ენდოკრინოლოგი პავლოვა. ტვინს „სჯერა“, რომ ყველა დამატკბობელს შორის შაქარს ყველაზე მეტად სტევია ჰგავს

0
572

ენდოკრინოლოგი ზუხრა პავლოვა ამბობს, რომ სტევია თავისი გემოთი ყველაზე მეტად შაქარს ჰგავს. ეს არის ტვინის „აზრი“.

ექიმს მოჰყავს კვლევის შედეგები, სადაც სპეციალისტებმა დაახლოებით 150 თაგვში შეადარეს სხეულის რეაქცია ჩვეულებრივ შაქარსა და დამატკბობელზე. საუბარია ქსილიტოლზე, გლიცირიზინზე, მოგროზიდზე და სტევიაზე. დასკვნები გაკეთდა უჯრედში კალციუმის დონისა და ნეირონების აქტივობის საფუძველზე თალამუსის პარავენტრიკულურ ბირთვში.

-ტვინის რეაქციები სტევიასა და შაქარზე მაქსიმალურად მსგავსი აღმოჩნდა. ეს იმაზე მეტყველებს, რომ სტევია შეიძლება იყოს ტვინისთვის ყველაზე სასარგებლო დამატკბობელი, – აღნიშნა პავლოვამ.

სტევია არის ბუნებრივი დამატკბობელი, რომელიც შაქართან შედარებით 200-300-ჯერ უფრო ტკბილია, მაგრამ აბსოლუტურად არ არის კალორიული. მას აქვს გამოხატული სპეციფიკური გემო, რომელსაც ზოგიერთი ახასიათებს როგორც უსიამოვნოს.

უფრო დაწვრილებით კვლევაზე, რომლის შესახებაც წერს პავლოვა

შანხაის მეცნიერებისა და ტექნოლოგიების უნივერსიტეტის (ჩინეთი), ჰენანის ტექნოლოგიური უნივერსიტეტის (ჩინეთი), ჩინეთის მეცნიერებათა აკადემიის, სან პაულოს უნივერსიტეტის (ბრაზილია) და გუანჯოუს სამხრეთ სამედიცინო უნივერსიტეტის (ჩინეთი) მკვლევარებმა შეადარეს, თუ როგორ რეაგირებს თაგვების ტვინი სხვადასხვა დამატკბობელზე. სამეცნიერო სტატია გამოაქვეყნა ჟურნალმა „Neuroscience Research“.

ექსპერიმენტში მონაწილეობდა 150 რვა კვირის ასაკის თაგვი, რომლებიც დაყვეს ექვს ჯგუფად (თითოეულში 25 თაგვი). საკონტროლო ჯგუფის თაგვები იკვებებოდნენ სხვადასხვა დამატკბობლების კომბინაციით, ხოლო დანარჩენები იკვებებოდნენ შაქრით, სტევიით, ქსილიტოლით, გლიცირიზინით ან მოგროზიდით.

დაწვრილებით დამატკბობლების შესახებ

არსებობს დამატკბობლების ორი ძირითადი ტიპი: ბუნებრივი (ან ისინი, რომლებიც მონაწილეობენ მეტაბოლურ პროცესებში) და სინთეტიკური. ბუნებრივ დამატკბობლებს მიეკუთვნება ფრუქტოზა, სორბიტოლი, ერითრიტოლი და სტევია. სინთეტიკურ დამატკბობლებს მიეკუთვნება: სუკრალოზა, ასპარტამი, საქარინი, ციკლამატი და აცესულფამი K.

ნატურალური დამატკბობელი კალორიულია, მაგრამ შაქართან შედარებით უფრო ნელა შეიწოვება და არ იწვევს სისხლში ინსულინის უეცარ მატებას. სინთეტიკურს აქვს ნულოვანი კალორიული შემცველობა და მთლიანად გამოიდევნება ორგანიზმიდან.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.