ძველებური მეთოდი, როგორ შევინახოთ ახალი კიტრი ახალ წლამდე

0
1521

ახალი კიტრი სუპერმარკეტში შეგიძლიათ შეიძინოთ როგორც ზაფხულში, ასევე გაზაფხულზე. როცა საქმე საკუთარ ბოსტანში მოყვანილ კიტრს ეხება, თითქმის შეუძლებელია სეზონის ბოლოს სუფრაზე ახალი კიტრის დანახვა. მხოლოდ რამდენიმე მებოსტნემ იცის, თუ როგორ შეინახოს ხრაშუნა და გემრიელი ახალი კიტრი მრავალი თვის განმავლობაში. როგორი ხრიკები არსებობს?

როგორ შევინახოთ ახალი კიტრი

ჩვენმა ბებიებმა იცოდნენ მეთოდები, თუ როგორ შეენახათ შინაურული კიტრი ხრაშუნა საახალწლო დღესასწაულებისთვის და უფრო დიდხანს. ამასთან მაცივრის და სხვა თანამედროვე დამხმარეების გარეშე ადვილად გადიოდნენ. თუმცა შუა ზამთარში ახალ კიტრს თანამედროვე მაცივარშიც დიდხანს ვერ შეინახავთ.

სპეციალისტები აღნიშნავენ, რომ დიდხანს შესანახად კიტრის მხოლოდ განსაკუთრებული სახეობა გამოდგება. თუ მწვანე ბოსტნეულით დიდხანს ტკბობა გსურთ, აირჩიეთ „დიდხანს მცხოვრები“ სახეობა, როგორიცაა „კონკურენტი“, „კუსტოვა“, „ნეჟინსკოვა“, „პარადა“, „სადკო“…

ამასთან ხანგრძლივად შესანახად კიტრი საკუთარ ბოსტანში მოყვანილი და არა ბაზარში ან სუპერმარკეტში შეძენილი უნდა იყოს. სავსებით შესაძლებელია, რომ გასაყიდი ბოსტნეული უკვე შენახული ჰქონდათ, ანუ თავისი რესურსი უკვე ამოწურა.

კიტრის შენახვის ჩვეული მეთოდები

ხრაშუნა და ახალი კიტრი რომ შეინახოთ, შეგიძლიათ უბრალო პოლიეთილენის პაკეტში მოათავსოთ და სველი ქსოვილი შემოახვიოთ. მნიშვნელოვანია, რომ პაკეტი გახსნილი იყოს. ასეთი მეთოდი კიტრებს 1–2 კვირა სიცოცხლეს გაუხანგრძლივებს.

შეგიძლიათ თითოეული კიტრი ცივი წყლით სავსე ჭურჭელში „დარგოთ“. ეს მეთოდი კომფორტული არაა, რადგან წყლის შეცვლა ყოველდღე მოგიწევთ. სამაგიეროდ, შედეგი გაგახარებთ: ბოსტნეული მთელი თვე ახალივით იქნება.

როგორ შევინახოთ ახალი კიტრი უფრო დიდხანს

როგორ ახერხებდნენ ჩვენი ბებიები ახალი კიტრის თვეობით შენახვას? მაგალითად, თუ ეზოში ჭა იყო, კიტრის შენახვა აქ შეიძლებოდა. უბრალოდ, ბოსტნეულს ვედროში აწყობდნენ, ქსოვილს ახვევდნენ და ჭაში უშვებდნენ ისე, რომ წყალს ოდნავ შეხებოდა. მსგავსი მეთოდით კიტრს ინახავდნენ მდინარეში, თუ მდინარე ახლოს მდებარეობდა.

თუ ცივი წყალი არ ჰქონდათ, მშრალ ქვიშას იყენებდნენ. კიტრს რეცხავდნენ და აშრობდნენ, შემდეგ თიხის ქოთანში აწყობდნენ და ქვიშას აყრიდნენ. ამის შემდეგ ქოთანს მარხავდნენ ან სარდაფში ინახავდნენ. და არანაირი მაცივარი საჭირო არაა!

თუმცა ყველაზე უჩვეულო (და, ალბათ, ყველაზე ეფექტური) მეთოდია კიტრის შენახვა კომბოსტოში. მეთოდის განხორციელება მარტივია: კიტრს კვლებზე გვიანდელი კომბოსტოს გვერდით რგავდნენ. შემდეგ კიტრის ნასკვებს კომბოსტოს ფურცლებში ფრთხილად დებდნენ. ამასთან 2–3 კიტრს დებდნენ.

ასე, კიტრი პირდაპირ კომბოსტოში ვითარდებოდა. როცა ზომაში საკმაოდ იზრდებოდნენ, ბარდას ჭრიდნენ. შემდეგ მოსავალს იღებდნენ და კომბოსტოს მასში გაზრდილი ხილით სარდაფში ინახავდნენ.

ასეთი კრეატიული მეთოდის დახმარებით კიტრს ზრდიდნენ, რომლებიც საახალწლო დღესასწაულამდე ან გაზაფხულის დაწყებამდე ახალივით იყო. ამბობენ, რომ სწორედ ამ მეთოდით მოყავდათ კიტრი სამეფოს და დიდგვაროვნების ბოსტნებში იმ დროს, როცა სათბურის შესახებ ჯერ კიდევ არაფერი იცოდნენ. შეგიძლიათ ეს მეთოდი საკუთარ კვლებზე ახლა სცადოთ.