აი, მე ძალიან მიყვარს სიტყვა „კლაფუტი“. მახსოვს ცოლთან ამ სიტყვის სწორად წარმოთქმაზე ვდაობდი. მოკლედ, როგორ იყო? ცოლს აგვიანდებოდა, სტუმრები კი თითქმის მოსული იყვნენ. ცოლმა მითხრა, რომ სასწრაფოდ კლაფუტი მომემზადებინა და ღუმელში შემედო, სტუმრების მოსვლამდე კი გამოცხვებოდა. აღმოჩნდა, რომ ესაა სწრაფი პეროგი ვაშლით.
„პაპარაცი“ გაგიმარტავთ, თუ რას ნიშნავს კლაფუტი. სინამდვილეში, ესაა დესერტი, რომელიც პირდაპირ ფრანგული ლიმოჟიდან შემოვიდა. ერთდროულად პეროგს და მობრაწულს ჰგავს. კვერცხის ცომი ისე მზადდება, როგორც ბლინის შემთხვევაში და მას ხილს ასხამენ. ჩვენც ასე ვამზადებთ, ოღონდ ხილის როლში ტკბილ ვაშლს ვიყენებთ. სწორედ ამიტომ, ეს უკვე კლაფუტი აღარაა.
სწრაფი პეროგი ვაშლით
ცოლმა იცოდა, თუ რა დაევალებინა. მე უფრო ხორცს და წვნიანებს ვაკეთებ, ხოლო გამოცხობა მისი საქმეა, მაგრამ გათვლა სწორი იყო. სამზარეულოს ცოტათი ვიცნობ, ინგრედიენტები ცოტაა და ყველაფერი გასაგებია. საერთოდ, უნდა ეცადოთ, რომ არაფერი გამოგივიდეთ. შემდეგ გავიგე: კლასიკური კლაფუტი ალუბლით, ყველა დანარჩენი ფლონიადია. ისეთი სიტყვაა, ენას მოიტეხთ!
ინგრედიენტები:
- 300 მლ რძე
- 200 გრ ხორბლის ფქვილი
- 100 გრ შაქარი
- 2 დიდი ვაშლი
- 2 ქათმის კვერცხი
- დარიჩინი და ვანილი გემოვნებით
სწრაფი პეროგი ვაშლით
კლაფუტი ფრანგულიდან ითარგმნება, როგორც „შევსებული“. ასეც არის. ფლონიადი და კლაფუტი ერთი და იმავე პრინციპით მზადდება – სპეციალურ ფორმაში შიგთავსი მოათავსეთ და ცომი დაუმატეთ. შემდეგ ამავე ფორმით სუფრაზე გაიტანეთ. როგორც უკვე ხვდებით, განსხვავება მხოლოდ სახელებშია. ახლა, მომზადებას შევუდგეთ.
1. პირველ რიგში, ცომი მოამზადეთ. ეს მარტივია. ჯერ ფქვილი, შაქარი და ვანილი აურიეთ, აქვე კვერცხი ჩაატარეთ და ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ. ახლა რძე დაასხით (სხვათა შორის, შეგიძლიათ უცხიმო ნაღები გამოიყენოთ) და აურიეთ. ცომი მზადაა..
2. ლამაზი ჭურჭელი შეარჩიეთ. ფაიფური, მინა, ემალის ჭურჭელი – ყველაფერი გამოდგება. ცხიმი წაუსვით და ვაშლის თხელი ნაჭრები ჩააწყვეთ. დარიჩინი და სურვილის შემთხვევაში შაქარი მოაყარეთ. ზემოდან ცომი დაასხით.
3. მომავალი პეროგი ღუმელში შედგით. ღუმელი 190-200 გრადუსზე ჩართეთ, რომ ტემპერატურა ადეკვატური იყოს. თქვენი ღუმლის შესაძლებლობები ჩვენთვის უცნობია. ვაშლის პეროგი ღუმელში 45 წუთით აცხვეთ. მზადაა.
რედაქციისგან
ითვლება, რომ კარგად გამომცხვარი კლაფუტი უფრო გამომცხვარ კრემს ჰგავს. დაე, ამან მიმართულება მოგცეთ. კიდევ რა? პეროგი ცხობის დროს შეიძლება ამოიწიოს, შემდეგ კი გაგრილების დროს დაეცეს. ეს ნორმალურია. სუფრაზე თბილი გაიტანეთ ჩაისთან ან ყავასთან ერთად.
სწრაფი ვაშლის პეროგის მომზადება რთული სულ არაა! მოგვწერეთ კომენტარებში, თუ თქვენ როგორ აცხობთ.