7 სახიფათო მითი სოკოს შესახებ, რომელიც ყველამ უნდა იცოდეს (მაშინაც კი, თუ სოკოს ბაზარში ყიდულობთ)

0
832

ადამიანებს შეცდომების დაშვება ახასიათებთ, მაგრამ ზოგიერთი მცდარი წარმოდგენა შეიძლება ძალიან ძვირი დაგიჯდეთ. სოკოს ძალიან ბევრი მითი უკავშირდება. დღეს ინტერნეტი სავსეა რჩევებით, თუ როგორ გავარჩიოთ საკვებად ვარგისი სოკო შხამიანი სოკოსგან. ყველა მათგანი მართალია? ხალხურ ნიშნებს ნამდვილად არ ვენდობოდი.

სოკოს საქმეში უცოდინარი ვარ, ჩემი ქმარი კი უკვე 20 წლის განმავლობაში ყოველწლიურად ტყის დელიკატესებზე ნადირობს. მან კარგი სოკოს ყველა ნიშანი იცის და შეუცდომლად შეუძლია საკვებად ვარგისი სოკო შხამიანისგან გაარჩიოს. ქმარი ცდილობდა ჩემს ჩართვასაც, მაგრამ უშედეგოდ. სოკოს შემგროვებელი ვერ გავხდი, მაგრამ ზუსტად ვიცი, თუ სოკოს შხამიანობის რომელ ნიშნებს არ უნდა დაუჯეროთ.

როგორ შეიძლება გავარჩიოთ საკვებად ვარგისი სოკო შხამიანისგან

1. შხამიან სოკოებს ჭიები არ ჭამენ

ასე არაა! ადამიანისთვის საკვებად ვარგისი ზოგიერთი სოკო შეიძლება მწერებისა და ჭიებისთვის ტოქსიკური იყოს. და პირიქით, ადამიანისთვის სახიფათო სოკო – ლოკოკინებისა და უხერხემლოებისთვის დელიკატესი. და მაინც, ჭიების მიერ შეჭმული სოკოს მირთმევა არ ღირს.

2. შხამიან სოკოს ცუდი სუნი აქვს

თითოეული სუნს თავისებურად აღიქვამს. ასე რომ რთულია ასეთ საეჭვო ნიშანზე დაყრდნობა. ამასთან შხამასოკოს ისეთივე სუნი აქვს, როგორც ქამასოკოს.

3. შხამიან სოკოს მომწარო გემო აქვს

ეს მტკიცებულება აბსურდულია. იმის გასაგებად, თუ როგორი გემო აქვს პროდუქტს, ჯერ უნდა გასინჯოთ. ხოლო პოტენციურად სახიფათო სოკოს გასინჯვა სისულელეა. მსგავსი დეგუსტაცია შეიძლება საავადმყოფოს საწოლით დასრულდეს.

4. შხამიანი სოკოთი რძე მჟავდება

რძე ნებისმიერ შემთხვევაში მჟავდება. სოკოების უმეტესობას აქვს ფერმენტი, რომელიც რძის ცილის შედედებას იწვევს. ჩემი რჩევა: არ გადაიტანოთ პროდუქტი.

5. ხანგრძლივი ხარშვით შხამი ქრება

კიდევ ერთი მცდარი მითი. ტემპერატურის ზემოქმედებით ძალიან ცოტა შხამი ნადგურდება. შხამიან სოკოს არანაირი დანამატი საკვებად ვარგისს ვერ გახდის. სწორედ ამიტომ, დიდ ქვაბში ერთი შხამასოკოც სერიოზული მოწამვლის მიზეზი ხდება.

6. ვერცხლი ნახარშში შხამზე რეაგირებს

თუ ვერცხლის ნაწარმს სოკოს ნახარში ჩადებთ, ის გამუქდება. საქმე არა შხამიან ნივთიერებაში, არამედ ამინომჟავებშია. მასში შემავალი გოგირდი ნაწარმის კომპონენტებთან რეაქციაში შედის და მუქდება.

7. ალკოჰოლი შხამს ანეიტრალებს

ჩემი აზრით, ეს ერთ–ერთი ყველაზე სახიფათო მითია. ალკოჰოლმა მდგომარეობა კიდევ უფრო გაამწვავოს. ის კუჭის კედლების მიერ შხამის ათვისებას აჩქარებს. ცალკეულ შემთხვევებში დიაგნოზის სწორად დასმას ხელს უშლის.

თუ ტყეში სოკოს საკრეფად წასვლას აპირებთ, თან გამოცდილი დამხმარე წაიყვანეთ. ჭორებს არ ენდოთ, მხოლოდ ფაქტებს ენდეთ. მხოლოდ ერთმა ლამაზმა და გემრიელმა სოკომ შეიძლება უამრავი პრობლემა გამოიწვიოს. თქვენ სოკოს მოყვარული ხართ?