დედამთილი ყოველთვის უმატებს ძმარს კარტოფილს მოხარშვისას და აი, რატომ

0
30962

უდავოდ, კარტოფილის მოხარშვა დამწყებ მზარეულსაც შეუძლია, თუმცა გამოცდილი მზარეულიც ყოველთვის ვერ მოამზადებს გარანტირებულად გემრიელ მოხარშულ კარტოფილს. ჩემი დედამთილი გამონაკლისია. ჩემი ქმარი და მაზლი, მისი ვაჟები, მოხარშულ კარტოფილზე გიჟდებიან. როგორც მეუღლე ამბობს, დედამისს კარტოფილის მოხარშვისას შეცდომა ერთხელაც არ დაუშვია. „კარტოფილი და ძმარი ჩემი საიდუმლოა“ – ეშმაკურად გამიღიმა დედამთილმა ჩემს კითხვაზე. მოგვიანებით, ყველაფერი დეტალურად ამიხსნა.

კარტოფილი და ძმარი: გემრიელი მოხარშული კარტოფილის საიდუმლო

უსიამოვნო ინციდენტი

ხანდახან გვგონია, რომ კარტოფილს თვალი არ უნდა მოვაშოროთ, წინააღმდეგ შემთხვევაში აუცილებლად ჩაიშლება. სიტყვაზე, ბავშვობიდან არ მიყვარს კარტოფილით კერძების მომზადება. ორი წამით თვალს მოაშორებ და ლამაზი გარნირის ნაცვლად მიიღებთ საშინელ ჩაშლილ ფაფას.

პირადად, კარტოფილი ყველანაირი ფორმით მიყვარს, მაგრამ ბავშვობის წარუმატებელი გამოცდილების გამო ბოლო დრომდე იშვიათად ვამზადებდი ჩემთვის და ჩემი ოჯახისთვის. თუ ვამზადებდი, კარტოფილს ტაფაზე ვწვავდი ან ღუმელში ვაცხობდი. არადა ზოგჯერ ნაზი პიურეს მირთმევა ძალიან მინდოდა!

ეშმაკური რჩევა

გულწრფელად, თავიდან დედამთილის სიტყვები დაცინვად მომეჩვენა. კარტოფილი და ძმარი? რა შუაშია ძმარი კარტოფილის მოხარშვის პროცესში? რამდენი უნდა დავამატო? რამდენ პროცენტიანი ძმარი გამომადგება? როგორც ხედავთ, ბევრი კითხვა გამიჩნდა.

საბედნიეროდ, ავი დედამთილი არ მყავს, თუმცა ხანდახან სარკაზმი უყვარს. აქაც ჩემი სახის გამომეტყველება დაინახა და მაშინვე ხუმრობა შეწყვიტა. დეტალურ ახსნაზე გადავიდა. აღმოჩნდა, რომ მოხარშული კარტოფილის წარმატებით მოსამზადებლად საკმარისია რამდენიმე სუფრის კოვზი 9%–იანი ძმარი.

კულინარიული ტექნიკა

როგორც ხედავთ, ამ კონცენტრაციის საკვები ძმარმჟავა კარტოფილს არ ანადგურებს. პირიქით, კარტოფილში შემავალ სახამებელთან ერთად ერთგვარ დამცავ ფენას ქმნის. ეს ფენა ეხმარება კარტოფილს მთლიანობის შენარჩუნებაში თერმული დამუშავების დროს. აღარ დაიშლება!

გახსოვდეთ, რომ მხოლოდ 2 სუფრის კოვზი ძმარი უნდა დაამატოთ და არც ერთი წვეთით მეტი. წინააღმდეგ შემთხვევაში, კარტოფილზე წარმოიქმნება საშინელი გარსი. გარდა ამისა, ჭარბი ძმარი კარტოფილს ხდის მჟავეს, დამატებით ანიჭებს უსიამოვნო სუნს. სწორედ ამიტომ, რეცეპტი დაიცავით და ყველაფერი რიგზე იქნება!