აღდგომის დღის მიხედვით, მარხვა ყოველწლიურად სხვადასხვა თარიღს ემთხვევა. 2024 წელს, ის უკვე დაიწყო 18 მარტს და 5 მაისამდე გაგრძელდება. ამ შვიდი კვირის განმავლობაში ქრისტიანები მთელ მსოფლიოში იცავენ მარხვას, რომელიც გამორიცხავს ყველანაირ ცხოველურ პროდუქტს. ეს არის ხორცი, ყველი, კვერცხი და რძეც კი. საკმაოდ რთულია თითქმის ორი თვის მანძილზე მცირე სიხარულების გარეშე გაძლება. ამიტომ, პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში გიამბობთ, თუ როგორ უნდა გამოაცხოთ სამარხვო ორცხობილები – დადასტურებული რეცეპტი!
ის არა მხოლოდ მთლიანად დაშვებული პროდუქტებისგან შედგება, არამედ აქვს პატარა საიდუმლოც. სწორედ ეს აძლევს ორცხობილას ასეთ სიტკბოს და მიმზიდველ ფერს. მსუბუქი და ჰაეროვანი ორცხობილები ძალიან იაფი გამოდის.
სამარხვო ორცხობილა – რეცეპტი პატარა საიდუმლოებით
სამარხვო ორცხობილების ასობით რეცეპტი არსებობს, ყველას ვერ ჩამოვთვლით. როგორც წესი, მას ამზადებენ წყლით, შაქრისა და მცენარეული ზეთის დამატებით. თუმცა, ჩვენ გთავაზობთ სტანდარტიდან გადახვევას და ცომის ხილის წვენით მომზადებას. საუკეთესოა ფორთოხლის ან მანდარინის წვენი. თუმცა, ეს არ ნიშნავს, რომ მარწყვი ან ვაშლი უარესია – სცადეთ რამდენიმე ვარიაცია. ლიმონათით და ლიმონის ცედრის გამოყენებით – კიდევ უფრო უკეთესი გამოდის!
მითითებული პროპორციები საკმარისია ჩაის დასალევად ოჯახურ წრეში, დაახლოებით 5 ადამიანისთვის. მიუხედავად იმისა, რომ ორცხობილა აბსოლუტურად არ არის ცხიმიანი, ის საკმაოდ მსუყეა. ამავე დროს, ის შესაფერისია მათთვის, ვინც იცავს არამკაცრ დიეტას.
ინგრედიენტები:
- 450 გ ხორბლის ფქვილი;
- 120 მლ მცენარეული ზეთი (სასურველია რაფინირებული მზესუმზირის ზეთი);
- 120 მლ ფორთოხლის წვენი;
- 100 გ შაქარი;
- მწიკვი მარილი;
- შაქარი და დარიჩინი მოსაყრელად – გემოვნებით.
მომზადების წესი
შეურიეთ წვენს შაქარი და ცოტა მარილი, სანამ მთლიანად არ გაიხსნება.
ჩაასხით მცენარეული ზეთი და ფორთოხლის წვენი ფქვილის თასში. ნაზად მოზილეთ სქელი ცომი, ის არ უნდა გეწებებოდეთ ხელებზე. საჭიროების შემთხვევაში, დაამატეთ ცოტა ზეთი.
მოზილეთ ცომი 10 წუთის განმავლობაში და შედგით მაცივარში 30 წუთით. ეს დრო აუცილებელია ტექსტურის სტაბილიზაციისთვის.
გამოიღეთ ცომი და გააბრტყელეთ ფენად. სამუშაო ზედაპირს წინასწარ მოაყარეთ ფქვილი. ფენის სისქე არ უნდა იყოს 5 მილიმეტრზე ნაკლები, მაგრამ არ უნდა აღწევდეს ერთ სანტიმეტრს.
ცომი დაჭერით ნაჭრებად ან გამოიყენეთ ორცხობილების საჭრელი ფორმა.
ორცხობილას მოაყარეთ შაქარი და დარიჩინი და გამოაცხვეთ ღუმელში 20-30 წუთის განმავლობაში, 180 გრადუსზე – სასიამოვნო ოქროსფერ შეფერილობამდე.
სამარხვო ორცხობილების რეცეპტი: იდეები
მზა ორცხობილას შეგიძლიათ მოაყაროთ შაქრის პუდრა, კიდევ უფრო გემრიელი იქნება. დარიჩინი, შეგიძლიათ ორცხობილას ზემოდან მოაყაროთ და ასევე შეგიძლიათ პირდაპირ ცომში ჩაუმატოთ. ეს ორცხობილები კარგია ჩიზქეიქების მოსამზადებლად, რადგან შესანიშნავად იფხვნება. ის ასევე შესანიშნავია საყვარელი ადამიანებისთვის საჩუქრის სახით მისართმევად, მთავარია შესაფერისი ყუთის არჩევა.
მათთვის, ვინც დიდმარხვას არ იცავს, შესაფერისია ორცხობილას ვარიანტი კარაქით ან არაჟნით. ამ შემთხვევაში ის უფრო ფხვიერი კონსისტენციის გამოვა. რეცეპტი ასევე შეიძლება გამრავალფეროვნდეს დანამატებით, როგორიცაა ვანილი და მზესუმზირა. სხვათა შორის, სულაც არ არის აუცილებელი ტკბილი ორცხობილების მომზადება. თუ დიეტური ორცხობილა გჭირდებათ, უბრალოდ შეამცირეთ შაქრის რაოდენობა მინიმუმამდე – გამოიყენეთ ერთი ჩაის კოვზი.
საკუთარი ხელით მომზადებული სამარხვო ორცხობილა მაღაზიაში შეძენილს ვერ შეედრება. განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც ის ახლახან გამოიღეთ ღუმელიდან. თუ ცომს ფორთოხლის წვენით მოვზელთ, არა მხოლოდ ციტრუსის ნოტებს მივიღებთ, არამედ ლამაზ ფერსაც. შეინახეთ ჩვენი რეცეპტი თქვენი მომავალი კულინარიული ექსპერიმენტებისთვის!