მონასტრული ფხვიერი პეროგი გოგრით და ხაჭოთი, რომელიც ხანგრძლივი მარხვის შემდეგ გაგახარებთ

0
319

მონასტრული პეროგი ნებისმიერს თავს შეაყვარებს. გახურებული დღესასწაულის დროს გვსურს, რომ საკუთარი თავი რაღაც მარტივით და მსუბუქით გავახაროთ. მონასტრული ფხვიერი პეროგი ამ აღწერას იდეალურად ერგება. ნაზი ცომი და ზომიერად ტკბილი შიგთავსი მოეწონება მათ, ვინც მძიმე ხორციანი კერძებით და მაიონეზის სალათებით დაიღალა. პეროგი მალე გამოაცხვეთ.

მონასტრული პეროგი – ასეთი პეროგის მომზადება ნამდვილად მარტივია, მაგრამ აუცილებელი კომპონენტები დროულად შეიძინეთ. რეცეპტში გამოიყენება გოგრა და ვაშლი, მაგრამ თქვენი ოჯახის მოთხოვნების მიხედვით შეგიძლიათ შეცვალოთ. მაგალითად, ცომს შეგიძლიათ დაუმატოთ ქიშმიში, ვაშლის ნაცვლად მსხალი, სტაფილო ან ბანანი გამოიყენოთ.

ცომის ინგრედიენტები:

  • 180 გრ ფქვილი
  • 1 კვერცხი
  • მწიკვი მარილი
  • 1 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
  • 2 ს/კ შაქარი
  • 1 ს/კ არაჟანი
  • 2 ს/კ კარაქი

შიგთავსის ინგრედიენტები:

  • 280 გრ გოგრა
  • 1 ვაშლი
  • 300 გრ ხაჭო
  • 1 კვერცხის გული
  • 50 გრ შაქარი

მომზადების წესი:

  1. ღრმა თასში კვერცხი, შაქარი და მწიკვი მარილი აურიეთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე ათქვიფეთ, შემდეგ დაუმატეთ არაჟანი, გამაფხვიერებელი, გამდნარი კარაქი. კარგად აურიეთ, ახლა ფქვილი დაუმატეთ. იმდენი ფქვილი დაუმატეთ, რომ ელასტიური და რბილი ცომი მიიღოთ. მოზელვის შემდეგ 30 წუთით გააჩერეთ. პარკი დააფარეთ.
  2. სანამ ცომი ისვენებს, დროა შიგთავსი მოამზადოთ. ვაშლი და გოგრა მსხვილ სახეხზე გახეხეთ. კომპონენტები კარაქსა და მწიკვ შაქარში შეწვით. გოგრა და ვაშლი ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით.
  3. ცალკე თასში ხაჭო, კვერცხის გული და შაქარი აურიეთ. შაქრის რაოდენობა გაზარდეთ, თუ უფრო ტკბილი დესერტი მოგწონთ. კარგად აურიეთ, რომ შემდეგ ცომს დაასხათ.
  4. პეროგისთვის დაბალ გვერდიანი ფორმა შეარჩიეთ. ცომი აიღეთ და თხელ ფენად მთელ პერიმეტრზე ჩაფინეთ, გვერდები არ დაგავიწყდეთ. ახლა მორიგეობით გოგრა–ვაშლის ნარევი და ხაჭო დაუმატეთ. თუ ცომი დაგრჩათ, მსხვილ სახეხზე გახეხეთ და შიგთავს ზემოდან მოაყარეთ. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 30-35 წუთით აცხვეთ.

მონასტრული პეროგი მთელი ოჯახის გასახარად – თუ სურვილი და დრო გაქვთ, დესერტისთვის უფრო მრავალფეროვანი დეკორი გააკეთეთ. მაგალითად, პეროგი მორთეთ გამდნარი შოკოლადით, ახალი ხილით, ნაღებით, მურაბით, ჩირის ნაჭრებით. ოჯახის წევრების გემოვნებით იხელმძღვანელეთ. ასეთი პეროგი შეგიძლიათ შვილებთან ან შვილიშვილებთან ერთად მოამზადოთ. ამის გაკეთება ძალიან მარტივია და პატარა დამხმარეები სამზარეულოში ზედმეტი არ იქნება.მოგეწონათ ფხვიერი პეროგის ასეთი რეცეპტი? გვიამბეთ, როგორ დესერტს აცხობთ? აუცილებლად რთულად მოსამზადებელი კერძია თუ რაღაც მარტივი და სწრაფი? გაგვიზიარეთ თქვენი გამოცდილება.