ღანძილი, რომელიც ასევე ცნობილია როგორც ველური ნიორი და დათვის ხახვი, გაზაფხულზე ამოდის. ღანძილის მოყვანა საკუთარ ეზოშიც შეიძლება. ამის გაკეთება აუცილებლად მოგინდებათ, როგორც კი გაიგებთ, თუ რამდენად სასარგებლოა ღანძილი ორგანიზმისთვის.
დათვის ხახვი არის უბრალო მწვანილი, რომელსაც უამრავი სასარგებლო თვისება გააჩნია. ამის წყალობით ის თქვენი რაციონის ღირებული დანამატი იქნება. პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში მოდით განვიხილოთ, თუ როგორ შეიძლება იმოქმედოს ღანძილმა ადამიანის ჯანმრთელობაზე.
რით არის სასარგებლო ღანძილი: 5 საინტერესო თვისება
აუმჯობესებს იმუნურ სისტემას
ველურ ნიორს გააჩნია სასარგებლო ნივთიერებების შთამბეჭდავი სპექტრი, რომელთა შორისაა ვიტამინები C, A, K, ასევე კალიუმი, კალციუმი და მაგნიუმი. ეს მიკროელემენტები ხელს უწყობს იმუნური და გულ-სისხლძარღვთა სისტემების, ძვლებისა და კანის ჯანმრთელობის შენარჩუნებას. ამიტომ ღანძილი მინერალებისა და ვიტამინების ღირებული წყაროა.
გააჩნია პრევენციული ეფექტი
დათვის ხახვი შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც იცავს ორგანიზმს თავისუფალი რადიკალების მიერ გამოწვეული ზიანისგან. ეს ხელს უწყობს უჯრედების ნაადრევი დაბერების პრევენციას და ამცირებს სხვადასხვა დაავადების განვითარების რისკს, მათ შორის ონკოლოგიისა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების.
აწესრიგებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ფუნქციონირებას
ღანძილი მდიდარია დიეტური ბოჭკოებით, რაც ხელს უწყობს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ფუნქციონირების გაუმჯობესებას. ასეთი მწვანილის რეგულარული მოხმარება ხელს უწყობს ყაბზობის თავიდან აცილებას, საჭმლის მონელების პროცესის გაუმჯობესებას და ნაწლავის ჯანსაღი მიკროფლორის შენარჩუნებას.
ამცირებს ცუდი ქოლესტერინის დონეს
კვლევებმა აჩვენა, რომ ღანძილი შეიცავს ალიცინს. ეს ნივთიერება ხელს უწყობს სისხლძარღვების გაფართოებას და სისხლის მიმოქცევის გაუმჯობესებას. ველური ნიორი ხელს უწყობს სისხლში ცუდი ქოლესტერინის დონის შემცირებას.
ხელს უწყობს კანის ჯანმრთელობას
ვინაიდან ველური ნიორი შეიცავს დიდი რაოდენობით C ვიტამინს, ის ხელს უწყობს კოლაგენის გაძლიერებულ გამომუშავებას. ის კი უკვე აქტიურ მონაწილეობას ღებულობს კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებაში და ასევე ანელებს დაბერების პროცესებს.
ამ მწვანილის ჩართვა ყოველდღიურ რაციონში ბევრ სარგებელს მოუტანს ორგანიზმის ჯანმრთელობას. მაგრამ, როგორც ნებისმიერ პროდუქტს, ღანძილსაც გააჩნია გამოყენების უკუჩვენება. ექიმები ორსულებსა და მეძუძურ ქალებს ურჩევენ მოერიდონ ღანძილის მიღებას. ის ასევე უნდა გამოირიცხოს იმ ადამიანების მენიუდან, ვინც ალერგიულია მონათესავე მცენარეებზე (მაგალითად, ხახვი, ნიორი ან პრასი).
კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებების მქონე ადამიანებმა ასევე არ უნდა მიიღონ ეს მწვანილი ჭარბი რაოდენობით.