ალუმინის ჭურჭელი ჩვენი ბებიების სამზარეულოში გასული საუკუნის 50-იან წლებში გამოჩნდა და მალევე ჩაანაცვლა ემალირებული ჭურჭელი. ის უფრო გამძლე და პრაქტიკული აღმოჩნდა, კარგად უძლებდა შემთხვევით დარტყმებს და მდგრადი იყო კოროზიის მიმართ. პროფესიონალმა შეფ-მზარეულებმა და მოყვარულმა კულინარებმაც შენიშნეს, რომ ასეთ ჭურჭელს საკვები ნაკლებად ეწებებოდა და იწვოდა. მათ სათანადოდ შეაფასეს ალუმინის ჭურჭლის ხარისხი და დაიწყეს მასში სხვადასხვა კერძის მომზადება.
ალუმინის ჭურჭელი
გავიდა წლები და მეცნიერებმა განგაში ატეხეს. ბევრი მასალა, რისგანაც სამზარეულოს ჭურჭელი მზადდება, ჩვენთვის სრულიად უსაფრთხო არ არის. მაგრამ, ექსპერტების აზრით, ადამიანის ჯანმრთელობას ყველაზე დიდ ზიანს ალუმინის ჭურჭელი აყენებს. საქმე ისაა, რომ მისი ზედაპირიდან გამოთავისუფლებული ალუმინის იონები აღწევს საკვებში და მათთან ერთად ხვდება ჩვენს კუჭში.
ორგანიზმში მოხვედრის შემდეგ ლითონი გროვდება ქსოვილებში და გავლენას ახდენს უჯრედების გამრავლებაზე, რაც უარყოფითად აისახება ნივთიერებათა ცვლასა და ნერვული სისტემის ფუნქციონირებაზე. ექიმები ვარაუდობენ, რომ ალუმინს შეუძლია კიბოს გაჩენის პროვოცირება. ის განსაკუთრებულ საფრთხეს წარმოადგენს ქალებისთვის.
მას შემდეგ, რაც ექიმებმა დაიწყეს ყველას დარწმუნება, რომ ალუმინის ჭურჭელი უვნებელი არ იყო ადამიანისთვის, მომხმარებლებმა ნელ-ნელა დაიწყეს ამ მასალისგან დამზადებული კოვზებისა და ჩანგლების მოშორება. გარდა ამისა, უჟანგავი ფოლადის ან მელხიორისგან დამზადებული ნაკეთობები ბევრად უფრო ლამაზად გამოიყურებოდა, ამიტომ დიასახლისები ნებით ცვლიდნენ ძველ მოსაწყენ ჭურჭელს ახალზე, რომელიც ბზინავდა. მაგრამ საიმედო ალუმინის ქვაბებზე და ტაფებზე მთლიანად ვერ თქვეს უარი, რადგან ძნელია მათთვის ღირსეული შემცვლელის პოვნა.
რა უნდა გააკეთო, როდესაც მათ გარეშე შეუძლებელია
უნდა ისწავლოთ მათი სწორად გამოყენება, რათა მინიმუმამდე დაიყვანოთ ლითონის მავნე ზემოქმედება. ამისათვის, უნდა იცოდეთ რომელი კერძების მომზადება არ შეიძლება ალუმინის ჭურჭელში და რომელი საკვების მომზადება არ არის რეკომენდებული მათში.
რის მომზადება შეიძლება ალუმინის ჭურჭელში?
ეს ჭურჭელი განკუთვნილია ნეიტრალური კერძებისა და პროდუქტებისთვის.
ასეთ ჭურჭელში რეკომენდებულია ფაფის, არამჟავე ბოსტნეულის, მაკარონის, პელმენებისა და ვარენიკების, ხორცისა და თევზის მომზადება. ასეთ ჭურჭელში ძალიან კარგია რძის ან წყლის ადუღება. მიზანშეწონილია დაუყოვნებლივ მიირთვათ ალუმინის ქვაბში მომზადებული საკვები, რადგან მასში საკვები დიდხანს არ ინახება. შემდგომი შენახვისთვის ის უნდა გადაიტანოთ მინანქრის, მინის ან კერამიკის თასში.
რისთვის არ არის გამოსადეგი ალუმინის ჭურჭელი
ასეთ ჭურჭელში არ უნდა მოამზადოთ მჟავეების შემცველი კერძები ან C ვიტამინის შემცველი საკვები.
დაუშვებელია მათში ტკბილი და მჟავე ან პომიდვრის სოუსის, წითელი ან მწვანე ბორშის მომზადება. ასეთ ქვაბში ხილისა და კენკრის კომპოტის ან ჟელეს მომზადება არ შეიძლება. ეს ჭურჭელი არ არის შესაფერისი მარინადების მოსამზადებლად ან ბოსტნეულის დასამწნილებლად. ასევე მასში აკრძალულია მცირეწლოვანი ბავშვებისთვის საჭმლის მომზადება. ალუმინის ჭურჭელი არ არის რეკომენდებული ბურახის ან აკროშკის მოსამზადებლად.
ყველაზე უსაფრთხოა თიხისგან, მინისგან, ხისგან და ვერცხლისგან დამზადებული ჭურჭელი, რომელთაც მოჰყვება მინანქარი და უჟანგავი ფოლადი. მაგრამ ყველა დიასახლისს ურჩევნია გამოიყენოს ის ჭურჭელი, რომელსაც მიჩვეულია. მე გადავყარე ყველა მავნე ჩანგალი და კოვზი, მაგრამ დავტოვე დიდი ქვაბი და ტაფა. მდინარეზე კი ყოველთვის გამურული ალუმინის ქვაბი მიგვაქვს, რადგან თევზაობა თევზის წვნიანის გარეშე წარმოუდგენელია!