ტრადიციები და გაფრთხილება: რატომ არ შეიძლება პასქის გამოცხობა დიდ პარასკევს

0
1414

უძველესი დროიდან აღდგომას, ბრწყინვალე დღესასწაულს, ბევრი ტრადიცია ახლავს. აღსანიშნავია, რომ უძველესი წეს–ჩვეულებები ცომეულის მომზადების წესსაც შეიცავს. გავარკვიოთ, შეიძლება თუ არა პასქის გამოცხობა დიდ პარასკევს.

ალბათ, ბევრს სმენია, რომ დიდ პარასკევს პასქის, სააღდგომო ცომეულის გამოცხობა აკრძალულია. რას უკავშირდება ასეთი აკრძალვა სააღდგომო დესერტის ცხობასთან დაკავშირებით?

შეიძლება თუ არა პასქის გამოცხობა დიდ პარასკევს?

წმინდა აკრძალვა

დიდი პარასკევი აღდგომას წინ უსწრებს და იესო ქრისტეს ტანჯვასა და სიკვდილს გვახსენებს. ამ დღეს ქრისტიანები ასრულებენ განსაკუთრებულ რიტუალს და ლოცვას, რომ პატივი მიაგონ ქრისტეს მსხვერპლს მსოფლიოს გადარჩენისთვის. დიდ პარასკევს მორწმუნეები იცავენ მკაცრ მარხვას, ამიტომ პასქის ცხობა მიუღებელია. ამ დღეს  სადღესასწაულო ცომეული არ ცხვება დღესასწაულის სიმბოლიზმის პატივისცემის გამო. ამ დღეს ქრისტიანები მიზანმიმართულად უარს ამბობენ მატერიალური სამყაროს სარგებლის გამოყენებაზე, რომ ყურადღება გაამახვილონ სულიერ ამაღლებაზე და მონანიებაზე.

კიდევ რისი გაკეთება არ შეიძლება დიდ პარასკევს?

ამ დღეს მართლმადიდებელი ქრისტიანები მკაცრ მარხვას იცავენ. საღამომდე საკვებსა და სასმელზე უარს ამბობენ. ამ დღეს მარხვა ცოდვებისთვის მონანიების და მწუხარების სიმბოლოა, ასევე ქრისტეს ტანჯვაში მონაწილეობის მეთოდი. დიდი პარასკევი გლოვის დღეა, ამიტომ ამ დღეს სხვადასხვა გასართობი დღესასწაულის მოწყობა მიღებული არ არის. ამის ნაცვლად მორწმუნეები ესწრებიან საეკლესიო მსახურებას და ყოვლისშემძლეს ლოცვით მიმართავენ.

როდის დავაცხოთ პასქა?

როგორც კი შეარჩევთ სადღესასწაულო ცომეულის კარგ რეცეპტს, დიდ ოთხშაბათს ან დიდ ხუთშაბათს შეგიძლიათ გამოაცხოთ. თუ ინსტრუქციას დაიცავთ და ხარისხიან ინგრედიენტებს გამოიყენებთ, თქვენი პასქა აღდგომამდე ადვილად გაძლებს და არ გახმება. სიტყვაში, თუ პასქის ცომს დაუმატებთ კონიაკში ჩალბობილ ცუკატებს, ცომეული 1 კვირა ან უფრო დიდხანს ახალივით იქნება. ამ დროში უფრო გემრიელი და არომატული გახდება.

არ დაგავიწყდეთ, რომ დიდ პარასკევს პასქის გამოცხობა დღესასწაულის სულს და ამ დღის სიმბოლიკას ეწინააღმდეგება. სწორედ ამიტომ, ტრადიციულ განრიგს მიჰყევით და ეს დესერტი აღდგომამდე სხვა დღეს მოამზადეთ. ასე შინ გამომცხვარი პასქა არა მხოლოდ გემრიელი იქნება, არამედ გამოხატავს თქვენს პატივისცემას აღდგომის ბრწყინვალე დღესასწაულის სულიერი ფასეულობების და ტრადიციების მიმართ.