ცხელი კერძი საქონლის ხორცისგან, რომელიც ერთხელ ისრაელში დავაგემოვნე.

0
360

რა შეიძლება მოვამზადოთ საქონლის ხორცის, ლობიოს, კარტოფილის, სტაფილოსა და კვერცხისგან პარასკევს, რათა შაბათს დავისვენოთ? პასუხი ებრაულ სამზარეულოში უნდა ვეძებოთ. ჩოლნტს პარასკევობით ამზადებენ ხოლმე. კერძი 24 საათის განმავლობაში ღუმელში რჩება და შაბათის ტრაპიზისას ცხლად მიირთმევენ.ასეთი ჩვეულება დაკავშირებულია წმინდა შაბათის აღნიშვნის ტრადიციასთან. ეს დღე ეძღვნება სიმშვიდეს, სიხარულს, უფალთან ურთიერთობას. წეს-ჩვეულების მიხედვით შაბათობით არ შეიძლება ცეცხლის გამოყენება, მუშაობა და ვაჭრობა. სწორედ ამიტომ ამ დღისთვის კერძებს ებრაელები წინასწარ ამზადებენ. ასე გაჩნდა კერძი “ხამინი”.

რა შეიძლება მოვამზადოთ საქონლის ხორცისგან?

ინგრედიენტები

  • 1 ჭიქა ლობიო
  • 1 ჭიქა მუხუდო
  • 2 კგ საქონლის ხორცი
  • 1 ჭიქა ქერი
  • 1 ჭიქა ბრინჯი
  • 6 ც. კარტოფილი
  • 4 ც. სტაფილო
  • 2 თავი ხახვი
  • 1 ცხარე წიწაკა
  • 1 თავი ხახვი
  • 2 ჩ.კ კურკუმა
  • 2 ჩ.კ ზირა
  • 4 ჩ.კ პაპრიკა
  • 2 ჩ.კ მარილი
  • 2 ჩ.კ შავი დაფქვილი წიწაკა
  • მზესუმზირის ზეთი

მომზადება

  1. წინა ღამით წყალში ჩაალბეთ მუხუდო, ბრინჯი, ლობიო და ქერი.
  2. დაჭერით ხახვი და ხორცი.
  3. მობრაწეთ იგი ფართო ქვაბში გაოქროსფერებამზე. დაუმატეთ ნივრის გასუფთავებული კბილები და ცხარე წიწაკა.
  4. ქვაბში ჩაყარეთ გაჯირჯვებული მუხუდო და ლობიო. დაუმატეთ გასუფთავებული კარტოფილი, უმი კვერცხები ნაჭუჭში, დაჭრილი სტაფილო  და ხორცი.
  5. წყალში გახსენით პაპრიკა, ზირა, მარილი, წიწაკა და კურკუმა. მიღებული ნარევი მოახით ხორცსა და ბოსტნეულს.
  6. ცალკ-ცალკე კულინარიულ ტომრებში მოათავსეთ ბრინჯი და ქერი. დაუმატეთ ცოტაოდენი წყალი, შეკარით ტომრები ორივე მხრიდან და ზემოდან დააწყვეთ კერძს.
  7. წამოადუღეთ ხამინი, შემდეგ შეანელეთ ცეცხლი და ქვაბს დააფარეთ თავსახური.
  8. შემდგომი მომზადების სამი ვარიანტი არსებობს: დატოვეთ ქვაბი ცეცხლზე 6 საათით, იმავე დროით მოათავსეთ 180 გრადუსამდე გაცხელებულ ღუმელში ან 15 წუთით 100 გრადუს ტემპერატურაზე.
  9. აცადეთ კერძს გაგრილება. პაკეტებიდან გადმოყარეთ ბრინჯი და ქერი, გაფცქვენით კვერცხები. ეს კერძი სილამაზით ვერ დაიკვეხნის, თუმცა საოცრად გემრიელია.

გემრიელად მიირთვით.