მოგონებები კერძებზე, რომლებიც პირველად გავსინჯეთ ბავშვობაში, ხშირად ჩვენთან რჩება მთელი ცხოვრება. თითოეულ ჩვენგანს საკუთარი მოგონებები აქვს საყვარელ კერძებზე. ბევრს ახსოვს ხაჭოს მობრაწულა საბავშვო ბაღიდან, ზოგი ნოსტალგიით იხსენებს ნამდვილ პლომბირს, ზოგს კი სურს გაიხსენოს ცხელი ჯემიანი შემწვარი ღვეზელის გამო. ბავშვობიდან საყვარელ კერძებს მიეკუთვნება ფუმფულა ოლადები კეფირით, რომელსაც ტრადიციულად ყველა სკოლის სასადილოში ამზადებდნენ.
სკოლის მენიუს გარდა, ასეთ ოლადებს ამზადებდნენ მზრუნველი დიასახლისები საუზმეზე. მაგალითად, ბებია მათ აცხობდა შაბათ-კვირას, ოლადები მურაბასთან ან თაფლთან ერთად სუფრაზე გამოჰქონდა. როცა გავიზარდე, გადავწყვიტე მესწავლა მისი მომზადება ჩემი ოჯახისთვის. მართალია, პირველივე მცდელობაზე არაფერი გამომივიდა. დახმარებისთვის მივმართე საყვარელ ბებიას, რომელმაც ზუსტად იცოდა ისეთი ოქროსფერი ბლინების საიდუმლო, რომელიც ბავშვობიდან ნაცნობი იყო ჩემთვის. რეცეპტს თქვენც გიზიარებთ.
კეფირით მომზადებული ფუმფულა ოლადები
ასეთი ოლადების გამოცხობა ძალიან მარტივია. რბილი და ღრუბელივით ფუმფულა გამოდის. გაცივებისას არ ვარდება, როგორც ეს ხშირად ხდება გამოუცდელ დიასახლისებთან. მაგრამ რეცეპტი არ შეიცავს საფუარს, რომელსაც ასეთი ეფექტის მიცემა შეუძლია. საიდუმლო არის კეფირში, რადგან ცომისთვის ის მარტივი არ უნდა იყოს. ქვემოთ წაიკითხეთ, როგორი კეფირი გჭირდებათ.
ოლადების რეცეპტი სკოლის სასადილოდან
ინგრედიენტები:
- 250 მლ კეფირი
- 1 კვერცხი
- 2 ს/კ შაქარი
- 240 გ ფქვილი
- 0,5 ჩ/კ სოდა
- მარილი
- მცენარეული ზეთი
მომზადების წესი:
1. როგორც უკვე ვთქვით, ოლადების მთავარი საიდუმლო კეფირია. ცომი რომ გამოვიდეს მკვრივი, ხოლო ბლინები ფუმფულა, კეფირი წინასწარ უნდა შეათბოთ. ძალიან გაცხელება საჭირო არ არის, ოდნავ შეთბობა საკმარისია. შეგიძლიათ იხელმძღვანელოთ იმით, რომ შრატი დაიწყებს ჭიქის ქვედა ნაწილში გამოყოფას, მაგრამ ხაჭოს ფანტელები ჯერ კიდევ ჩამოყალიბებული არ არის.
2. მინის თასში კვერცხი ჩატეხეთ, შაქარი და მწიკვი მარილი დაუმატეთ. შაქრის რაოდენობა შეამცირეთ ან გაზარდეთ, თქვენი პრეფერენციებიდან გამომდინარე. ინგრედიენტები სათქვეფით ან ჩანგლით ათქვიფეთ. აქვე ჩაასხით თბილი კეფირი და ისევ აურიეთ.
3. ცომის ბაზას ფქვილი ნაწილ-ნაწილ დაუმატეთ. ყურადღება მიაქციეთ, რომ ფქვილი შეიძლება დაგჭირდეთ მეტი ან ნაკლები, ვიდრე რეცეპტში მითითებულია. ცომის კონსისტენცია საკმარისად სქელი უნდა იყოს, რომ კოვზიდან არ ჩამოიწვეთოს, არამედ ნელა ჩამოსრიალდეს.
4. ცომს დაუმატეთ სოდა და ნაზად აურიეთ. მასში მაშინვე გამოჩნდება ბუშტები, რაც ოლადებს ფუმფულას გახდის. ცომი 10 წუთი გააჩერეთ.
5. ტაფაზე მცენარეული ზეთი გააცხელეთ, შემდეგ ცეცხლი საშუალო დონემდე შეამცირეთ. ასე ოლადები მთლიანად გამოცხვება და არა მხოლოდ ზედაპირულად დაიწვება. ცომის ერთი დიდი კოვზი ტაფაზე გადაიტანეთ, ოლადის ფორმა მიეცით. როგორც კი ოლადების ზედაპირზე გამოჩნდება პატარა ნახვრეტები, გადააბრუნეთ და მეორე მხარეს შეწვით. ასე მთელი ცომი შეწვით.
6. ფუმფულა ოლადები კეფირით მზადაა. სუფრაზე გაიტანეთ შესქელებულ რძესთან, კარაქთან ან ჯემთან ერთად.
ვიმედოვნებთ, რომ ეს რეცეპტი მოგეწონებათ. გემრიელად მიირთვით!