იცით, რატომ ჭამენ ფინეთში კარტოფილს კანიანად

1593

იცით, რომ ფინეთში კარტოფილს კანიანად ჭამენ? უცნაურად და ამავდროულად საშინლად ჟღერს. როგორც ცნობილია, ბოლქვის კანში ადამიანისთვის სახიფათო ბევრი ნივთიერებაა. რატომ ექცევიან ფინელები საკუთარ სხეულს ასე? იქნებ, ამას ხელს უწყობს არა მხოლოდ კულტურული თავისებურება, არამედ კარტოფილის სახეობა? ამ კითხვაზე პასუხს რამდენიმე წუთში გაიგებთ.

ფინეთში ჭამენ კარტოფილს კანიანად

ახალი ამბავი იმის შესახებ, რომ ფინეთში ჭამენ კარტოფილს კანიანად, ბევრ მკითხველს გააოცებს. სიმართლე რომ ვთქვათ, თავადაც არ ვიტყვით უარს ასეთი კერძის მირთმევაზე. რა თქმა უნდა, ახალ კარტოფილს ვგულისხმობთ. ჩვენთან ხომ პოპულარული ბოსტნეულია. რაც შეეხება ძველ კარტოფილს (ან ჩვეულებრივ კარტოფილს სქელი კანით), აქ საქმე რთულად არის. თუ, რა თქმა უნდა, არ გაითვალისწინებთ მოხარშულ კარტოფილს.

იყიდება

როგორც არ უნდა იყოს, ჩვენთან კარტოფილის კანიანად ჭამა მიღებული არ არის. ამას მარტივი ახსნა აქვს. ბოსტნეულის დამცავი გარსი შეიცავს გლიკოალკალოიდებს (სოლანინი და ჰაკონინი). ეს უკანასკნელი ადამიანისთვის წარმოუდგენლად საზიანოა. თუმცა ეს ფუნქცია ეხმარება კარტოფილს დაიცვას ბოლქვები დაავადებებისა და მავნებლებისგან.

საინტერესოა, რომ ახალი კარტოფილი უფრო მეტ გლიკოალკალოიდებს შეიცავს, ვიდრე შემოდგომის კარტოფილი. ერთადერთი განსხვავება არის ის, რომ კანი უფრო თხელია. ასევე მნიშვნელოვანია, რომ მისი დიდი ნაწილი ირეცხება. ამიტომაც ჭამისას ორგანიზმში მავნე ელემენტების უმნიშვნელო რაოდენობა ხვდება.

კულტურის მახასიათებლები

ფინეთში მშვიდად რეაგირებენ არა მხოლოდ ახალგაზრდა, არამედ ძველი კარტოფილის კანზე. საინტერესოა, რომ ამ ხალხში ახალი კარტოფილი განსაკუთრებული ყურადღებით სარგებლობს. სწორედ, პატარა და ახალგაზრდა ბოლქვები ნანატრი ზაფხულის დასაწყისის სიმბოლოა.

რაც შეეხება კარტოფილის კანიანად ჭამას, საქმე რამდენიმე ფაქტორშია. პირველ რიგში, ფინელები ამ ბოსტნეულს ცივ ნიადაგში რგავენ. მეორეც, გეოგრაფიული მდებარეობიდან გამომდინარე დღის საათები უფრო გრძელია. მესამეც, ქვეყანაში კარტოფილის არც ერთი ჯიში არ აღწევს გლიკოალკალოიდების დასაშვებ რაოდენობასაც (200 მგ 1 კგ–ზე).

საინტერესოა ის ფაქტიც, რომ ფინეთში ყვითელი კარტოფილი უფრო გავრცელებულია. შედარებისთვის, გერმანიაში კარტოფილი თითქმის თეთრია. სახამებლის შემცველობაც დიდ როლს თამაშობს. მაგალითად, ესპანეთში (ფინეთთან შედარებით) დიდი ზომის მიუხედავად ბოსტნეული ნაკლებ სახამებელს შეიცავს. როგორც ხვდებით, დიეტოლოგების რეკომენდაციებიც განსხვავდება. აღსანიშნავია ისიც, რომ ფინეთში კარტოფილს კანიანად ბავშვებს არ აჭმევენ.