როგორ მოვამზადოთ ხრაშუნა კიტრის მწნილი და რატომ ყრიან ქილაში ფქვილს.

0
1217

დღეს პაპარაცის რედაქცია კიტრის სწრაფად „მოსახუფად“ ერთ–ერთი ყველაზე მარტივ და ზარმაცულ მეთოდს გთავაზობთ. ამ რეცეპტს ერთი საიდუმლო ინგრედიენტი აქვს, რომლის შესახებ ავტორმა ზუსტად არ იცის, რისთვის არის საჭირო. კიტრის ქილებში მოსახუფად ფქვილს უმატებენ.საიდუმლო ცოლის დაქალმა გაგვიზიარა. როგორც ამბობს, მის ოჯახში წლების განმავლობაში კიტრს ასე ამწნილებენ, უფრო ზუსტად ამარილებენ. რეცეპტის შესახებ: დაქალმა უბრალოდ გასასინჯად მოიტანა, ქილა კი თეთრია. ვეკითხებით, რა არის? ამბობს, რომ ფქვილი. რატომ გიკვირთ?

როგორ მოვამზადოთ მარილიანი კიტრი

მთლიანობაში ბევრი რამ არ გაგვკვირვებია, ოღონდ რა საჭიროა ფქვილის მოყრა? მეგობარი ამბობს, რომ არ იცის. ბებიამ ასე ასწავლა. ეს რაღაც არსებული იყო, ახლა კი ვერც იკითხავ. გავსინჯოთ? გულწრფელად, რომ გითხრათ, კიტრი ნამდვილი საოცრება აღმოჩნდა. ასეთი ჯერ კიდევ ბავშვობიდან მახსოვს. ვინეგრეტის სალათში უბრალოდ შეუდარებელია! ბუნებრივია, რეცეპტი ვთხოვეთ. აბა როგორ? თუ მოგწონს, თავად უნდა სცადო. აღმოჩნდა, რომ ყველაფერი ძალიან მარტივია. ასეთი მარტივი რეცეპტი უნდა მოძებნო. არა, ზარმაცები არ ვართ, მაგრამ თუ მარტივი მეთოდი არსებობს, რატომ უნდა ვთქვათ უარი? აი, რა უნდა გააკეთოთ, იმისთვის, რომ კიტრი გამოვიდეს. ინგრედიენტები ერთ სამლიტრიან ქილაზეა გათვლილი.

ინგრედიენტები:

  • 3 ს/კ ხორბლის ფქვილი (მწარე)
  • 3 ს/კ ქვის მარლი (მწარე)
  • 2-2,5 კგ ახალი კიტრი ბოსტნიდან
  • 1 ყურძნის ან მუხის ფოთოლი
  • პირშუშხას რამდენიმე ფოთოლი ან ფესვი (სურვილისამებრ)

მომზადების წესი:

  1. რეცეპტი განსაკუთრებულია იმით, რომ არანაირი სტერილიზაცია არ სჭირდება. რამდენიმე ქილა მოამზადეთ და კარგად გარეცხეთ. პლასტმასის ან ნეილონის თავსახურები გამოიყენეთ.
  2. ქილის ძირში პირშუშხა და ფოთლები, მაგალითად, ყურძნის, ჩადეთ და კიტრი ჩააწყვეთ. რაც შეიძლება მჭიდროდ ჩააწყვეთ, ზემოდან 3 კოვზი მარილი და ფქვილი მოაყარეთ. უქლორო, საკვები წყალი დაასხით. ჭის ან ყინულოვანი წყალიც გამოგადგებათ.
  3. კიტრს თავსახური დააფარეთ და რაიმე სადგამზე დადეთ, რადგან აუცილებლად სადღაც გადმოიღვრება. ეს ნორმალურია. კიტრი 3-4 დღე სითბოში გააჩერეთ. დღეში ერთხელ (უმჯობესია 2–ჯერ) აუცილებლად გადააბრუნეთ. უბრალოდ ქილა შეანჟღრიეთ, რომ ფქვილი დაიშალოს და ადგილზე დადეთ.
  4. 4 დღის შემდეგ მშვიდად შეგიძლიათ მიირთვათ, მაგრამ გირჩევთ, ცოტა ხნით კიდევ გააჩეროთ. ზუსტად 1 კვირაში დამწნილდება, შემდეგ შეგიძლიათ საკუჭნაოში შეინახოთ ან მოგვიანებით სარდაფში ჩაიტანოთ. მეგობარი ამბობს, რომ კიტრი 1–2 წელი შესანიშნავად ინახება და არაფერი მოსდის. ისღა დაგვრჩენია, ვცადოთ!

კიტრი ნორმალურად რომ შეინახოთ, მასში თითების ან ჩანგლის ჩაყოფა საჭირო არაა. სჯობს ზედმეტად არ შეეხოთ. თუ ქილა უკვე გახსენით, შეჭამეთ, განსაკუთრებით მაშინ, თუ გარეთ ზაფხული და სიცხეა. ამით მოვრჩით, წავედით, უნდა მოვამზადოთ.

რედაქციისგან: თუ ინგრედიენტები ძალიან ღარიბულად გეჩვენებათ და გსურთ, კიტრს უფრო დახვეწილი გემო შემატოთ, რამდენიმე კბილი ნიორი, მუხის ფოთლები და პირშუშხას ფესვი დაუმატეთ, ასევე 1 „ქოლგა“ კამა დაუმატეთ. რამდენიმე შავი წიწაკის მარცვლები და წითელი წიწაკა ჩაყარეთ. გემრიელად მიირთვით.