მთელი გარგარის მურაბა ქართული რეცეპტით: არომატისთვის კურკის ბირთვი დაუმატეთ

0
224

გუშინ ბაზარში გარგარს გვერდი ვერ ავუარე. დივანზე უსაქმოდ წამოწოლა და წიგნის წაკითხვა ძალიან მსურდა, თუმცა ნაყოფიერი საღამო გამომივიდა. ძალიან გემრიელი გარგარის მურაბა „სამეფო“ უკურკოდ მოვამზადე. რეცეპტი სტუმართმოყვარე ნინომ გამიზიარა, რომელთანაც 2 წლის წინ თბილისში ვისვენებდი. მურაბა კაკლით მზადდება, ამიტომ სამეფო მურაბას უწოდებენ.მიხარია, რომ გარგარის კურკიდან კაკლის ამოღება დროულად მასწავლეს. ასევე მურაბას შეგიძლიათ ნუშის კაკალი დაუმატოთ. პაპარაცის რედაქცია გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ გარგარის მურაბა მთელი ნაჭრებით ქართული რეცეპტით.

გარგარის მურაბა უკურკოდ

ინგრედიენტები: 3 კგ გარგარი , 1,5-2 კგ შაქარი , 600 მლ წყალი , 250 გრ (მეტი ან ნაკლები) ნუში, გარგარის კურკების ბირთვები

მომზადება:

1. გარგარი გარეცხეთ და კურკები ამოიღეთ. სიროფი მოამზადეთ. ცალკე თასში წყალი აადუღეთ და მასში მთელი შაქარი გახსენით, აურიეთ. ცხელი სიროფი გარგარს დაასხით და 8 საათით გააჩერეთ, შემდეგ სიროფი გადაასხით. სიროფი ცეცხლზე დადგით და აადუღეთ. სიროფი კვლავ გარგარს დაასხით და 7-8 საათით გააჩერეთ. პროცედურა 2–ჯერ გაიმეორეთ.

2. სიროფი გარგართან ერთად საშუალო ცეცხლზე 15 წუთით ხარშეთ, მორევა საჭირო არაა. მომზადებამდე 5-7 წუთით ადრე წინასწარ გასუფთავებული და გარეცხილი ნუშის კაკალი დაუმატეთ. სურვილის შემთხვევაში, გარგარის კურკები გატეხეთ, ბირთვები ღუმელში გამოაშრეთ და მურაბას დაუმატეთ.

3. ცხელი მურაბა სტერილურ ქილებში ჩაასხით და სტერილური თავსახურები დაახურეთ. მურაბას გაგრილება აცადეთ და ზამთრისთვის შეინახეთ. მურაბა მაცივარშიც დიდხანს ინახება. მთავარია, ქილა მშრალი იყოს მანამ, სანამ მასში მურაბას ჩაასხამთ.

რედაქციის რჩევა – სახლი მურაბის გარეშე უბრალოდ ბინაა! გარგარის მურაბის გაკეთებაზე არ ვზარმაცობ, რადგან ახლა სეზონი გახურებულია. თქვენც გირჩევთ, შესანიშნავი რეცეპტია!