როგორ დავეხმაროთ დიასახლისს, რომელმაც პომიდვრის დაკონსერვება ვერ შეძლო

0
763

დედაჩემი ყოველთვის მეუბნებოდა, რომ გემრიელი კონსერვაცია ნამდვილი ხელოვნებაა. ვაღიარებ, ასეთ ხმამაღალ განცხადებას ყოველთვის სკეპტიკურად ვუყურებდი. ასე გრძელდებოდა, სანამ თავად არ გადავწყვიტე ზამთრისთვის კონსერვების მომზადება.

წარმოდგენაც არ მქონდა, რომ ამდენ დეტალთან შეჯახება მომიწევდა. უკან დასახევი გზა არაა, თან დედის წინაშე ჩაფლავება არ მსურს. ვგეგმავ რამდენიმე კიტრის და პომიდვრის კონსერვით გავახარო. ძვირფასო დიასახლისო, თუ ამ ტექსტს კითხულობთ, იცოდეთ: თქვენი დახმარება ძალიან მჭირდება!

გემრიელი კონსერვაცია

დღეს არ გიამბობთ, თუ როგორ უნდა დააკონსერვოთ ბოსტნეული. ამის გაკეთებას მხოლოდ ვსწავლობ და უკვე არაერთი კილოგრამი ბოსტნეულის ნაგავში გადაყრა მოვასწარი. პირიქით, დღეს ჩემს გამოცდილებას გაგიზიარებთ და რამდენიმე კითხვაზე გიპასუხებთ.

შეცდომები დაკონსერვების დროს

პირველი კონსერვის მომზადებიდან 1 თვეში პომიდვრის ქილის გახსნა გადავწყვიტე. მომეჩვენა, რომ 30 დღე საკმარისი იქნებოდა ბოსტნეულის დასაკონსერვებლად. წარმოიდგინეთ, როგორი იმედგაცრუებული ვიყავი, როცა მივხვდი, რომ ჩემს პომიდორს საერთოდ არანაირი გემო არ ჰქონდა. ფიქრობთ, ადრე გავხსენი?

კონსერვი ინტერნეტში ერთ–ერთი ინსტრუქციის მიხედვით მოვამზადე. რა თქმა უნდა, უფრო გამოცდილი რეცეპტით უნდა მესარგებლა. მაგრამ რას ვიზამთ. შეიძლება, როგორმე დარჩენილი პომიდვრის ქილები გადავარჩინო?

მსმენია, რომ პომიდვრის რეანიმირება შეიძლება, თუ მისგან ბორშის და სხვა კერძებისთვის პასტას მოამზადებთ. ასეთი ვარიანტი გიცდიათ? შესაძლოა, თქვენ საფირმო რეცეპტი გაქვთ რაიმე განსაკუთრებული სანელებლით. თქვენი რეკომენდაციით პომიდვრის გემრიელობას სიხარულით გავაკეთებ.

ექსპერიმენტებით იმ დასკვნამდე მივედი, რომ ძალიან ბევრი რამ თავად მარინადზეა დამოკიდებული. რა თქმა უნდა, ეს მოსალოდნელიც იყო, მაგრამ პრაქტიკაში უკეთ რწმუნდები. განსაკუთრებით მაშინ, როცა ადრე მსგავსი რამ არასდროს გაგიკეთებიათ. როგორი რეცეპტი არ წავიკითხე. თვალები გარბის! ხელები აკეთებენ! შედეგი კი დიდად არ მახარებს. იქნებ მარინადის მომზადების გამოცდილი სქემა გაქვთ? მოხარული ვიქნები, თუ კომენტარებში გაგვიზიარებთ.

დაკონსერვებული კიტრი

როცა კიტრის კონსერვები მოვამზადე, შევამჩნიე, რომ ცოტა ხანში ზოგიერთი კიტრი დაიხეთქა. როგორც მივხვდი, საქმე სახეობაშია. ამასთან სპეციალური დასამარილებელი სახეობა არსებობს. როგორც ჩანს, მე ჩვეულებრივი სალათის კიტრი გამოვიყენე. მსგავსი პრობლემა თქვენც გქონიათ?

ერთ–ერთ ქილაში კი მღვრიე მარილწყალი დავინახე. თავს დადარდიანებულ დიასახლისად ვგრძნობ. ვის არ მოსვლია, არა? როგორ ფიქრობთ, რატომ არის მარილწყალი მღვრიე? რა თქმა უნდა, ამას ვეღარ გამოვასწორებ. თუმცა მიზეზის გაგება კარგი იქნება, რომ იგივე შეცდომა აღარ დავუშვა.

და ბოლოს, რაც მინდა გკითხოთ. ეს მოსვენებას არ მაძლევთ? როგორ გავხადოთ კიტრი ხრაშუნა ზამთრისთვის? ინტერნეტში უბრალოდ უამრავი რეცეპტი არსებობს, მაგრამ ყველა განსხვავებულია. კიდევ ერთხელ შეცდომის დაშვება არ მსურს. დედასაც არ მინდა ვკითხო. ვიმედოვნებ, ახალი წლისთვის მის გაოცებას შევძლებ.

ჩემი კულინარიული ეპოპეა გრძელდება და მჯერა, რომ წარმატებით დასრულდება. რა თქმა უნდა, დედის სიტყვების ძალა უკვე საკუთარ თავზე გამოვცადე და დავრწმუნდი, რომ გემრიელი კონსერვაცია ყველა ქალის საქმე არაა. მაგრამ ხელს არ ვიქნევ და პრაქტიკას ვაგრძელებ. ვიმედოვნებ, ამაში თქვენ დამეხმარებით. თქვენს კომენტარებს მოუთმენლად ველოდები. წინასწარ მადლობა!