გინდა მოამზადო გემრიელი ბორში? ჭარხალი სწორად აარჩიეთ და მოამზადეთ

523

ბორში ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული და ნოყიერი კერძია. წვნიანი შეგიძლიათ მოამზადოთ ხორცის ბულიონზე ან სამარხვო. ინგრედიენტები თქვენი სურვილის მიხედვით შეგიძლიათ შეცვალოთ, მაგრამ ზოგიერთ პროდუქტზე ექსპერიმენტები არ ღირს. მაგალითად, ჭარხალი ბორშისთვის გარკვეული მეთოდით უნდა მომზადდეს, რომ სასურველი გემო მიიღოთ.

ყველა დიასახლისმა არ იცის, რომ ჭარხალი ბორშის გემოზე გავლენას ახდენს. ჩემი კოლეგა ამბობს, რომ ბორშს არასდროს ამზადებს, რადგან კარგი არ გამოსდის. დეტალური განხილვისას აღმოჩნდა, რომ პრობლემა ჭარხალში იყო. ეს ძირნაყოფი სასურველი გემოს მიღებაში ხელს უშლიდა. თქვენც უშვებთ მსგავს შეცდომას?

ჭარხალი ბორშისთვის: შერჩევის და მომზადების წესები

ნაჯერი ფერი და გემო ბორშის ხარისხის ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი მაჩვენებელია. სწორედ აქ არასწორად მომზადებულმა ჭარხალმა საერთო სურათი მნიშვნელოვნად შეიძლება გააფუჭოს.

როგორ ავარჩიოთ ჭარხალი

ძირნაყოფი სწორად უნდა შეარჩიოთ, რომ გემრიელი ბორშის მომზადება შეძლოთ. მთავარი შეცდომა, რომელსაც დამწყები დიასახლისები უშვებენ, – ყიდულობენ საკვებ ჭარხალს და არა სუფრის ჭარხალს.

პირველ რიგში, ყურადღება მიაქციეთ ძირნაყოფის ფერს. საკვები ჭარხალი უფრო მსხვილია, ვიდრე სუფრის, რბილობი კი უფრო მაგარი. სუფრის ჭარხალი გამოირჩევა მუქი წითელი, შინდისფერი ან იისფერი კანით. მის რბილობს ნაჯერი ფერი აქვს, ღია ჩანართების გარეშე. მის ფოთლებსაც აქვს წითელი ჩანართები და ძარღვები ფოთლებში.

გირჩევთ, აირჩიოთ ჭარხალი გლუვი ზედაპირით. ძირნაყოფი მუქი ჩანართებით არ იყიდოთ, რადგან შიგნით სოკო ვითარდება. ბევრი ფოთოლი და ყლორტიც საფრთხილოა. ხშირად ისინი არასწორად შენახულ ჭარხალზე ჩნდება.

როგორ მოვამზადოთ ჭარხალი ბორშისთვის

ჭარხლის მომზადებისას ერთ-ერთი ყველაზე რთული ამოცანაა ძირნაყოფის კაშკაშა ფერის შენარჩუნება და მისი გადაცემა მომავალ ბორშზე. ყველა დიასახლისმა უნდა იცოდეს რამდენიმე ხრიკი:

  • გახეხილი ჭარხალი მცენარეულ ზეთში მოშუშეთ. ასე ფერს შეინარჩუნებთ. ამრიგად ჩაშუშული ჭარხალი დაუმატეთ ბორშს მომზადებამდე 5 წუთით ადრე.
  • ჭარხალს მოშუშვის დროს შეგიძლიათ დაუმატოთ პომიდორი ან პომიდვრის პასტა. ასე ბორშს გემოს და ფერს შემატებთ.
  • ჭარხლის ნაჯერი ფერი მჟავე გარემოში შეგიძლიათ დააფიქსიროთ. ამისთვის ბორშს დაუმატეთ ცოტა ლიმონის წვენი ან ძმარი. გარდა ამისა, მჟავე კომბოსტოს და მისი წვენის დამატებით ბორში სასიამოვნო გემოს შეიძენს.
  • თუ ბორში მომზადებისას სიკაშკაშეს კარგავს, ჭარხალი ცალკე მოშუშეთ.
  • ძმარი შეგიძლიათ დაუმატოთ არა მხოლოდ ბორშს, არამედ ცალკე ჭარხალს მოშუშვის დროს. ზოლებად დაჭრილ ჭარხალს ცოტა ძმარი მოასხით. ჭარხლის მოშუშვა ძლიერ ცეცხლზე დაიწყეთ, შემდეგ თავსახური დაახურეთ და მომზადებამდე მიიყვანეთ. ასე ძირნაყოფი მაქსიმუმ ფერს და გემოს შეინარჩუნებს.

ბორშის მომზადება მოითხოვს გარკვეულ კულინარიულ გამოცდილებას, მაგრამ ჩვენი რჩევებით ეს კერძი აუცილებლად გამოგივათ.