მთელი პორცია ვაშლის პეროგი პროფესიონალი კულინარისგან

0
3513

დღეს პაპარაცის რედაქცია გიწვევთ უბრალო ვაშლის ღვეზელის მოსამზადებლ. ეს დესერტი აერთიანებს დელიკატურ ნამცხვარს და წვნიან ვაშლის შიგთავსს ლიმონის ნოტებით. თითებს ჩაიკვნეტთ! ინგრედიენტები შეგიძლიათ გაზარდოთ, რათა მოამზადოს მეტი პორცია დიდი ოჯახისთვის.

ვაშლის პეროგი

ინგრედიენტები:

  • 350 გრ. ფქვილი
  • 2 კვერცხი
  • მწიკვი მარილი
  • 8 ს/კ მცენარეული ზეთი
  • 190 გრ. შაქარი
  • 1 ჩ/კ ვანილის შაქარი
  • 1 ს/კ თაფლი
  • 1 ს/კ არაჟანი
  • 2-3 ლიმონი
  • 120-200 გრ. ქიშმიში
  • ვაშლი
  • 150 გრ. შაქრის პუდრა
  • 2 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
  • 50 გრ. კარაქი

მომზადების წესი:

  1. გატეხეთ კვერცხები ღრმა თასში, მოაყარეთ მარილი და ათქვიფეთ. დაასხით მცენარეული ზეთი, დაუმატეთ 90 გრ. შაქარი და ვანილის შაქარი ან ესენცია. ყველაფერს აურიეთ. სურვილისამებრ, შეგიძლიათ დაამატოთ სუფრის კოვზი თაფლი და არაჟანი.
  2. ჩაყარეთ 3-4 ს/კ ფქვილი და გამაფხვიერებელი. ეტაპობრივად დაამატეთ დანარჩენი ფქვილი, აურიეთ. საჭიროების შემთხვევაში შეიძლება მეტი ფქვილის დამატება.
  3.  ცომს ერთად ვაგროვებთ, რომ ფორმა შეინარჩუნოს. თუ მოზელვისას იფხვნება, შეგიძლიათ დაუმატოთ 1 კვერცხი ან 2 ს/კ მცენარეული ზეთი. დატოვე ცომი სამზარეულოს ცელოფნის ქვეშ.
  4. ვაშლები კანთან ერთად დაჭერით მსხვილ ნაჭრებად მოათავსეთ სქელძირიან ქვაბში. დაუმატეთ კარაქი და შაქარი. 2-3 ლიმონის ცედრა გახეხეთ ქვაბში. დადგით ინგრედიენტები ცეცხლზე, დაასხით 150 მლ. წყალი და დააფარეთ თავსახური. შემდეგ გარეცხეთ 150-200 გრ. ქიშმიში და დაუმატეთ ვაშლს.
  5. ლიმონი გაჭერით შუაზე, გამოწურეთ წვენი. თანდათან დაუმატეთ შაქრის პუდრა, კარგად აურიეთ, რომ ერთგვაროვანი მასა მიიღოთ.
  6. როდესაც ვაშლი ადუღდება, შეამცირეთ ცეცხლი. გაგრძელეთ  მოშუშვა საშუალო ცეცხლზე.
  7. ცომის ნახევარი გააბრტყელეთ პერგამენტზე, ვქმნით ნამცხვრის ქვედა ფენას. ზედმეტი ნაწილი ამოჭერით და ცომი გადაიტანეთ საცხობ ფირფიტაზე. გააბრტყელეთ დანარჩენი ცომიც.
  8. ვაშლებს გადაიტანეთ საწრეტზე, რომ ზედმეტი სითხე მოშორდეს. შემდეგ დააწყვეთ ცომის ქვედა ფენაზე და გადაანაწილეთ. ზემოდან დაადეთ ცომის მეორე ფენა, ბოლოს დაჩხვლიტეთ ჩანგლით.
  9. გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 25 წუთის განმავლობაში. მზა ნამცხვარი დანამეთ ლიმონის წვენით. შედეთ 2-3 წუთის განმავლობაში გამორთულ ღუმელში ღია კარით.

დაახლოებით ერთი საათის შემდეგ ნამცხვარი მთლიანად გაიჟღინთება. შემდეგ მოსახერხებელი იქნება მისი დაჭრა ნაწილებად. გემრიელად მიირთვით! აუცილებლად გაგვიზიარეთ თქვენი შთაბეჭდილებები რეცეპტის შესახებ კომენტარებში.