უბრალოდ წარმოიდგინეთ თანამედროვე ადამიანი ხორცის პროდუქტების გარეშე.
რა თქმა უნდა, ვეგანები, ვეგეტარიანელები, ყველის მჭამელები, ბალახის მჭამელები და კვების სხვა მეთოდის მიმდევრები არ უნდა გაითვალისწინოთ. ადამიანები უმეტეს შემთხვევაში ხორცს პრაქტიკულად ყოველდღე ჭამენ, ზოგჯერ დღეში რამდენჯერმე. დიახ, ამან შეიძლება ორგანიზმს ზიანი მიაყენოს, მაგრამ მხოლოდ გარკვეულ შემთხვევებში!
ყველამ კარგად იცის, რომ პირველ რიგში, ხორცი ცილების შეუცვლელი წყაროა, რომლის გარეშეც ადამიანს საკმარისი რესურსები ვერ ექნება. ასეთი პროდუქტები გავლენას ახდენენ ჰემოგლობინზე, ავსებენ რკინის, კალიუმის, ფოსფორის, ნატრიუმის, მაგნიუმის, ფოსფორის და სხვა მნიშვნელოვანი ელემენტების მარაგს.
მომზადების ზოგიერთი მეთოდი ხორცს ჩვენი სხეულისთვის საზიანოს ხდის. სამხრეთ ავსტრალიის და კიონსანის ეროვნული უნივერსიტეტების მიერ ჩატარებულმა მასშტაბურმა ექსპერიმენტმა აჩვენა, თუ როგორ უნდა მოამზადოთ ხორცი ჩვენი ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოდ.
მეცნიერებმა თავიანთი კვლევის შედეგები გამოცემა “Nutrients”-ში გამოაქვეყნეს, ამასთან ყველა ეს შედეგი წითელ ხორცს შეეხებოდა. მისი შეწვის დროს წარმოიქმნება ქერქი, რომელშიც შეიძლება იყოს სახიფათო ნაერთები, ე.წ. AGE ან საბოლოო პროდუქტის გლიკირება.
წითელი ხორცის გრილზე მომზადება, კარამელიზება ან სხვა მსგავსი მომზადების მეთოდი იწვევს იმას, რომ ყველა მავნე ნაერთი ორგანიზმში რჩება. რა თქმა უნდა, თუ ასეთ კერძებს იშვიათად მიირთმევთ, ეს ორგანიზმს სერიოზულ საფრთხეს არ შეუქმნის. მაგრამ ასეთი ნივთიერებები გროვდება, რაც უჯრედების ნორმალურ ფუნქციონირებას ხელს უშლის.
რა თქმა უნდა, წითელი ხორცი ასე უფრო გემრიელი იქნება. ვის არ უყვარს ხრაშუნა ქერქი და საოცარი არომატი? თუმცა თუ ასეთ ხორცს რეგულარულად მიირთმევთ, სჯობს კვების ჩვევებს გადახედოთ და ხორცის სხვაგვარად მომზადება ისწავლოთ. მაგალითად, ის შეგიძლიათ მოთუშოთ ან გამოაცხოთ.
ასე მომზადებული წითელი ხორცი სასარგებლო იქნება მთელი კუჭ–ნაწლავის ტრაქტისთვის. ჭარბი წონის მოშორებასაც შეძლებთ. ეცადეთ, წითელი ხორცი იშვიათად შეწვათ, იგივე ეხება გრილზე მომზადებას. გახსოვდეთ, რომ ჯანმრთელობას ფულით ვერ იყიდით, მხოლოდ მისი მხარდაჭერა შეიძლება!