ბევრი ჩვენგანისთვის ხაჭოკვერას მომზადება დილის ყოველდღიური რუტინაა. კერძი სასარგებლო და მარტივი მოსამზადებელია, ამიტომ საუზმებს შორის ფავორიტია. რა გავაკეთოთ, თუ ხაჭოკვერას მომზადება გვსურს, მაგრამ ფქვილი არ გვაქვს? შეიძლება ასეთი სიტუაციიდან გამოძრომა? რით სჯობს მნიშვნელოვანი ელემენტის ჩანაცვლება?
ხაჭოკვერას მომზადების წესი
რა თქმა უნდა, თუ ლამაზი გარეგნობის მიღება პრინციპულად მნიშვნელოვანი არაა, მაშინ ხაჭოკვერა ფქვილის გარეშე ტაფაზე მოათავსეთ. ასე უფრო შეწითლებული გამოვა. ალბათ, ეს რეკომენდაცია ყველაზე გაბედულებისთვისაა. თუ გსურთ ისეთი ხაჭოკვერა გააკეთოთ, რომელიც ფქვილიანს არაფრით ჩამოუვარდება, მაშინ სხვა კომპონენტები შეგიძლიათ გამოიყენოთ.მაგალითად, ფქვილის წარმატებული ალტერნატივაა მანანის ბურღული. ის ფორმის შენარჩუნებას ხელს უწყობს და ხაჭოკვერას ლამაზ ფერს ანიჭებს, როგორც კი შეწვა დამთავრდება. მანანის ბურღული ყველას არ შეეფერება. შესაძლოა, სახლში არ გქონდეთ. რა ალტერნატივა არსებობს მანანის ბურღულის და ფქვილის გარდა?
გემრიელი საუზმე – ფქვილს და მანანის ბურღულს სიმინდის სახამებელი მარტივად ჩაგინაცვლებთ. ზოგიერთი კომპონენტი შეიძლება სახლში არ გქონდეთ, რაღაც ორგანიზმს არ მოეწონოს. სახამებელი ნამდვილად დაგეხმარებათ. სიმინდის სახამებელი ზოგიერთი მკაცრი დიეტის დროს დაშვებულია. საფანელიც კარგ შემცვლელად ითვლება.
საფანელში ამოვლებული ხაჭოკვერას ინგრედიენტები:
- 500 გრ ხაჭო
- ვანილი გემოვნებით
- 2 კვერცხი
- მცენარეული ზეთი შესაწვავად
- საფანელი
მომზადების წესი:
- ხაჭო ზედმეტ სითხეზე შეამოწმეთ და მოაშორეთ, სანამ ხაჭოკვერას გამოიყენებთ. ხაჭო, კვერცხი და ვანილი თასში მოათავსეთ და ჩანგლით კარგად აურიეთ. ხაჭოს მასიდან პატარა ბურთები გააკეთეთ, შემდეგ საფანელში ამოავლეთ.
- კარგად გახურებულ მცენარეულ ზეთში საჭირო ფორმის ხაჭოკვერები ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით. შუაში თეთრი ფენა არ უნდა დარჩეს. საუზმის შესავსებად შეგიძლიათ გამოიყენოთ არაჟანი, ხილი, კაკალი, ნაღები, მურაბა.
გემრიელი ალტერნატივა – ფქვილის, მანანის ბურღულის, სახამებლის და სხვა ყველაფრის იდეალური ვარიანტია შვრია. უფრო ზუსტად, შვრიის ქატო. წინასწარ ბლენდერში ან ყავის საფქვავში დააქუცმაცეთ, რომ შვრიის ნაფშვენი მიიღოთ. თუ მის დასაქუცმაცებლად სახლში არაფერი გაქვთ, მთელი შვრია შეგიძლიათ გამოიყენოთ.ასეთი ხაჭოკვერა მსგავსი პრინციპით მზადდება, როგორც საფანელის შემთხვევაში. ერთი მნიშვნელოვანი მომენტი: ჩვეულებრივი კვერცხის ნაცვლად მხოლოდ კვერცხის ცილა უნდა გამოიყენოთ, რომელიც საერთო მასაში დამატებამდე კარგად უნდა ათქვიფოთ.
ხაჭოკვერა ფქვილის და მანანის ბურღულის გარეშე – სიტყვაზე, ხაჭოს მასას შეგიძლიათ დაუმატოთ გახეხილი ხილი და ბოსტნეული. მაგალითად, ცოტა ბანანი ან სტაფილო შეგიძლიათ დაუმატოთ. თუ გსურთ კერძს ახალი გემო შემატოთ, ტაფაზე არ შეწვათ, არამედ ღუმელში გამოაცხვეთ.კერძს ბევრი ვანილი არ დაუმატოთ, რადგან ასე ძალიან მწარე გახდება. ხაჭოკვერასთვის უცხიმო ხაჭო გამოიყენეთ, მაგრამ არა მუდმივად. ექიმები გვირჩევენ, რომ ასეთი ხაჭო მასში შემავალი კალციუმის ათვისებას აუარესებს.
რომელი ხაჭოკვერას მომზადება მოგწონთ? უყვარს თქვენს ოჯახს ეს კერძი? რამდენად ხშირად ანებივრებთ ოჯახის წევრებს ხაჭოკვერათი? გაგვიზიარეთ თქვენი მოსაზრებები.