე.

ძირითადი კვება მარხვაში

ამ პერიოდში პროდუქტები, რომელთა ჭამაც ნებადართულია, არ უნდა იყოს ცხიმიანი და კალორიული. ცნობილი დიეტოლოგებიც ამბობენ, რომ დროდადრო მსგავსი „დიეტა“ ძალიან სასარგებლოა და ორგანიზმს ზედმეტი ცხიმის მოშორებაში ეხმარება. მათ შორის ვისცერალური ცხიმის მოშორებაში, რომელიც შინაგანი ორგანოების ზედაპირზე გროვდება.

რისი ჭამა შეიძლება:

  1. ხილი და ბოსტნეული, რომელიც სამარხვო რაციონის საფუძველია, შეგიძლიათ მიირთვათ უმი, მოხარშული, მოთუშული ან სალათებში.
  2. მარცვლეული და პარკოსანი (წიწიბურა, ბრინჯი, ოსპი, ლობიო) – ცილების და ენერგიის კარგი წყაროა.
  3. სოკო კერძს გემოს მატებს და ხორცის ალტერნატივას წარმოადგენს.
  4. კაკალი და თესლი, რომელიც მდიდარია სასარგებლო ცხიმებით და მიკროელემენტებით.
  5. პური და მაკარონის ნაწარმი, რომელიც დამზადებულია მყარი ჯიშის ხორბლისგან ან მთელი მარცვლეულისგან.
  6. მცენარეული რძე (სოიოს, ნუშის, შვრიის), როგორც ძროხის რძის ალტერნატივა.

კვების თავისებურებები მარხვის სხვადასხვა პერიოდში:

მარხვის პირველ და ბოლო კვირაში კვება მაქსიმალურად მკაცრი უნდა იყოს.

დღეებში, როცა თევზის მიღება ნებადართულია (როგორც წესი, ხარებას და ბზობა) მენიუს გამრავალფეროვნება შეგიძლიათ.

ოთხშაბათს და პარასკევს რეკომენდებულია საღამომდე საკვებზე უარის თქმა, შემდეგ – მსუბუქი ვახშამი უზეთოდ.

კერძების მაგალითი სამარხვო მენიუსთვის

საუზმე:

  • წყალზე მომზადებული შვრია ხილით ან კენკრით და კაკლით.
  • მთელი მარცვლეულის პურის ტოსტი ავოკადოთი და თესლით.

სადილი:

  • ოსპის წვნიანი ან ბორში წყალზე მომზადებული.
  • ჩაშუშული ბოსტნეული კინოათი ან წიწიბურათი.

ვახშამი:

  • გამომცხვარი ბოსტნეული მწვანილებით.
  • ახალი ბოსტნეულის სალათი ლიმონის წვენით ან ზეითუნის ზეთით (შესაძლებლობის მიხედვით).

ხემსი:

  • ხილი, კაკალი, ჩირი.

რჩევები მარხვის დასაცავად

  1. დაგეგმვა მრავალფეროვანი და სრულფასოვანი კვების გასაღებია. კვირის მენიუ შეადგინეთ, რომ მიიღოთ ყველაფერი, რაც გჭირდებათ.
  2. მოამზადეთ სახლში, ასე ზუსტად გეცოდინებათ, რას მიირთმევთ.
  3. კერძის გემოს გასამდიდრებლად სანელებლები და მწვანილები გამოიყენეთ.
  4. დალიეთ საკმარისი რაოდენობის წყალი, განსაკუთრებით მკაცრი მარხვის პერიოდში.

სამარხვო კატლეტის რეცეპტი

ინგრედიენტები:

  • 1 ჭიქა შვრიის ფანტელები (უშაქრო)
  • 200 მლ მდუღარე წყალი
  • 200 გ კარტოფილი
  • დიდი ხახვი
  • 2 კბილი ნიორი
  • მწვანილი
  • მარილი, სანელებელი გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. შვრიას მდუღარე წყალი დაასხით და 10 წუთი გააჩერეთ, რომ გასივდეს. თუ შეფუთვაზე ინსტრუქცია მოცემულია, მის მიხედვით იმოქმედეთ. კარტოფილი და ხახვი გათალეთ და კუბებად დაჭერით. შემდეგ ბლენდერით ფარშის ან ფაფის მიღებამდე დააბლენდერეთ. შვრიას ბოსტნეული დაუმატეთ და კარგად აურიეთ.
  2. მიღებულ მასას დაუმატეთ მარილი და სანელებლები, ისევ აურიეთ. სუფთა ხელით პატარა ზომის ბურთები დააგუნდავეთ, შემდეგ მოგრძო კატლეტის ფორმა მიეცით და ცხელ ტაფაზე ზეთში საშუალო ცეცხლზე შეწვით. რამდენიმე წუთით თითოეული მხრიდან, შეწითლებამდე. მზადაა.

დიდმარხვის დაცვა არა მხოლოდ გარკვეულ პროდუქტებზე უარის თქმაა, არამედ სულისა და სხეულის გაწმენდის საშუალება, აღდგომის შესახვედრად მომზადება. სამარხვო კვება შეიძლება იყოს არა მხოლოდ სასარგებლო, არამედ გემრიელი, მრავალფეროვანი, სიხარულის და სიამოვნების მომნიჭებელი.