
ვაღიარებ, რომ ხორცით მომზადებული კერძები მთელი ცხოვრება ძალიან მიყვარს. აი, ხორცის ყიდვა ჩემთვის დიდი თავსატეხია. გასაკვირი არ არის, რადგან არაკეთილსინდისიერი გამყიდველები ყველა სახის ხრიკს მიმართავენ ძველი საქონლის გასაყიდად. ბაბუამ, რომელიც წლები მუშაობდა მთავარ ექიმად ხორცის გადამამუშავებელ ქარხანაში, მასწავლა, როგორ ავირჩიო კარგი ხარისხის ხორცი.
არსებობს მეთოდი, რომელიც პრაქტიკულად ხარისხიანი ხორცის შერჩევის გარანტიას გაძლევთ. ჩემნაირი დილეტანტიც გაუმკლავდება. გაეცანით, გამოგადგებათ!
როგორ შევარჩიოთ ხორცი: გამოცდილი მეთოდი
ბაზრობაზე გამყიდველები იყენებენ სხვადასხვა დანამატებს, რომ ვადაგასული საქონელი გაყიდონ. ხორცს ლამაზი ფერი რომ ჰქონდეს, სოიოს სოუსით ამუშავებენ. თუ ხორცი დროთა განმავლობაში იქერცლება, წითელი ან ვარდისფერი საღებავით ღებავენ.
სუპერმარკეტებში უკეთესი სიტუაცია არ არის. ძველ ხორცს ძმარში ალბობენ უსიამოვნო სუნის მოსაშორებლად. ხშირად ხორცის დახლებზე ამონტაჟებენ წითელ განათებას. ამას მყიდველი შეცდომაში შეჰყავს, რადგან ხორცი უფრო ახალი ჩანს.
როგორ შევამოწმოთ ხორცი ასანთის გამოყენებით
სთხოვეთ გამყიდველს ხორცის პატარა ნაჭრის მოჭრა. 1-2 სმ ზომის ზოლი საკმარისია. სახლიდან წაიღეთ კბილის ჩხირი ან ასანთის ღერი, ასევე ფოლგის პატარა ნაჭერი.
ხორცი კბილის ჩხირზე წამოაცვით და ასანთით ან სანთებლით ცეცხლი წაუკიდეთ. ამისთვის ფოლგა გამოიყენეთ.
თუ ხორცი ახალია, 15 წამში დაიწვება და მწვადის მსგავსი სასიამოვნო არომატი ექნება. თუ დამწვარი პლასტმასის სუნი აქვს, ხორცი რაიმე სახის ქიმიური დანამატით განახლებულია.
ქაფის მსგავსი ბუშტებიც მიუთითებს, რომ ხორცი რაღაცაში გარეცხილია. ხშირად ამ მეთოდს მიმართავენ, რომ მოაშორონ წებოვნება ხორცს, რომელსაც გაფუჭება დაწყებული აქვს.
თუ ხორციდან ჟონავს მუქი ან ფერადი წვენი, სავარაუდოდ, გაყიდვამდე შეღებეს.
ხორცის შემოწმება
არ დაგავიწყდეთ, რომ შეძენამდე ხორცი უნდა დასუნოთ. გოგირდწყალბადის ან ქლორის სუნმა უნდა დაგაფიქროთ. არაკეთილსინდისიერი მწარმოებლები ხორცს ამუშავებენ ქიმიით, რომელიც ხორცს დიდხანს ინარჩუნებს. ამასთან ამ პროდუქტის გემო და კვებითი ღირებულება მნიშვნელოვნად უარესდება.
იმის შესამოწმებლად ხორცი ახალია თუ გალღობილი, ხორცის ნაჭერს თითი დააჭირეთ. ახალ ხორცზე წარმოქმნილი ღრმული სწრაფად გასწორდება. თუ ეს არ მოხდა, სავარაუდოდ, ხორცი უკვე გაყინული იყო.
ხორცის ფერს ყურადღება მიაქციეთ. უნდა იყოს ერთგვაროვანი, სისხლჩაქცევების და ლაქების გარეშე. ყავისფერი ლაქები, რომელსაც ხორცის „რუჯს“ უწოდებენ, ნიშანია, რომ ხორცი დაკვლისთანავე არასწორად ინახებოდა. წითელი და მომწვანო ლაქები ხშირად აქვს ხორცს, რომელსაც გაფუჭება დაწყებული აქვს.
ასეთი შემოწმებით უხარისხო ხორცს გამოავლენთ და ფულს დაზოგავთ. გახსოვდეთ, რომ მხოლოდ ხარისხიანი ხორციდან გამოდის ნამდვილად გემრიელი კერძი. მაგალითად, შეგიძლიათ მოამზადოთ ხორცის კატლეტები, რომელიც მთელ ოჯახს ნამდვილად გაახარებს.