ნოემბერში ხახვი ამ ნარევით უნდა გაჟღინთოთ, რათა მსხვილი თავები მიიღოთ

329

ზამთარში ხახვის დარგვა შესანიშნავი შესაძლებლობაა მომავალ სეზონზე ადრეული მოსავლის მისაღებად. ზამთრის დარგვა საშუალებას აძლევს ხახვს უფრო სწრაფად დაფესვიანდეს და გაზაფხულის ტენიანობა აქტიური ზრდისთვის გამოიყენოს. თუმცა, იმისათვის, რომ ბოლქვებმა წარმატებით გადაიტანონ ზამთარი და გაზაფხულზე ძლიერი ყლორტები გამოიღონ, საჭიროა მათი სათანადო მომზადება. მნიშვნელოვანია არა მხოლოდ შესაბამისი ჯიშის შერჩევა, არამედ სარგავი მასალის დამუშავება.

ხახვის დარგვა ზამთარში

ყველა ჯიშის ხახვი არ არის შესაფერისი ზამთრის დასაწყისში დასარგავად. უმჯობესია გამოიყენოთ ზამთრის ჯიშები, რომლებიც სპეციალურად ცივი სეზონისთვის არის გამოყვანილი. ისინი ყინვაგამძლეა და ნაკლებად მგრძნობიარეა დაავადებების მიმართ. ასეთი ჯიშებია, მაგალითად, “შტუტგარტერ რიზენი”, “რადარი” და “სენშუი”. ამ ჯიშებს ახასიათებთ კარგი შენახვის ვადა და დაავადებების წინააღმდეგ მედეგობა, რაც მათ იდეალურს ხდის ზამთარში დასარგავად.

ბოლქვების მომზადება

ზამთარში დარგვისთვის ხახვის მომზადების ერთ-ერთი მთავარი ეტაპი არის ბოლქვების დამუშავება. ეს ხელს უწყობს მცენარეების დაცვას დაავადებებისგან და ზრდის მათ მედეგობას ყინვის მიმართ. დამუშავების რამდენიმე მეთოდი არსებობს და თითოეულ მათგანს საკუთარი მახასიათებლები გააჩნია.

გაჟღენთა კალიუმის პერმანგანატში. კალიუმის პერმანგანატის ხსნარი სარგავი მასალის დეზინფექციის კლასიკური მეთოდია. ამისათვის, უნდა მოამზადოთ სუსტი ვარდისფერი ხსნარი და მასში მოათავსოთ ხახვის ბოლქვები 30 წუთის განმავლობაში. ეს გაანადგურებს შესაძლო ბაქტერიებსა და სოკოებს, რომლებმაც შეიძლება გამოიწვიონ დაავადებები.

მარილიანი ხსნარი. ბოლქვების მარილიან ხსნარში მოთავსება ხელს უწყობს სოკოვანი დაავადებების თავიდან აცილებას. ამისათვის, გახსენით 1 სუფრის კოვზი მარილი 1 ლიტრ წყალში და მასში გააჩერეთ ბოლქვები, 20–30 წუთის განმავლობაში. შემდეგ ისინი უნდა გაირეცხოს სუფთა წყლით, მარილის ნარჩენების მოსაშორებლად.

სპილენძის სულფატის ხსნარი. დამატებითი დაცვისთვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ სპილენძის სულფატის ხსნარი (1 ჩაის კოვზი – 1 ლიტრ წყალზე). ამ ხსნარში ხახვის ბოლქვებს 15 წუთის განმავლობაში ათავსებენ, შემდეგ კი წყლით რეცხავენ. ეს უზრუნველყოფს სოკოვანი ინფექციების თავიდან აცილებას და ზამთრის პერიოდში ხახვის უსაფრთხოებას.

ნაკვეთის მომზადება და დარგვის სწორი სიღრმე

ბოლქვების დამუშავების შემდეგ საჭიროა ნაკვეთის მომზადება. მნიშვნელოვანია აირჩიოთ ისეთი ადგილი, რომელიც კარგად არის განათებული მზით და არის მსუბუქი, ნაყოფიერი ნიადაგი. რეკომენდებულია ნაკვეთის დაბარვა, სარეველების მოცილება და კომპოსტის ან ნეშომპალას დამატება. ხახვის დარგვა უმჯობესია ოქტომბრის ბოლოს – ნოემბრის დასაწყისში, რათა მცენარემ ყინვის დაწყებამდე მოასწროს ფესვის გამოღება, მაგრამ არ დაიწყოს აქტიური ზრდა.

ხახვის დარგვის სიღრმე დამოკიდებულია ბოლქვების ზომაზე. როგორც წესი, ბოლქვებს დებენ 3-4 სმ-ის სიღრმეზე და მცენარეებს შორის ტოვებენ 10-15 სმ მანძილს. დარგვის შემდეგ, სიცივისგან დამატებითი დაცვის მიზნით, შესაძლებელია ნაკვეთის მულჩირება ტორფით ან მშრალი ფოთლებით.

ბოლქვების მოვლა ზამთრის პერიოდში

დარგვის შემდეგ, ზამთარში ხახვს განსაკუთრებული მოვლა არ სჭირდება. მნიშვნელოვანია მხოლოდ მათი დაცვა ძლიერი ყინვებისაგან, თუ ზამთარი ძალიან მკაცრი აღმოჩნდება. საჭოროების შემთხვევაში შესაძლებელია ნაკვეთის დამატებით დაფარვა ნაძვის ტოტებით აგრობოჭკოთი.

ადრეული ყლორტები და პირველი მოსავალი

გაზაფხულზე, როცა თოვლი დნება, რეკომენდებულია ნაკვეთის სიფრთხილით გაფხვიერება, რათა არ დაზიანდეს ნერგები და ასევე, საჭიროების შემთხვევაში მორწყვა. ზამთრის დასაწყისში დარგული ხახვი, ჩვეულებრივ უფრო ადრე აღმოცენდება და კარგ მოსავალს იძლევა უკვე ზაფხულის დასაწყისში.

ზამთარში ხახვის მომზადება და დარგვა არის მარტივი პროცესი, რომელიც სწორი მოვლისას უზრუნველყოფს ადრეულ და ჯანსაღ მოსავალს. ამ რეკომენდაციების დაცვით, შეძლებთ ძლიერი და ჯანსაღი მცენარის მოყვანას, რომელიც მთელი სეზონის მანძილზე გასიამოვნებთ.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს