მოვამზადოთ ვინეგრეტი სოკოთი ლიეტუვურ სტილში

3

არის კერძები, რომლებიც თითოეული ჩვენგანისთვის ბავშვობიდან ნაცნობია. პარადოქსია ის, რომ ნაცნობი კერძიც სხვადასხვა დიასახლისის ხელში უნიკალური გამოდის. მეზობელ ქვეყნებშიც ერთსა და იმავე კერძებს განსხვავებულად ამზადებენ. მაგალითად, იცით, როგორ მოამზადოთ ვინეგრეტი ლიეტუვური რეცეპტით? გემო უნიკალური გამოდის.

სალათის მომზადების ამ ვარიანტს გავეცანი მეგობართან სტუმრობისას. ის წლების წინ ვილნიუსში სამუშაოდ წავიდა და იქ დარჩა საცხოვრებლად. ქალაქში სეირნობისას მოგვშივდა და ადგილობრივ კაფეში შევედით. მეგობარმა ვინეგრეტი შეუკვეთა, რაც ძალიან გამიკვირდა. აღმოჩნდა, რომ ლიეტუვური ვარიანტი ძალიან განსხვავდება ჩვენი რეცეპტისგან. ძალიან გემრიელი იყო. ახლა ხშირად ვამზადებ ვინეგრეტს ამ რეცეპტით.

როგორ მოვამზადოთ ვინეგრეტი ლიეტუვური რეცეპტით?

ამ რეცეპტის მთავარი თავისებურება შემადგენლობაში სოკოა. სოკოს მწნილი მზა სალათის გემოს საოცრად ცვლის. სცადეთ, ნამდვილად ღირს.

ვინეგრეტი სოკოთი

ინგრედიენტები:

  • 4 კარტოფილი
  • 2 ჭარხალი
  • 2 სტაფილო
  • 400 გ მჟავე კომბოსტო
  • 5 მწნილი კიტრი
  • 300 გ მწნილი სოკო
  • 2 ხახვი
  • 50 მლ მცენარეული ზეთი
  • მარილი გემოვნებით

მომზადების წესი:

1. პირველი საიდუმლო ბოსტნეულის მომზადებაში იმალება. სალათა წვნიანი და გემრიელი რომ გამოვიდეს, ჭარხალი, კარტოფილი და სტაფილო არ მოხარშოთ, არამედ გამოაცხვეთ. ბოსტნეული რომ არ გამოშრეს ან ძალიან დარბილდეს, მარილის ბალიში გამოიყენეთ. თუმცა ფოლგაში გამომცხვარიც გემრიელი გამოდის. ბოსტნეული 200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 1 საათი აცხვეთ. თუ ოდნავ მაგარი დარჩა, კიდევ 15 წუთით ღუმელში დააბრუნეთ.

2. სანამ გამომცხვარი ბოსტნეული ცივდება, ხახვი გაასუფთავეთ და ნახევარ რგოლებად დაჭერით. ხახვი ზეთში ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით. ორიგინალ რეცეპტში შესაწვავად ზეითუნის ზეთს იყენებენ, მაგრამ რადგან მისი სუნი არ მომწონს, მზესუმზირას ზეთით ვცვლი. თქვენ ექსპერიმენტი შეგიძლიათ ჩაატაროთ. სხვათა შორის, ტაფაზე საკმარისი ზეთი რჩება, მაგრამ არ გადაასხათ, რადგან საკაზმად გამოგადგებათ.

3. გაცივებული ბოსტნეული გაასუფთავეთ და პატარა კუბებად დაჭერით. კიტრი საშუალო ზომის ნაჭრებად დაჭერით და დანარჩენ ბოსტნეულს დაუმატეთ. სოკოს მწნილი გარეცხეთ, თუ საჭიროა. მსხვილი სოკო დაჭერით. თუ მიქლიო ან მანჭკვალაა, სალათს მთელი შეგიძლიათ დაუმატოთ.

4. მჟავე კომბოსტო საწურზე გადაიტანეთ წვენის დასაწურად. შემდეგ პატარა ზოლებად დაჭერით და დანარჩენ ინგრედიენტებს დაუმატეთ.

5. ვინეგრეტს მარილი დაუმატეთ და შეკაზმეთ ზეთით, რომელშიც ხახვი შეწვით. სურვილისამებრ, დაფქული შავი წიწაკა დაუმატეთ. ვინეგრეტი ნახევარი საათი გააჩერეთ, სანამ სუფრაზე გაიტანთ.

გემრიელად მიირთვით.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს