ზამთრისთვის მოცვი ადრე იკრიფება და მუშავდება შემდგომი გრძელვადიანი შენახვისთვის. ეს არის სეზონური კენკრა, რომელიც შეიცავს დიდი რაოდენობით ვიტამინებსა და საკვებ ნივთიერებებს და მისი ჭამა რეკომენდებულია მთელი წლის განმავლობაში. თქვენ შეგიძლიათ თავად მოამზადოთ გემრიელი მოცვის მარაგი.
კენკრის უმეტესობას ნაზი სტრუქტურა გააჩნია. გარეცხვის შემდეგ მათი ნაყოფი იწყებს წვენის უხვად გამოყოფას და სწრაფად ფუჭდება. ამ მიზეზით, ბევრ დიასახლისს აწუხებს კითხვა: შეიძლება თუ არა მოცვის გარეცხვა მის გაყინვამდე?
მოცვი ზამთრისთვის
საწარმოებში, რომლებიც მოცვს სამრეწველო მასშტაბით ამზადებენ, კენკრას არავინ რეცხავს. ისინი იყენებენ მშრალ სწრაფ გაყინვას.
სახლში, დამუშავებამდე და გაყინვამდე, მოცვი უნდა გადაირჩიოს, ანუ უნდა მოშორდეს ნაგავი და გაფუჭებული და მოუმწიფებელი ხილი. თუ კენკრა მტვრით არის დაფარული, მაშინ შეგიძლიათ გარეცხოთ გამდინარე წყლის ქვეშ. შემდეგ გადარჩეული ხილი თანაბრად უნდა გადანაწილდეს სუფთა პირსახოცზე და კარგად გაშრეს. ამის შემდეგ მოცვი მზად არის შემდგომი გადამუშავებისთვის.
მოცვის მოსავალს შემდეგნაირად ინახავენ:
1.ხილის გაყინვა. სუფთა მშრალი მოცვი ნაწილდება კონტეინერებში და ინახება საყინულეში. საჭიროების შემთხვევაში, გაყინულ კენკრას მაცივრიდან იღებენ და გაყინულ მდგომარეობაში გამოიყენებენ.
2. კენკრის გაშრობა. მოცვის გაშრობა საუკეთესოა მზის სხივების ქვეშ ან სპეციალურ საშრობში. ასეთი მოცვი უნდა ინახებოდეს მშრალ კონტეინერში. მისგან მზადდება ნახარში, კომპოტი და ჩაი.
3. შაქართან ერთად. მოცვი უნდა დაქუცმაცდეს. მიღებულ მასას უმატებენ 500 გრამ შაქარს – 1 კილოგრამ პიურეზე (ან 1:1) და ურევენ.
შემდეგ ამ მასას უნდა დაამატოთ 2 ს.კ. ახალი ლიმონის წვენი ან 1/2 ჩ.კ. ლიმონმჟავა. აურიეთ და გააჩერეთ დაახლოებით 15 წუთის განმავლობაში. 15 წუთის შემდეგ მზა მოცვს სტერილურ ქილებში ასხამენ და გრილ ადგილას ინახავენ.
4. მურაბის მომზადება ხარშვის გარეშე
სტერილურ ქილებს სუფთა კენკრით ავსებენ. შემდეგ მოცვს ცხელ სიროფს ასხამენ და მჭიდროდ ხუფავენ ლითონის ან პლასტმასის ხუფებით.
სიროფისთვის, 1 ლიტრიანი ქილაზე საჭიროა 1 ჭიქა სუფთა წყალი, 2-3 ჭიქა შაქარი და 1 ს.კ. ლიმონის წვენი (მწიკვი ლიმონმჟავა). ყველა ამ ინგრედიენტს ემალირებულ ჭურჭელში ადუღებენ, სანამ შაქრის კრისტალები მთლიანად არ დაიშლება.
შენახვის სხვა მეთოდები
5. მურაბის მომზადება ხანმოკლე სითბური დამუშავებით
კენკრა მომინანქრებულ თასში ჩაყარეთ და მოაყაროთ შაქარი 1:1. მოცვის წვენის გამოყოფას 6-12 საათი დასჭირდება. შემდეგ, უნდა დაამატოთ 1 ს.კ. ლიმონის წვენი (1/4 ჩ.კ. ლიმონმჟავა) და შეგიძლიათ დაიწყოთ ხარშვა. მასას ფრთხილად უნდა მოურიოთ, რათა არ დაზიანდეს ნაზი ნაყოფი. ადუღების შემდეგ კენკრა იხარშება არა უმეტეს 6 წუთისა. ცხელ მურაბას სტერილურ ქილებში ანაწილებენ და ხუფავენ.
6. ჯემის მომზადება
მოცვს აქუცმაცებენ და ემალირებულ ჭურჭელში გადააქვთ. კენკრის პიურეს ამატებენ შაქრის ორმაგ პორციას და 1 სუფრის კოვზ ლიმონის ან ლაიმის წვენს. ურევენ და იწყებენ ხარშვას. ნარევის ადუღების შემდეგ ტემპერატურას მინიმუმამდე ამცირებენ და ჯემს 25 წუთის განმავლობაში ადუღებენ. აუცილებელია მუდმივი მორევა ხის კოვზით. ცხელ მურაბას სუფთა ქილებში ანაწილებენ და ხუფავენ.
ამზადებენ ასევე მოცვის ჟელეს, კომპოტს, ღვინოს და ნაყენს. ასევე ამზადებენ კენკრის ასორტის. გახსოვდეთ: თერმული დამუშავების გარეშე ხილში მეტი ვიტამინი ინახება.
მოცვის სეზონი დაიწყო – მოიმარაგეთ ზამთრისთვის!