სანამ ბოლოკი ჯერ კიდევ ახალი და ხრაშუნაა, ზამთრისთვის ვაკონსერვებ და ვიმარაგებ

386

ზამთრისთვის დაკონსერვებული ბოლოკი პოპულარული საჭმელი არ არის და გვინდა გამოვასწოროთ ეს უსამართლობა. ცივ სეზონზე ახალი ბოლოკის პოვნა ადვილი არ არის. მაშ, რატომ არ მოვამზადოთ წინასწარ? მაგალითად, სალათის სახით. პაპარაცი გთავაზობთ ბოლოკის წასახემსებლის სამ მარტივ და სწრაფ რეცეპტს.

დაკონსერვებული ბოლოკი

გიყვართ ბოლოკი ისე, როგორც ჩვენ? საგაზაფხულო ბოსტნეული მდიდარია კალიუმით, მაგნიუმით, რკინით, PP და C ვიტამინებით. დადებითად მოქმედებს გულის, ნაწლავების და ნერვული სისტემის ჯანმრთელობაზე. ფერად ნაყოფში ცოტა კალორია და ბევრი უჯრედისია. მიირთვით ბოლოკის სალათები, თუ გსურთ გახდომა, ახალგაზრდობის გახანგრძლივება და არტერიული წნევის შემცირება.

ახალი წვნიანი ნაყოფი 2–3 დღე ინახება, შემდეგ გარედან ხმება და შიგნიდან მაგრდება. შენახვის ვადის გასახანგრძლივებლად, ბოლოკის დელიკატურად დამარინადება შეგიძლიათ. მეტიც, ამის გაკეთება ნამდვილად ღირს!

აირჩიეთ ახალი, მკვრივი ნაყოფი, დაზიანების გარეშე, რომ ნამზადმა შეინარჩუნოს ძლიერი სტრუქტურა. ჩვენი რეცეპტით დაკონსერვებული ბოლოკი ტკბილ–მჟავე და ხრაშუნა გამოდის. შეგიძლიათ დაუმატოთ მწვანე სალათებს, ბურგერებს და სენდვიჩებს ან დამოუკიდებლად მიირთვათ.

ბოლოკი ხელნაკეთ მარინადში

ინგრედიენტები:

  • 400 გ ბოლოკი
  • 1 ჩ/კ ზღვის მარილი
  • 3 ჩ/კ შაქარი
  • 6 მარცვალი შავი წიწაკა
  • 4 ს/კ 6%–იანი ძმარი
  • 1 თავი ახალი ნიორი
  • 1 ჭიქა სასმელი წყალი
  • 1 ს/კ მზესუმზირას ზეთი

მომზადების წესი:

  1. ბოსტნეული კარგად გარეცხეთ, ბოლოები მოაჭერით და ნაყოფი შუაზე გაჭერით. მრგვალი ბოლოკი 0,5 სმ სისქის რგოლებად დაჭერით. ნამზადი სტერილიზებულ ქილებში ჩააწყვეთ და წვრილად დაჭრილი ახალი ნიორი მოაყარეთ.
  2. ცხელ ადუღებულ წყალს დაუმატეთ მარილი, შაქარი, ძმარი, წიწაკა, ზეთი და აურიეთ. როცა მარილი და შაქარი გაიხსნება, მარინადი ქურიდან გადმოდგით. სითხე მაშინვე ბოლოკებს დაასხით და თავსახური დაახურეთ. დაელოდეთ, სანამ მთლიანად გაცივდება ოთახის ტემპერატურაზე.

ზამთრის წასახემსებელი ბოლოკით

ინგრედიენტები:

  • 800 გ ბოლოკი
  • 1 ხახვი
  • 6 მარცვალი შავი წიწაკა
  • 3 კბილი ნიორი
  • 1 დაფნის ფოთოლი
  • წითელი წიწაკა (სურვილისამებრ)
  • 2 ს/კ ძმარი
  • 1 ჩ/კ მარილი
  • 2 ჩ/კ შაქარი
  • 1–2 ქოლგა კამა

მომზადების წესი:

  1. ბოლოკი გარეცხეთ და ყუნწები მოაჭერით. მსხვილი ბოსტნეული შუაზე გაჭერით. პატარა ნაყოფი შეგიძლიათ არ დაჭრათ. ხახვი რგოლებად დაჭერით, ნიორი – სქელ ფირფიტებად. ქილის ძირში მოათავსეთ დაფნის ფოთოლთან, შავ და წითელ წიწაკასთან და კამის ქოლგებთან ერთად.
  2. ქილა ბოლოკით მჭიდროდ გაავსეთ და მდუღარე წყლით შეავსეთ 6 წუთის განმავლობაში. შემდეგ სითხე ქვაბში გადაასხით, შაქარი და მარილი დაუმატეთ. ძმარი პირდაპირ ბოლოკს დაუმატეთ და შემდეგ მდუღარე მარილწყალი დაასხით. ახლა მოხუფეთ და შეფუთეთ. დაე, გაგრილდეს. 1 თვეში წასახემსებელი მთლიანად მომზადდება და მზად იქნება საჭმელად!

ბოლოკი, დაკონსერვებული ახალი წლისთვის

ინგრედიენტები:

  • 1 კგ ბოლოკი
  • 1 ლ სასმელი წყალი
  • 4 დაფნის ფოთოლი
  • 5 კბილი ნიორი
  • კამა გემოვნებით
  • 5 მარცვალი შავი წიწაკა
  • 2–3 ს/კ მარილი
  • 2 ს/კ 9%–იანი ძმარი
  • ქინძი (სურვილისამებრ)

მომზადების წესი:

უფრო მარტივ და დახვეწილ სალათს ვერ იპოვით! ფერადი საგაზაფხულო განწყობა ზამთრის ცივ საღამოს უზრუნველყოფილია.

ნიორი და ბოლოკი მსხვილ რგოლებად დაჭერით და სტერილიზებულ ქილებში მოათავსეთ, ფენების მონაცვლეობით. მარინადისთვის მდუღარე წყალი, სანელებლები, მარილი და წიწაკა აურიეთ. სითხე ქილებში ჩაასხით, ძმარი დაუმატეთ. მზადაა! შეგიძლიათ მოხუფოთ და მოუთმენლად დაელოდოთ დეგუსტაციას.