უკრაინელი შეფმზარეული ახალგაზრდა დიასახლისებს ასწავლის, როგორ დაამწნილონ კიტრი სწორად

0
5363

შინ მომზადებული მწნილი კიტრი სახლში ყველას უნდა ჰქონდეს. მარტივი და მსუბუქი რეცეპტები არსებობს, ამიტომ გამოუცდელი დიასახლისიც გაუმკლავდება. უკრაინელი შეფმზარეული, ევგენი კლოპოტენკო, მარინადის მომზადების საინტერესო მეთოდს გვიზიარებს. გიამბობთ, რა არის ამ რეცეპტში უჩვეულო და უნიკალური.

მწნილი კიტრი – მზარეული გირჩევთ, კიტრის დამწნილებისას ქილას ცოტა თივა დაუმატოთ. ნებისმიერი თივა გამოგადგებათ. შესაძლოა, ის პატარა არსებებისთვის აგარაკზე დაკრეფილი გაქვთ. როგორც ვარიანტი, ზოომაღაზიაში შეიძინეთ. თივის ხრაშუნი კურდღლებს, ზღვის გოჭებს და ზაზუნებს უყვარს. მწიკვი თივა კიტრის მწნილში ბალახის განუმეორებელ არომატს იძლევა.

სასარგებლო რჩევები – ევგენი კლოპოტენკო ხაზს უსვამს ორ მნიშვნელოვან მომენტს, რომელზეც კიტრის შენახვის ხანგრძლივობა დამოკიდებულია. პირველ რიგში, მარილწყლისთვის მხოლოდ ქვის მარილი უნდა გამოიყენოთ. ამ რეცეპტში იოდირებული ან ზღვის მარილი კატეგორიულად შეუფერებელია. ასეთი მარილი ქილაში სხვადასხვა ბაქტერიის გამრავლებას აჩქარებს. თუ ქილა ცუდად გასტერილებულია, შეიძლება გასკდეს ან გაფუჭდეს. ორივე ვარიანტი ცუდია. მზარეული გირჩევთ, რომ ქილები მარილწყლით ბოლომდე გაავსოთ. უმჯობესია, როცა ცოტა მარილწყალი იღვრება. ასე ქილაში ჰაერის დარჩენის რისკი მცირდება. შესაბამისად, კონსერვის დიდხანს შენახვას შეძლებთ.

ინგრედიენტები:

  • 1 კგ კიტრი
  • 5 კბილი ნიორი
  • 2 ს/კ მარილი
  • 2 ს/კ შაქარი
  • 1 ლ წყალი
  • პატარა კონა თივა
  • ალუბლის ფოთლები
  • მოცხარის ფოთლები
  • 2 ს/კ ძმარი (9%)
  • კამის ქოლგები
  • მიხაკი
  • შავი წიწაკის მარცვლები
  • დაფნის ფოთოლი

მომზადების წესი:

  1. კიტრი კარგად გარეცხეთ, ცივი წყალი დაასხით და 2–3 საათით გააჩერეთ. ასე უფრო ხრაშუნა გახდება და მოშორდება ქიმია, რომელიც ქერქში შეიძლება დაგროვებულიყო. როგორც კი, კიტრს წყლიდან ამოიღებთ, ბოლოები მოაჭერით. ქილები ნებისმიერი მოსახერხებელი მეთოდით გაასტერილეთ. მთავარია, რომ ბოსტნეულის დამწნილების მომენტში მშრალი იყოს.
  2. თითოეულ ქილაში ცოტა თივა, ალუბლის, მოცხარის და დაფნის ფოთლები, კამის ქოლგები ჩააფინეთ. ქილები კიტრით გაავსეთ, თანდათან ნივრის კბილები, წიწაკის მარცვლები და მიხაკი დაუმატეთ. კიტრი ქილაში საკმაოდ მჭიდროდ ჩააწყვეთ.
  3. მარინადისთვის წყალი წინასწარ აადუღეთ და ცოტა სითხე თითოეულ ქილას დაუმატეთ. ქილებს თავსახური დააფარეთ. ასე 5 წუთით გააჩერეთ, შემდეგ სითხე ქილებიდან გადაასხით. ახალი წყალი აადუღეთ და ქილებში 15 წუთით ჩაასხით.
  4. მარინადი არა ნიჟარაში, არამედ პატარა ქვაბში ან ღრმა ტაფაში ჩაასხით. მარილი და შაქარი დაუმატეთ და მათ გახსნას დაელოდეთ. ძმარი ჩაასხით და მაშინვე მარინადი ქურიდან აიღეთ. სითხე ქილებში ჩაასხით და მოხუფეთ. შინ მომზადებული მწნილი კიტრი ოთახის ტემპერატურაზე გააგრილეთ, შემდეგ გრილ ოთახში გაიტანეთ.

მწნილი კიტრის შესანახად გრილი სარდაფი ან საკუჭნაო იდეალურია. აქ ბნელა და ყოველთვის ოპტიმალური ტემპერატურაა შენარჩუნებული. ასე კონსერვის დიდხანს შენახვას შეძლებთ. უნდა ითქვას, რომ კიტრი ძალიან გემრიელია. თივა უნიკალურ სუნს და გემოს შემატებს. ქილებმა შეიძლება ზამთრამდე ვერ მიაღწიოს, რადგან ბოსტნეულმა შეიძლება გაგიტაცოთ და ყველა ქილა ჩაცალოთ.