ვის არ სმენია, თუ რამდენად მნიშვნელოვანია საკვებად პარკოსნების გამოყენება? ჩვენს მხარეში ყველაზე პოპულარულად ბარდა და ლობიო ითვლება. მათ უმეტესად სხვადასხვა კერძს უმატებენ. თუმცა, არსებობს კიდევ ერთი სახეობა, რომელიც უფრო მეტ სასარგებლო ელემენტს შეიცავს. ეს არის მუხუდო.
მუხუდოს სარგებელი
პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში გაგიზიარებთ ინფორმაციას მუხუდოს სარგებლობის შესახებ ადამიანის ორგანიზმისთვის. ჩვენ მუხუდოს რამდენიმე კერძის რეცეპტიც კი მოგიმზადეთ, რომელიც შეგიძლიათ მარტივად მოამზადოთ სახლში. სცადეთ – და მიიღებთ ყველა ვიტამინს და მიკროელემენტს, რაც ასე აკლდა თქვენს რაციონს. გარდა ამისა, მუხუდო ძალიან გემრიელია.
უპირველეს ყოვლისა, უნდა აღინიშნოს, რომ მუხუდო შეიცავს დიდი რაოდენობით ცილას. ამიტომ, მისი გამოყენება რეკომენდებულია მათთვის, ვინც არ ჭამს ხორცს, ან არ იღებს ცილის საკმარის რაოდენობას სხვა წყაროებიდან. ვინაიდან მუხუდო მდიდარია ცილებით და შეიცავს მცირე რაოდენობით ცხიმებსა და ნახშირწყლებს, ის იდეალურია მათთვის, ვინც ამჟამად დიეტაზეა და ცდილობს წონაში დაკლებას.
- გარდა ამისა, თურქული ბარდა შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს, ასევე A, C, E, P ვიტამინებს. ამ ნივთიერებების და სხვა მიკროელემენტების მარაგის შევსება პარკოსნებიდან გავლენას ახდენს სხეულის მრავალი სისტემის ფუნქციონირებაზე:
- მუხუდოში შემავალი მეთიონინი ხელს უწყობს ქოლესტერინის დაშლას. ის ასევე შედის ზოგიერთი ანტიდეპრესანტის შემადგენლობაშიც.
- სელენი ხელს უშლის კანის ნაადრევ დაბერებას და ზოგადად აუმჯობესებს მის მდგომარეობას.
- პარკოსნების რეგულარული მოხმარებით ძლიერდება სისხლძარღვების კედლები და გულის კუნთი.
- მუხუდო ასევე დაგეხმარებათ სისხლში რკინის მარაგის შევსებაში. ეს აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას და ხელს უშლის ანემიის განვითარებას.
- პარკოსნები აადვილებს საჭმლის მონელების პროცესს, აუმჯობესებს ორგანიზმის ამ ფუნქციას.
მუხუდოს კერძების რეცეპტები
თბილი სალათა მუხუდოთი და გოგრით
ინგრედიენტები:
- 250 გ მუხუდო;
- იოგურტი;
- 1-2 ს.კ. ბალზამიკოს ძმარი;
- მარილი გემოვნებით;
- 500 გ გოგრა;
- 1 წითელი ხახვი.
მომზადება
- 1.პირველ რიგში მოხარშეთ მუხუდო. უმჯობესია, წინასწარ 4 საათით წყალში ჩაალბოთ, რომ უფრო სწრაფად მოიხარშოს, როგორც ბარდა. მუხუდო ხარშეთ დაახლოებით ერთი საათის განმავლობაში, სანამ ბოლომდე არ მოიხარშება.
- 2. გოგრა გაასუფთავეთ, მოაშორეთ კანი და თესლი. ამის შემდეგ დაჭერით კუბებად, მოასხით ბალზამიკოს ძმარი და ურიეთ სანამ ნაჭრებს არ დაფარავს. გოგრა მოათავსეთ საცხობ ფირფიტაზე და გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში – 20 წუთის განმავლობაში.
- 3. სანამ გოგრა ცხვება, ხახვი დაჭერით ნახევარ რგოლებად. დაუმატეთ გოგრას საცხობ ფირფიტაზე და შედგით ღუმელში გამოსაცხობად დაახლოებით 10 წუთის განმავლობაში.
- 4. ღრმა ჭურჭელში შეურიეთ მუხუდო და უკვე მომზადებული ბოსტნეული, მოაყარეთ მარილი და შეაზავეთ ჩვეულებრივი იოგურტით. მზადაა!
მუხუდოს კატლეტი
ინგრედიენტები
- 200 გ მუხუდო;
- 1 სტაფილო;
- 3 ს.კ. საფანელი;
- 1 ხახვი;
- 1–2 ს.კ. ფქვილი;
- 2 კბილი ნიორი;
- 1 ჩ/კ კურკუმა;
- 0,5 ჩ/კ ძირა;
- მცენარეული ზეთი შესაწვავად;
- მარილი, პილპილი გემოვნებით.
მომზადება
- 1. მუხუდო მოხარშეთ ისე, როგორც წინა რეცეპტში. ტაფაში მცირე რაოდენობით მცენარეულ ზეთში მოშუშეთ ხახვი. დაამატეთ ნივრის სანაყში გატარებული ნიორი და გახეხილი სტაფილო. მოშუშეთ, სანამ ბოსტნეული არ დარბილდება.
- 2. ბოსტნეული მომზადების შემდეგ დააბლენდერეთ მუხუდოსთან ერთად, დაამატეთ სანელებლები და მარილი. მიღებული პიურესგან დაამზადეთ კატლეტები და შეწვით ტაფაზე.
მუხუდოს სუპი
ინგრედიენტები
- 400 გ მუხუდო;
- 1 ხახვი;
- 300 გ ისპანახი;
- 2 ლიტრი წყალი;
- 3 კბილი ნიორი;
- 50 გ ხმელი სოკო;
- 1 ჩ.კ. როზმარინი;
- მცენარეული ზეთი;
- მარილი, პილპილი გემოვნებით.
მომზადება
- 1. ამ სუპისთვის დაგჭირდებათ სქელ ძირიანი ქვაბი. ჩაასხით მასში მცენარეული ზეთი და დაამატეთ დაჭრილი ხახვი. მსუბუქად მოშუშეთ და შემდეგ დაუმატეთ დაჭრილი ნიორი და მოშუშეთ კიდევ რამდენიმე წუთი.
- 2. შემდეგ ტაფაში გადაიტანეთ სოკო და წინასწარ წყალში ჩამბალი მუხუდო. დაამატეთ სანელებლები, დაასხით წყალი და ადუღეთ სანამ მუხუდო არ მოიხარშება.
- 3. ისპანახი კარგად გარეცხეთ გამდინარე წყლის ქვეშ, დაჭერით და გადაიტანეთ წვნიანის ქვებში. ხარშეთ კერძი კიდევ 5 წუთის განმავლობაში და შემდეგ გადმოდგით გაზქურიდან. მზადაა!
მუხუდოს სასარგებლო თვისებები დადასტურებულია მრავალი დიეტოლოგის მიერ. ისინი გვირჩევენ პარკოსნების ჭამას ორგანიზმში ცილებისა და ვიტამინების შესავსებად. დარწმუნებული ვართ, რომ მუხუდოს კერძები მოგეწონებათ. გარდა ამისა, გაჩნდება კიდევ ერთი ალტერნატივა, თუ რა უნდა მოამზადოთ სადილზე, როცა იდეები ამოგეწურებათ. მადისაღმძვრელი კერძები მხოლოდ სარგებელს მოგიტანთ.