
ცხარე აჯიკა არის პროდუქტი, რომელიც ზამთარში მრავალ კერძს ანიჭებს განსაკუთრებულ გემოს. გარდა ამისა, მისი დამზადება შესაძლებელია რამდენიმე სხვადასხვა მეთოდით.
მნიშვნელოვანია სწორად შეარჩიოთ რეცეპტი თქვენი გემოვნების მიხედვით. შედეგად, აჯიკა მოგემსახურებათ ხანგრძლივად და შეუნარჩუნდება გემრიელი არომატი.
ცხარე აჯიკა ზამთრისთვის – სამი საუკეთესო რეცეპტი ერთ გვერდზე
სეზონისთვის შესაფერისი ცხარე აჯიკა ამზადება მარტივია და არ საჭიროებს დიდ ძალისხმევას. გარდა ამისა, ის დიდხანს ინახება.
სხვადასხვა ტიპის ცხარე აჯიკა – როგორ შევარჩიოთ სასურველი ვარიანტი
თავდაპირველად გადაწყვიტეთ, გნებავთ თუ არა ადუღებული ვარიანტი. გარდა ამისა, გაითვალისწინეთ სიმწვავის დონე და ბოსტნეულის შეწონილობა.
რეცეპტი №1
დაგჭირდებათ:
- 5 კგ პომიდორი.
- 1 კილო ტკბილი წიწაკა.
- 16 ცალი მწარე წიწაკა.
- 300 გ ნიორი.
- 0.5 კგ პირშუშხა.
- 1 ჭიქა მარილი.
- 2 ჭიქა ძმარი.
- 2 ჭიქა შაქარი.
მომზადება:
წიწაკას გამოაცალეთ თესლი და სხვა ინგრედიენტებთან ერთად გაატარეთ ხორცსაკებ მანქანაში. დაუმატეთ შაქარი, მარილი და ძმარი. გააჩერეთ 50 წუთის განმავლობაში და ჩაასხით წინასწარ გასტერილებულ ბოთლებში (შემდგომი სტერილიზაცია და ადუღება არ სჭირდება). კარგად ინახება მაცივრის გარეშეც.
რეცეპტი №2
დაგჭირდებათ:
- 200 გ ნიორი.
- 4 ღერი პირშუშხა.
- 2 კონა ოხარახუში.
- 2 კონა კამა.
- 10 ტკბილი წიწაკა.
- 20 ცალი მწარე წიწაკა.
- 2 კგ პომიდორი.
- 4 ს.კ შაქარი.
- 4 ს.კ მარილი.
- 1 ჭიქა ძმარი.
მომზადება:
ჩამოთვლილი პროდუქტები გაატარეთ ხორსაკეპ მანქანაში, დაუმატეთ მარილი და შაქარი. გააჩერერთ 2-3 დღე, შემდეგ დაუმატეთ ძმარი, კარგად მოურიეთ და შეინახეთ ქილებში.
რეცეპტი №3
დაგჭირდებათ:
- 5 კგ პომიდორი.
- 2 კგ ვაშლი.
- 2 კგ სტაფილო.
- 2 კგ ტკბილი წიწაკა.
- 300 გ მწარე წიწაკა.
- 300გ ნიორი.
- 1ლ მცენარეული ზეთი.
- 2-3 ს.კ მარილი.
მომზადება:
მესამე რეცეპტი აერთიანებს სტაფილოს, ვაშლს და ტკბილ წიწაკას. მოგვიანებით დაუმატეთ მცენარეული ზეთი და ხარშეთ ორი საათი.
ასევე, მნიშვნელოვანია ხშირად მოურიოთ და არ დაწვათ ფსკერზე.დასასრულს, შეგიძლიათ დაათვალიეროთ აჯიკა ყაბაყიდან დამატებითი შთაგონებისთვის.
ცხარე აჯიკა – ხშირად დასმული კითხვები
-
შეიძლება თუ არა აჯიკის შენახვა მაცივრის გარეშე?
თავდაპირველად გეტყვით, რომ ეს შესაძლებელია. თუმცა, აუცილებელია ქილების სწორად გასტერილება.
საბოლოოდ, ასე აჯიკა დიდხანს ინახება. -
რომელი რეცეპტი უფრო რბილი და ნაკლებად ცხარე გამოდის?
პირველ რიგში, გირჩევთ აირჩიოთ ვაშლითა და სტაფილოთი მომზადებული ვარიანტი.
მიუხედავად ამისა, შეგიძლიათ თავადაც შეამციროთ წიწაკა. ბოლოს, გემო გაცილებით მსუბუქი იქნება. -
რამდენი ხნით უნდა დავტოვოთ მწვანილებიანი აჯიკა დამდუღვარამდე?
დასაწყისისთვის უნდა იცოდეთ, რომ ის უნდა დავაყენოთ 2 დღე.
ასევე, მაცივარში არ არის სავალდებულო შენახვა. საბოლოოდ, დუღილის შემდეგ აჯიკა მზადაა.
მოლოდინი და შედეგები ცხარე აჯიკის მომზადების შემდეგ
სანამ აჯიკას დააგემოვნებთ, უკვე იგრძნობთ წიწაკის არომატს. ამასთანავე, ვიზუალურადაც გამორჩეულად ეფექტურია. საბოლოოდ, გემო იდეალურად აერთიანებს სიმწვავესა და სიგრძეს.
დამზადების პროცესიც საკმაოდ სასიამოვნოა და ორგანიზებულად მიმდინარეობს. მიუხედავად ამისა, აუცილებელია ზუსტი პროპორციების დაცვა. ბოლოს, სწორად შენახული აჯიკა მთელი ზამთარი ინარჩუნებს გემოს.
დასკვნა რედაქციისგან ცხარე აჯიკის შესახებ
პირველ რიგში, უნდა აღინიშნოს, რომ ცხარე აჯიკა არა მხოლოდ გემრიელია. მაგალითად, კვლევა მწარე წიწაკის გავლენა მეტაბოლიზმზე აჩვენებს, რომ იგი აჩქარებს ნივთიერებათა ცვლას. საბოლოოდ, რეგულარული მოხმარება სასარგებლოა სხეულისთვის.
გარდა ამისა, ნივრის შემადგენლობა დადებითად მოქმედებს იმუნურ სისტემაზე. ამის დასტურია ნიორის ანტიმიკრობული მოქმედება. ბოლოს, კვლევა ძმრის გამოყენება საკვების შენახვისას ხაზს უსვამს აჯიკის შენახვის ბუნებრივობასა და სტაბილურობას.
თუ ეს რეცეპტები მოგეწონათ, გაუზიარეთ მეგობრებს და გააცანით მათი სარგებლიანობა. გარდა ამისა, დატოვეთ კომენტარი და გაგვიზიარეთ თქვენი ვარიანტი. ბოლოს, აუცილებლად შეინახეთ მომავლისთვის, რათა ზამთარში გამოიყენოთ.