პოლონელი დიასახლისი განმარტავს, რომ ხოლოდნიკი რადიკალურად განსხვავდება აკროშკასგან.

0
139

როდესაც გარეთ ძალიან ცხელა, მადისაღმძვრელი, ცივი წვნიანი დაგეხმარებათ გაგრილებაში. როგორ გავერკვეთ ასეთი კერძების ასორტიმენტში? როგორ მოვამზადოთ ხოლოდნიკი? რით განსხვავდება ის ცივი ბორშისგან? იქნებ ჯობია აკროშკას გაკეთება? პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში დეტალურად გავაანალიზებთ ამ სამ ჯანსაღ კერძს და ვისწავლით თითოეული მათგანის მომზადებას.

საზაფხულო წვნიანი

ამ სამი კერძის სხვადასხვა ვარიაცია არსებობს. ამაში ცუდი არაფერია, რადგან ყველა დიასახლისს შეუძლია საკუთარი ვარიანტი სცადოს. მაგალითად, ჩვენ გირჩევთ გააკეთოთ ხოლოდნიკი ხორცის გარეშე, მაგრამ თუ არ მოგწონთ ასეთი დიეტური ვარიანტი, მაშინ რეცეპტს დაამატეთ ცოტა ძეხვი.

ინგრედიენტები

  • 250 გრ. ჭარხალი
  • 3 კვერცხი
  • 200 გრ. ძეხვი
  • 200 გრ. კიტრი
  • 100 გრ. ბოლოკი
  • მწვანე ხახვი
  • კამა
  • 0.5 ჩ/კ ლიმონმჟავა
  • სანელებლები

მომზადების წესი

  1. ჭარხალი გააცალეთ კანი, გარეცხეთ ცივ წყალში და დადგით მოსახარშად. როგორც კი მზად იქნება, ბოსტნეული სითხიდან უნდა ამოიღოთ. ჭარხალი და მისი ნახარში უნდა გაცივდეს და ისე გამოიყენოთ. ჭარხლის პარალელურად მოხარშეთ კვერცხიც.
  2. სანამ წყალი გაცივდება, დაჭერით კვერცხი პატარა კუბებად. ჭარხალი გახეხეთ მსხვილ სახეხზე. კიტრიც და ძეხვიც ასევე დაჭერით პატარა კუბებად, დაუმატეთ წვრილად დაჭრილი მწვანილი.
  3. შეურიეთ მყარი ინგრედიენტები ერთ ჯამში და დაამატეთ თქვენი საყვარელი სანელებლები გემოვნებით. შემდეგ ჩაყარეთ ჭარხლის ნახარშში და დაყარეთ ცოტა ლიმონმჟავა. აურიეთ კერძს და საჭიროების შემთხვევაში დაამატეთ მარილი და სანელებლები. სულ ეს არის! ხოლოდნიკი ძეხვით მზად არის!

მსუყე, ხორციანი აკროშკა – ამ ცივმა კერძმა მილიონობით ადამიანის გული მოიგო. გთავაზობთ აკროშკას უნივერსალურ რეცეპტს, რომელსაც ახალბედა მზარეულიც კი მარტივად გააკეთებს.

ინგრედიენტები

  • 300 გრ. ქათმის ფილე ან ძეხვი
  • 5 კვერცხი
  • 4 კარტოფილი
  • 8 ცალი ბოლოკი
  • 3 კიტრი
  • არაჟანი, ან მაიონეზი
  • 1 ლიტრი ბურახი
  • მწვანე ხახვი
  • კამა
  • სანელებლები

მომზადების წესი

  1.  მოხარშეთ კარტოფილი და კვერცხი. როგორც კი მზად იქნება, ჩაყარეთ ცივ წყალში, რომ უფრო სწრაფად გაცივდეს. შემდეგ ყველა მყარი ინგრედიენტი დაჭერით პატარა კუბებად.
  2.  წვრილად დაჭრილი მწვანილი მოაყარეთ კარტოფილს, კვერცხს, ძეხვს ან ქათამს, კიტრს და ბოლოკს. შეურიეთ ყველა ინგრედიენტი ერთმანეთს  საფუძვლიანად, მოაყარეთ მარილი და პილპილი.
  3. როგორც კი ყველაფერი მზად იქნება, შეგიძლიათ ბოსტნეული და ხორცი ცალკე თეფშებზე დააწყოთ და ცივი ბურახით შეავსოთ. შემდეგ დაუმატეთ არაჟანი ან მაიონეზი, აურიეთ აკროშკა და გემრიელად მიირთვით. თუ არ გსურთ ბურახის გამოყენება, შეცვალეთ კეფირით.

ცივი ბორში – იდეალური საზაფხულო წვნიანი. რამ შეიძლება გაგახალისოთ ზაფხულში ცივ ბორშზე უფრო მეტად? ვიტამინებით სავსე, მსუყე და ოდნავ მჟავე კერძი სწრაფად დააკმაყოფილებს თქვენს შიმშილს. ცივი ბორშისთვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ თხევადი ბაზის სამი ვერსია: კეფირი, ჭარხლის ბულიონი, ან ჩვეულებრივი წყალი არაჟნით.

ინგრედიენტები

  • 2 ჭარხალი
  • 3 კიტრი
  • 3 კვერცხი
  • 1 თავი ხახვი
  • 1 ს/კ ვაშლის ძმარი 4%
  • 1 ს/კ შაქარი
  • მწვანე ხახვი
  • კამა
  • სანელებლები

მომზადების წესი

  1. ზოგადად, ცივი ბორშის მომზადების მეთოდი დიდად არ განსხვავდება ხოლოდნიკისა და ოქროშკასგან. თუ გსურთ ჭარხლის ფუძეზე მომზადებული ბორშის ჭამა, მაშინ უნდა შეინახოთ ნახარში, რომელშიც ჭარხალი მოხარშეთ. თუ არა, მაშინ შეგიძლიათ უბრალოდ დაასხათ კეფირით ან წყალი არაჟნით.
  2. მოხარშეთ ჭარხალი და კვერცხი, გააგრილეთ. ყველა ინგრედიენტი დაჭერით პატარა კუბებად. დაამატეთ მწვანილი, ძმარი და თქვენი საყვარელი სანელებლები.
  3. მიირთვით წვნიანი არაჟნით და რაც შეიძლება ცივი. ის შესანიშნავად ებრძვის შიმშილს და მოგანიჭებთ სიგრილის შეგრძნებას.

ახლა უკვე იცით განსხვავება ხოლოდნიკს, აკროშკასა და ცივ ბორშს შორის. ყოველივე ამის შემდეგ, შეგიძლიათ ისიამოვნოთ ვიტამინებით გაჯერებული კოქტეილით. მოამზადეთ და გაგვიზიარეთ შთაბეჭდილებები კომენტარებში.