ახლა თითქმის ნებისმიერი მაღაზია წარმოგვიდგენს ყავის ფართო ასორტიმენტს. ამ სასმლის მცოდნეებმა იციან, რომ ნამდვილი გემოს მიღება შესაძლებელია მხოლოდ მარცვლებისგან. თუმცა მარცვლოვან ყავასაც გააჩნია უამრავი თავისებურება, რაშიც ყველა არ ერკვევა. თაროზე, რომელზეც მრავალი შეფუთვაა, ძნელია აირჩიო რაიმე ღირებული. ეს განსაკუთრებით პრობლემურია დამწყებთათვის. პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში გეტყვით, რაზე უნდა გაამახვილოთ ყურადღება საუკეთესო ყავის მარცვლების შესაძენად.
რა უნდა იცოდეთ საუკეთესო ყავის მარცვლების ასარჩევად
ამ გამამხნევებელი სასმლის გემო და მომზადება მრავალ ფაქტორზეა დამოკიდებული. უპირველეს ყოვლისა, ყავის მარცვლების არჩევისას ყურადღება მიაქციეთ შემდეგ პუნქტებს:
შეფუთვის თარიღი
სხვა პროდუქტების მსგავსად, ყავასაც გააჩნია ვარგისიანობის ვადა. ბევრი ადამიანი უშვებს შეცდომას და არ ამოწმებს შეფუთვაზე დატანილ თარიღს. და ეს სრულიად ამაოდ ხდება, რადგან ვადაგასული პროდუქცია აღარ იქნება ისეთივე თვისებების, როგორიც ახალი. გარდა ამისა, არასწორად შენახვის შემთხვევაში, მარცვლებზე შეიძლება გაჩნდეს ობი, რაც ჯანმრთელობისთვის სახიფათოა.
მარცვლების მოხალვის თარიღი
ეს მაჩვენებელი გაცილებით იშვიათად გვხვდება შეფუთვებზე. თუმცა, კეთილსინდისიერი მწარმოებლები დამატებით უთითებენ ყავის მოხალვის თარიღს. ეს ითვლება ხარისხის ერთ-ერთ კრიტერიუმად. ამ გზით, თქვენ იგებთ, რომ ისინი არ ცდილობენ ძველი მარცვლების გაყიდვას.
საუკეთესო ჯიშის ყავის მარცვლები
თუ თავს არ თვლით ყავის მოყვარულად, დიდი ალბათობით, ყველა ეს მარცვალი თქვენთვის ერთნაირად გამოიყურება. მაშინაც კი, როცა მწარმოებელი შეფუთვაზე უთითებს ყავის ჯიშს, ეს დიდად არ ფენს ნათელს ამ საკითხს. ზოგადად, გასაყიდად მოჰყავთ სამი ძირითადი ჯიში. ყავის ჯიშზეა დამოკიდებული მისი გემო.
1. მსოფლიოში ყველაზე გავრცელებული ყავა არის არაბიკა. იგი მთლიანი წარმოების 70%-ს შეადგენს. ამ ჯიშის ყავა გამოირჩევა დელიკატური გემოთი, თხილის და შოკოლადის ნოტებით.
2. რობუსტა ითვლება ყავის ყველაზე ძლიერ სახეობად. გამოირჩევა კოფეინის გაზრდილი რაოდენობით (3-ჯერ მეტი ვიდრე არაბიკაში). შედეგად რობუსტა სხვა ჯიშებთან ნარევების სახით იყიდება. მისი სუფთა სახით დალევა ძალიან რთულია. მეტიც, ცოტას მოეწონება მისი მიწიერი, მწარე გემო.
3. ლიბერიკა საერთოდ არ არის პოპულარული, როგორც ყავის ჯიში. ის ძნელია იპოვოთ მაღაზიის თაროებზე, მაგრამ ეს კარგიც არის. ლიბერიკა ითვლება ყველაზე ცუდ ხარისხად სხვა სახეობებს შორის.
ყავის მოხალვის დონე
ყავის მწარმოებლები განასხვავებენ მოხალვის 3 ძირითად დონეს, ფერის მიხედვით:
მსუბუქად მოხალული ყველაზე ძვირფასია. ასეთ მარცვლებს აქვს ოდნავ მჟავე გემო და პურის მსუბუქი არომატი.
საშუალოდ მოხალული ასევე ოდნავ მჟავეა, მაგრამ მას უკვე ავსებს კარამელის გემო და მცენარეული არომატი. ეს ხარისხი ძალიან პოპულარულია ესპრესოს დასამზადებლად.
მუქად მოხალული მარცვლებს მომზადების შემდეგ ყავის გემო ხანგრძლივად ნარჩუნდება. საუკეთესო ყავაა მათთვის, ვისაც უყვარს კარამელ-კვამლის ნოტები ამ სასმელში. ასეთ ყავას ასევე ახასიათებს სიმწარე.
მწარმოებელი ქვეყანა
ეს პუნქტი არანაკლებ მნიშვნელოვანია საუკეთესო ყავის მარცვლების შესაძენად. ხარისხი და გემო ხშირად დამოკიდებულია პროდუქტის დამზადების ადგილზე. თითოეულ მწარმოებელ ქვეყანას საკუთარი განსაკუთრებული სახეობები გააჩნია. ეს ინფორმაცია შეგიძლიათ იხილოთ შეფუთვაზე.
1. აფრიკულ ყავას არაჩვეულებრივი კენკროვან-ციტრუსის გემო აქვს. ამ რეგიონის უმაღლესი ხარისხის ჯიშებია: Tanzanian Southern Peaberry, Zambia AA Lupili.
2. არაბულ ყავას აქვს მდიდარი შოკოლადის არომატი. ჯიში – Arabien Mokha, ძალიან პოპულარულია სასმლის მცოდნეებში.
3. ლათინური ამერიკის ჯიშებს განსხვავებული გემო აქვთ იმისდა მიხედვით, თუ სად გაიზარდა მცენარე. მაგალითად, კოსტა-რიკა ცნობილია თავისი ყავით, რომელსაც თხილის გამოხატული ნოტები აქვს. კოლუმბიის სასმელს უჩვეულო ღვინის გემო აქვს. გვატემალაში აწარმოებენ ოდნავ მომჟავო მწარე ყავას.
4. ინდონეზიური ჯიშები: Ankola, Mandeling и Gayo Mountain – ყველაზე ძლიერად ითვლება. მიუხედავად იმისა, რომ ისინი არაბიკას მარცვლებია, ასევე ურევენ ნარევში, როგორც რობუსტას.
5. ინდურ ყავას ხშირად ვერ ნახავთ ჩვენს თაროებზე. ერთადერთი ჯიში, რომლის პოვნაც ჯერ კიდევ შეიძლება, არის Arabica Mysore. ამ ყავის დალევის შემდეგ თქვენ იგრძნობთ დელიკატურ ღვინის გემოს.
როგორც ხედავთ, მართლაც ძალიან ყურადღებით უნდა იყოთ საუკეთესო ყავის მარცვლების არჩევისას. ახლა, როდესაც უკვე იცით, რაზე უნდა გაამახვილოთ ყურადღება, ბევრად უფრო ადვილი იქნება ყიდვისას გადაწყვეტილების მიღება.