ტრენდული პასქა შოკოლადის პასტით, რომელიც მთელ ოჯახს აღაფრთოვანებს. პასქის რეცეპტი

0
42

აღდგომის ბრწყინვალე დღესასწაული ახლოვდება. როგორ შეუძლია მარჯვე, იდეებით სავსე დიასახლისმა გაახაროს თავისი ოჯახი? წელს ტრადიციულ პასქას ქიშმიშით კონკურენტი გამოუჩნდა. 2024 წლის კულინარიული ტენდენციების ლიდერია საოცარი პასქა შიგთავსით. ის ბევრს უყვარს და ასევე ბევრს სძულს. რა არის ამ ცომეულის პოპულარობის საიდუმლო? გავარკვიოთ პაპარაცთან ერთად და მოვამზადოთ მარტივი რეცეპტით.

პასქა შიგთავსით

რამდენიმე დღის წინ მეგობარმა გამომიგზავნა მარწყვის შიგთავსის მქონე კექსი–პანეტონეს ვიდეო რეცეპტი. სააღდგომო ცომეულთან დაკავშირებით საკმაოდ კონსერვატიული ვარ. კლასიკური პასქა საფუვრის ცომით და ირგვლივ შემოწყობილი შეღებილი კვერცხები – რა შეიძლება იყოს უფრო ჩვეული და სასიამოვნო?

ამ მიმართულებით კულინარიული ექსპერიმენტების წინააღმდეგი არ ვარ, მაგრამ ნანახი მკრეხელობად მომეჩვენა. აი, წარმოიდგინეთ: კადრში ჩნდება ნაზი პანეტონე ვარდისფერი ჭიქურით. ზემოდან მარციპანის ლამაზი კურდღელი დევს. შემდეგ ცომეულს ჭრიან და მისგან ჟონავს სქელი ვარდისფერი სითხე. ბებიაჩემი ტუჩებს უკმაყოფილოდ მოკუმავდა.

შემდგომმა ცინიზმმა მეტყველების უნარი დამაკარგვინა. ცომის რბილობის საჩვენებლად ქალის ხელები საბრალო პასქის ნაჭერს უჭერს, შემდეგ უშვებს. კომენტატორები მზარეულის ოსტატობას აქებენ, მე კი ცივი ოფლით ვივსები. ეს როგორ? ეს ხომ წმინდა პურია. ნუთუ შეიძლება ასე უცერემონიოდ და სასტიკად მოპყრობა?

სააღდგომო ცომეული: აზრები გაიყო

ამ ვანდალიზმის დანახვაზე ჩემმა 20 წლის დისშვილმა მელანომ მხრები უაზროდ აიჩეჩა. თურმე, ჰიპსტერები სააღდგომო თემის მიმართ ჩვენი ოჯახის სიყვარულს არ იზიარებენ. რა არ მოვისმინე ჩემი ბუზღუნა სიძისგან! ალეკო პროგრესული ახალგაზრდა მამაკაცია და „წარმართული რიტუალების“ ჩატარება არ სურს. მე და ჩემს ქალიშვილს ლამის ნიმფომანიები გვიწოდა. თურმე პასქა შეღებილ კვერცხთან ერთად სხვა რამეს ახსენებს. აი, რაღაც სისულელეს კითხულობენ, შემდეგ კი თავი ჭკვიანად მოაქვთ.

ცოტა ხნის წინ მეზობელმა ანამ, ჩემმა პირადმა იმედის სხივმა ამ ბნელ სამეფოში, ყავაზე და კონიაკზე დამპატიჟა. წმინდა ცომეულის შეურაცხყოფის გამო ჩემი ემოციური ტანჯვა მოისმინა და თეფშზე დადო – როგორ ფიქრობთ რა? პასქის ნაჭერი შოკოლადით.

ანა მზარეულია. წინასააღდგომო პერიოდში შეკვეთებით გადატვირთულია. წელს ყველას სურს გასინჯოს მოდური კექსი შიგთავსით. მივირთვი და უბრალოდ „გავფრინდი“. თანხმობას ვიძლევი. მთავარია, წმინდა პურს პატივისცემით მოეპყროთ.

პასქა შიგთავსით

ლაპარაკში ანას ამ საოცარი პასქის რეცეპტი გამოვართვი. მოცემული ინგრედიენტებით 6 პატარა პასქა გამოვა (დიამეტრი 11 სმ). გირჩევთ. საქმეს შეუდგეთ.

ინგრედიენტები:

  • 500 მლ რძე
  • 1 კგ ფქვილი
  • 2 კვერცხი
  • 40 გ დაპრესილი საფუარი
  • 160 გ შაქარი
  • 10 გ ვანილი
  • 100 გ კარაქი
  • 0,25 ჩ/კ კურკუმა
  • 100 გ ქიშმიში
  • 1 ჩ/კ ფორთოხლის ცედრა
  • 100–150 გ „ნუტელა“ ერთ კექსზე
  • 100 გ შავი შოკოლადი
  • 80 მლ ნაღები (30–33%)
  • 20 გ ნუშის ფანტელები

მომზადების წესი:

1. პასქის მომზადება ცომის ხაშით იწყება. ოდნავ შემთბარი რძე თასში ჩაასხით, დაქუცმაცებული დაპრესილი საფუარი, 1 ს/კ შაქარი დაუმატეთ და აურიეთ. 8 ს/კ ფქვილი დაუმატეთ და თხევად ცომს აურიეთ. პირსახოცი გადააფარეთ და 1 საათი სითბოში გააჩერეთ. როცა ცომის ხაში ამოვა და ბუშტებით აივსება, დაუმატეთ კვერცხი, დარჩენილი შაქარი, ვანილი, კურკუმა, ოდნავ თბილი გამდნარი კარაქი და კარგად აურიეთ.

2. გაცრილი ფქვილი რამდენიმე ეტაპად დაუმატეთ და ცომი მოზილეთ. ჯერ კოვზით აურიეთ, შემდეგ ხელებით (30 წუთი მზესუმზირას ზეთწასმულ სამუშაო ზედაპირზე) ან სამზარეულოს კომბაინში (10–15 წუთი). რაც უფრო დიდხანს მოზელთ, მით უფრო ფაფუკი გამოვა.

3. ცომი სუფთა ზეთწასმულ თასში გადაიტანეთ. პარკი დააფარეთ და 2 საათი სითბოში გააჩერეთ. ამ დროში 3–ჯერ ამოვა. შემდეგ მშრალი დაორთქლილი ქიშმიში და ფორთოხლის ცედრა (სურვილისამებრ) აურიეთ.

4. დროა ცომი ფორმებში გადაიტანოთ. სილიკონის და ლითონის კონტეინერებს ცხიმი კარგად წაუსვით. ცომის ნაწილი დააგუნდავეთ და კიდეები ქვემოთ შეკარით. ფორმის მესამედი გაავსეთ, მეტი არა. ქიშმიში ცომში დამალეთ, რომ არ დაიწვას.

5. თითოეული პასქის ცენტრში ხის ჩხირით ნახვრეტი გააკეთეთ. პარკი გადააფარეთ და დაელოდეთ, როდის ამოვა. კვერცხის გულები და წყალი ათქვიფეთ და პასქის კიდეებს წაუსვით. 165 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში დაახლოებით 40 წუთი აცხვეთ. შენიშვნა: 0,5 კგ წონის პასქა საშუალოდ 60 წუთში ცხვება.

6. ახლა ყველაზე საინტერესო! პასქა შიგთავსით გაავსეთ. შუაში დანით 5–6 სმ დიამეტრის ნახვრეტი გააკეთეთ, თითქმის ძირამდე. ცომი ფრთხილად ამოიღეთ. ქერქის „ქუდი“ გადადეთ, დაგჭირდებათ.

7. პასქა გამდნარი „ნუტელათი“ ან სხვა შოკოლადის პასტით გაავსეთ. საკონდიტრო ტომრით ამის გაკეთება უფრო მოსახერხებელია. ზემოდან მოჭრილი ქერქი დააფარეთ.

8. ჭიქურისთვის შავი შოკოლადის ნატეხები და ნაღები აურიეთ. სქელი შოკოლადი პასქას ზემოდან უხვად წაუსვით, რომ ამოჭრილი ადგილი დაფაროთ. სანამ შოკოლადი გამაგრდება, ნუშის ფანტელებით გააფორმეთ.