რამდენ ხანს ინახება ბორში მაცივარში?

111

მსუყე ბორშჩის მთელი ქვაბის დაცლა საკმაოდ რთულია ერთ სადილზე (თუნდაც დიდ ოჯახში). ამიტომ, სადილის შემდეგ, ის ყველაზე ხშირად ინაცვლებს მაცივარში. პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში ვისაუბრებთ, რამდენ ხანს შეიძლება ბორშჩის შენახვა, გემოს დაკარგვის გარეშე.

არსებობს მოსაზრება, რომ რაც უფრო დიდხანს რჩება ასეთი კერძი, მით უკეთესი ხდება. მაგრამ ეს მართლაც ასეა? დღევანდელ სტატიაში ვისაუბრებთ ბორშჩის შენახვის ყველა ნიუანსსა და წესზე, რომელიც ყველა დიასახლისმა უნდა იცოდეს.

რამდენ ხანს ინახება ბორშჩი: სასარგებლო ინფორმაცია

ვარგისიანობის ვადა

ბორშჩი, ისევე როგორც სხვა პირველი კერძები, ჩვეულებრივ არ შეიძლება შეინახოთ ერთ დღეზე მეტი ხნის განმავლობაში, 2-5 გრადუს ტემპერატურაზე.

რაზეა დამოკიდებული შენახვის ვადა

  • ბორშის შემადგენლობა. არსებობს გარკვეული ინგრედიენტები, რომლებსაც კონსერვანტების თვისებები გააჩნიათ. თუ ასეთი პროდუქტები არის ბორშჩში, მაშინ მისი შენახვის ვადა ჩვეულებრივზე მეტი იქნება.
  • ინგრედიენტების ხარისხი. ასეთი კერძის მოსამზადებლად ახალი პროდუქტების არჩევა პირდაპირ გავლენას ახდენს მის შენახვის ვადაზე.
  • შესანახი ჭურჭელი. ალუმინის ქვაბში ბორშჩის მომზადება შეიძლება, მაგრამ შენახვა – არა. საკვებთან ხანგრძლივი კონტაქტის დროს ასეთი ჭურჭლის მასალა იჟანგება და უარესობისკენ ცვლის კერძის გემოს.
  • მომზადება შენახვის წინ. ბორშჩის მაცივარში შედგმამდე ის მთლიანად უნდა გაცივდეს. არასაკმარისი გაგრილება გამოიწვევს საკვების უფრო სწრაფად გაფუჭებას.

ბორშჩის რა კომპონენტები მოქმედებს მის შენახვის ვადაზე?

  • თუ გსურთ მიირთვათ კერძი, რომელსაც დაკარგული არ ექნება საკუთარი გემოვნური თვისებები, გაითვალისწინეთ მომზადების დროს გამოყენებული ზოგიერთი ინგრედიენტის ვარგისიანობის ვადა.
  • ნამდვილი ბორშჩი, რომელიც მომზადებულია არა ბოსტნეულის ბულიონში, არამედ ხორცის ბულიონში, შეიძლება ინახებოდეს 72 საათამდე.
  • შებოლილი ხორცის შემცველი კერძი მაცივარში შეიძლება გაჩერდეს არა უმეტეს 2 დღისა.
  • ბორშჩის მომზადებისას ძმარი ან ლიმონის წვენი გამოიყენეთ? ასეთი კონსერვანტებით ის შეიძლება შეინახოს მაქსიმალურად დიდხანს.
  • ბორშჩი ახალი მწვანილით უნდა მიირთვათ 48 საათის განმავლობაში, რადგან ის ძალიან სწრაფად ფუჭდება.

შენახვის რეკომენდაციები

ბორშჩმა შეიძლება მაქსიმალურად დიდხანს შეინარჩუნოს გემო და ვარგისიანობა, თუ დაიმახსოვრებთ სამ მარტივ, მაგრამ ამავე დროს მნიშვნელოვან რჩევას:

  • მომზადების შემდეგ კერძი დააყოვნეთ სახურავის ქვეშ მინიმუმ ნახევარი საათის განმავლობაში. შემდეგ მთლიანად გააგრილეთ და შედგით მაცივარში.
  • შეინახეთ ბორშჩი ქვაბში ყოველგვარი ზედმეტი სამზარეულოს ჭურჭლის გარეშე (მაგალითად, ჩამჩის გარეშე).
  • გააცხელეთ ბორშის მხოლოდ იმდენი პორცია, რამდენიც უნდა მიირთვათ. არ არის საჭირო მთელი ქვაბის შიგთავსის თერმული დამუშავება.

ასევე, არ დაივიწყოთ გაფუჭებული ბორშჩის ნიშნები. თუ შეამჩნევთ მჟავე სუნს, რომელიც გაცხელებისას ძლიერდება, მოერიდეთ ამ კერძის ჭამას. ბორშჩზე გაჩენილი ბუშტები ან სქელი ქაფი ასევე მიუთითებს იმაზე, რომ სადილად სხვა კერძი უნდა აირჩიოთ.