უბრალო თხაწართხალამ თავის ტკივილების პრობლემა სამუდამოდ მომიგვარა.

ფოტო: Elena Mullagaleeva on Pixabay & pxhere / edoted by paparazzi.ge

ოდესღაც, ჩვენი წინაპრები მიირთმევდნენ თხაწართხალას (ლათ. Chamaenerium angustifolium) ჩაის, სანამ მას დაუმსახურებლად შეავიწროვებდნენ მოდური შავი ჩაი და ყავა.

მსუბუქ, მათრობელ და მაფხიზლებელ ეფექტთან ერთად, ეს სასწაულმოქმედი ჩაი მკვეთრად ზრდიდა გლეხების ამტანობას. დაყენებული და გაგრილებული ჩაი რამდენიმე დღის მანძილზე არ კარგავდა თავის სამკურნალო მოქმედებებს. მას სვამდნენ ტანჯვის დროს. გარდა ამისა, მთლიანად აქრობს ალკოჰოლისადმი მიდრეკილებას.

ლამაზი, მრავალყვავილოვანი, ნაზი ვარდისფერი მცენარე იზრდება პირველი, ბალახის დაწვის ან ხანძრის შემდეგ, რაც მის გასაოცარ შინაგან ძალაზე მეტყველებს. გირჩევთ, ერთად მოკრიფოთ ყვავილედების ზედა ნაწილები და ზედა ფოთლები. ადამაინები, რომლებიც თხაწართხალას ჩაის სვამენ, “ცხვირს იქნევენ”: “დიდი არაფერი, ბალახია რა, ჩალა…” მართლები არიან: ეს უჩვეულო ჩაია, თუმცა ერთი საიდუმლოთი: თხაწართხალა უნდა დამწიფდეს და გაიშალოს.

ამისთვის, სახლში მისვლის შემდეგ, სუფთა ხელებითა და მხიარული განწყობით, კარგად დაჭმუჭნეთ მოკრეფილი მცენარე, წვენის მიღებამდე. მისი უჯრედები, განადგურებისას, იწყებს ფერმენტირებას. ხმელი მცენარისგან მომზადებულ ჩაის რთულად თუ განასხვავებთ მსხვილფოთლიანი შავი ჩაისგან, ხოლო გემოვნებითა და მოქმედებით ვერც კი შეადარებთ.

მას ჩვეულებრივი ჩაის მსგავსად აყენებენ. სვამენ ცხელს, თუმცა ცივად იგი უფრო გემრიელია.

ჩაის უკუჩვენებები არ აქვს. მას აქვს დამარბილებელი, მკვეთრად გამოხატული ანთებისსაწინააღმდეგო მოქმედება, ამიტომ მაგარი ჩაით ივლებენ ყელს ანგინის დროს. ეს სამკურნალო სასმელი გიხსნით უძილობისა და თავის ტკივილისგან, სასარგებლოა წყლულისა და ნაწლავების ანთების დროს. არ ზრდის არტერიული წნევის დონეს.

გარდა ამისა, ჩაის იღებენ ვეგეტოსისხლძარღვოვანი დისტონიის, ასთენიური სინდრომის დროს. სასმელი ძალიან სასარგებლოა შუა ხნის ასაკის ადამიანებისთვის.

მცენარის ხმელ ფხვნილს იყრიან შეუხორცებელ ჭრილობებზე. ფხვნილისა და ზეითუნის ზეთის ნარევით უნდა დაიზილოთ მთელი სხეული, საერთო ტონუსისთვის.

ასევე, გირჩევთ მისგან თაფლიანი კვერების დამზადებას. თაფლსა და ფერმენტირებული ჩაის ფხვნილს ურევენ მჭიდრო კონსისტენციის მიღებამდე. შემდეგ, ამ მასას აყრიან შაქარს და ამზადებენ აბებს. ჩაყარეთ აბები ქილაში და შეინახეთ მაცივარში. მიიღეთ ჯანმრთელობის პრობლემების დროს, ჭამამდე 10 წუთით ადრე.

ინფორმაცია მოამზადა ექიმ-ნევროპათოლოგმა ვლადიმირ ბლსუნმა. თუ მოგეწონათ ჩვენი სტატია მოიწონეთ და გაუზიარეთ ის მეგობრებს. გისურვებთ ჯანმრთელობას.

ინფორმაცია მოამზადა ექიმ-ნევროპათოლოგმა ვლადიმირ ბულსუნმა. თუ მოგეწონათ ჩვენი სტატია მოიწონეთ და გაუზიარეთ ის თქვენს მეგობრებს.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here