ჯადოსნური ცომი: რა მოვამზადოთ ნაზი და მსუბუქი ფილოს ცომისგან მთელი ოჯახის დასანაყრებლად

0
134

ფილოს ცომი (ან ფილლო, ბერძნულად φύλλον – ფოთოლი) ერთ–ერთი ყველაზე ცნობილი და მრავალმხრივი სახეობის ცომია ახლო აღმოსავლეთის, აღმოსავლეთ ევროპის და ხმელთაშუა ზღვის სამზარეულოში. ძალიან თხელი და ნაზი ცომია, რომელიც ფენოვანი კერძების შექმნის უნარით ცნობილია. რა მოვამზადოთ ფილოს ცომისგან? ნებისმიერი რამ, პეროგიდან დაწყებული, ტკბილეულიდან მარილიან კერძებამდე, რადგან ცომში გრამი შაქარი არაა.

ბევრი ტურისტი ამ ცომს დადებითად აფასებს, რადგან ავთენტურად აღმოსავლეთის ქვეყნებში მზადდება. ეს იგივეა შევადაროთ ახლომდებარე სუპერმარკეტის „მოცარელა“ და ნამდვილი ნეაპოლიტანური მოცარელა, რომელიც თავისუფლად მძოველი კამეჩის რძისგან მზადდება. როგორც ამბობენ, ცა და დედამიწა. მეორე მხრივ, საჭირო ინგრედიენტების და ოსტატობის წყალობით ცომი სახლის პირობებში შეგიძლიათ მოამზადოთ. თუმცა ამას გარკვეული უნარები სჭირდება.

წარმოშობის ისტორია

ფილოს ცომს უძველესი წარმოშობა აქვს და მჭიდრო კავშირშია იმ რეგიონების სამზარეულოსთან, სადაც იყენებენ. ითვლება, რომ მისი ისტორია იწყება ოსმალეთის იმპერიაში, სადაც ფილო გამოიყენებოდა ბევრი კერძის, მათ შორის მსოფლიოში ცნობილი ბაქლავას, მოსამზადებლად. უნარი გახდეს ხრაშუნა გამოცხობის შემდეგ და მისი უნივერსალობა ცომს ხდის პოპულარულს სხვადასხვა კერძებისთვის, რომლებიც რეგიონის კულტურულ და კულინარიულ მრავალფეროვნებას ასახავს.

მომზადების პროცესი

ფილოს ცომი მზადდება მარტივი ინგრედიენტებისგან: ფქვილი, წყალი, ცოტა ზეთი და ძმარი ან ლიმონის წვენი, რომელსაც ელასტიურობისთვის უმატებენ. ცომის საიდუმლო მისი სისქეა. ისე იწელება, რომ თითქმის გამჭვირვალე ხდება. პროცესი მოითხოვს დიდ ოსტატობას და მოთმინებას, რადგან ცომი ძალიან ადვილად იხევა. ადგილობრივ საკონდიტრო მაღაზიებში ან საცხობებში ასეთი ცომის მოსამზადებლად იყენებენ სპეციალურ აპარატებს, რადგან წინააღმდეგ შემთხვევაში მისი თვითღირებულება დიდად გაიზრდება.

ვარიანტები და კერძები

ფილოს ცომი გამოიყენება სხვადასხვა კერძის მოსამზადებლად, ხემსიდან დესერტამდე. აი, რამდენიმე ვარიანტი:

1. ბაქლავა: ტკბილი კერძი, რომელიც შედგება ფილოს ცომისგან, ფენებს შორის ნიგვზით და სიროფით ან თაფლით.

2. სპანაკოპიტა: ტრადიციული ბერძნული პეროგი ისპანახით და ფეტით.

3. ტიროპიტა: კიდევ ერთი ბერძნული პეროგი, მაგრამ ყველის შიგთავსით.

4. სამსა: ზოგიერთ ვარიანტში მის მოსამზადებლად ფილოს ცომს იყენებენ, თუმცა ტრადიციულად სხვა სახის ცომისგან მზადდება.

5. შტრუდელი: ცნობილი ევროპული კერძი, განსაკუთრებით პოპულარულია ავსტრიასა და გერმანიაში.

6. გარდა ამისა, ფილოს ცომი შეგიძლიათ გამოიყენოთ სხვადასხვა ხემსის მოსამზადებლად, როგორიცაა ხორცის, ბოსტნეულის ან ყველის პარკები, ასევე ხილით ან ტკბილი შიგთავსით სავსე დესერტები.

კვერცხის რულეტი მწვანე ხახვით

ინგრედიენტები:

  • 6 ფენა ფილოს ცომი (ნახევარი შეფუთვა)
  • 120 გ მწვანე ხახვი
  • 6 მოხარშული კვერცხი
  • 80 გ კარაქი
  • 0,5 ჩ/კ მარილი და წიწაკა
  • მცენარეული ზეთი
  • უმი კვერცხი
  • 4 ს/კ რძე
  • 0,5 ჩ/კ შაქარი

მომზადების წესი:

1. მოხარშული კვერცხი მსხვილად გახეხეთ, ხახვი დაჭერით. ხახვი ღრმა თასში ჩაყარეთ და მარილი მოაყარეთ. დასრისეთ, რამდენიმე წუთი გააჩერეთ, რომ წვენი გამოვიდეს. ეს მნიშვნელოვანი მომენტია, მაგრამ მომზადების მომენტი არ გამოგრჩეთ.

2. გახეხილი კვერცხი ხახვს დაუმატეთ და წიწაკა მოაყარეთ. კარგად აურიეთ. მიღებული ნარევი სამ თანაბარ ნაწილად გაყავით. რეცეპტი სამ რულეტზეა გათვლილი. კარაქი მიკროტალღურ ღუმელში ან ორთქლზე გაადნეთ. ცომის ფენებზე წასასმელად დაგჭირდებათ, ასევე მზა კერძზე წასასმელად.

3. ღუმელი 200 გრადუსზე გააცხელეთ, ამ დროში ცომი გაშალეთ. ფრთხილად, რომ არ გაიხეს. ცომის პირველ ფენას კარაქი წაუსვით (ზეთი არ გამოგადგებათ, რადგან მზა პროდუქტს გააფუჭებს). ფურცელზე მოათავსეთ შიგთავსის მესამედი ისე, რომ კიდეებში დაახლოებით 2 სმ ცარიელი ადგილი დარჩეს. ახლა შიგთავსი ცომის 2 ფენაში გაახვიეთ. კარაქწასმულში და იმაში, რომელიც მის ქვეშაა. მილივით დაახვიეთ ან შაურმის მსგავსად, როგორც შეგიძლიათ.

4. ამ მეთოდით 3 რულეტი გააკეთეთ, დარჩენილი ცომი მაცივარში შეინახეთ. მოამზადეთ ლეზონი, უმი კვერცხი, შაქარი და რძე ათქვიფეთ. ნარევი კულინარიული ფუნჯით წაუსვით რულეტებს, რომელიც უკვე საცხობ ფორმაზე უნდა იდოს. 200 გრადუსზე 35 წუთი აცხვეთ. დროის გასვლის შემდეგ რულეტებს ზემოდან დარჩენილი კარაქი წაუსვით. გაგრილება აცადეთ, შემდეგ სუფრაზე გაიტანეთ.

ფილოს ცომი საოცრად მრავალმხრივი ინგრედიენტია, რომელსაც შეუძლია მარტივი კერძები დახვეწილ კერძად აქციოს. მისი უნიკალური ტექსტურა და გემო ბევრ კულინარიულ ტრადიციებში უცვლელ კომპონენტად აქცევს. ფილოს ცომის აღმოჩენით იპოვით უსაზღვრო შთაგონებას სამზარეულოში ექსპერიმენტებისთვის, შექმნით კერძებს, რომლებიც გაგახარებთ თქვენც და თქვენს ახლობლებსაც.