პარადოქსის მიზეზი. რატომ ვერ ვიკვეხნით ისეთი კულინარიული უნარებით, როგორც დედას და ბებიას ჰქონდა

0
118

დედას და ბებიას ყოველთვის ყველაზე გემრიელი კერძები ჰქონდათ, რადგან სიყვარულით ამზადებდნენ. ამის მიზეზი არა მხოლოდ ნათესავების თბილი გრძნობები და შთამომავლების საუკეთესო კერძებით გამოკვების სურვილი იყო. ადრე კერძი ნამდვილად უგემრიელესი იყო, თუმცა ბევრი პროდუქტი და მილიონი რეცეპტი არ ჰქონდათ.

რატომ აქვს დედას და ბებიას ყველაზე გემრიელი კერძები – თანამედროვე დიასახლისს გემრიელი კერძის მოსამზადებლად მთელი არსენალი აქვს. ესაა სხვადასხვა ტექნიკა (სამზარეულოს კომბაინი, მიქსერი, ბლენდერი, მულტისახარში), რომლის შესახებ ბებიებს არც სმენიათ. ახლა ჩვენ ნაცვლად ტექნიკა ამზადებს. ადრე წარმატებული შედეგი დიასახლისის უნარებსა და ოსტატობაზე იყო დამოკიდებული. სწორედ ამიტომ, დედებს და ბებიებს საჭმლის დამოუკიდებლად მომზადების სწავლა უწევდათ და მხოლოდ საკუთარ ძალებს ეყრდნობოდნენ, ყოველგვარი ტექნიკური დამხმარის გარეშე.

რეცეპტები თაობიდან თაობას გადაეცემოდა ან კულინარიული წიგნიდან, სხვადასხვა ჟურნალიდან იღებდნენ. კარგ რეცეპტს ოქროს ფასი ჰქონდა, მის შესახებ ყველას არ უყვებოდნენ. ახლა ინტერნეტი გვაქვს, სადაც ყოველი შემთხვევისთვის ინფორმაცია მოიპოვება. აქ ასობით, ათასობით და მილიონობით რეცეპტი გვხვდება. უბრალოდ აიღეთ და მოამზადეთ. კულინარიული იდეები ისეთი ღირებული არაა, როგორც ადრე, დიასახლისები ნამდვილად კარგ რეცეპტებს აღარ აფასებენ. პროდუქტების ფართო არჩევანი თანამედროვე ადამიანის სასარგებლოდ არ თამაშობს. ადრე მაღაზიაში თაროები ცარიელი იყო, მაგრამ დედები და ბებიები ყოველთვის გემრიელი მრავალფეროვანი კერძის მომზადებას ახერხებდნენ. ფანტაზიაა საჭირო, რომ მარტივი პროდუქტებიდან რაღაც უჩვეულო შექმნათ. ასე გაჩნდა საინტერესო რეცეპტები: კონსერვის კატლეტი, ვაშლი ოლივიეში. არაფერს ვამბობთ სადღესასწაულო სუფრებზე. ყოველ ახალ წელს მაგიდა კერძებით სავსეა.

ხარისხიანი პროდუქტები – წარსულ დროზე უსაფუძვლოდ ნოსტალგია არ გვახასიათებს, თუმცა მართალია, რომ ყველაზე გემრიელი კერძი სახლში იყო, დედის ან ბებიის მიერ მომზადებული. ხსენებული მიზეზების გარდა, არსებობს სხვაც, თუ რატომ ახერხებდნენ უფროსი ნათესავები გემრიელი კერძის მომზადებას. ეს ხარისხის სტანდარტია. მწარმოებლები ხარისხის წესებს მკაცრად იცავდნენ, მაგალითად, ძეხვში ხორცის შემცველობის პროცენტს ან რძის პროდუქტში სახამებლის სრულ უქონლობას. ნათესავები სიამოვნებით ყვებიან ისტორიებს, თუ როგორ კარგად მუშაობდა ქარხნები და საწარმოები. კვების პროდუქტებს კონსერვანტებს, საღებავებს და გემოს გამაძლიერებელს არ უმატებდნენ, როგორც ახლა ხდება. მაშინ არავის ეშინოდა, როცა ხორცს მაღაზიაში ყიდულობდა.

რა თქმა უნდა, მთავარი მიზეზი, რატომ არის დედის და ბებიის მიერ მომზადებული კერძი ყველაზე გემრიელი, ისაა, რომ ყველა ეს კერძი ბავშვობიდან მოდის. როცა დედის მიერ გაკეთებულ ბორშს ან ბებიის კონსერვს მივირთმევთ, პატივს ვაგებთ არა მხოლოდ მათ კულინარიულ უნარებს, არამედ წარსულის სასიამოვნო მოგონებებს. ჩვენს დედებს და ბებიებს ჯანმრთელობას ვუსურვებთ, რომ არა ერთი გემრიელი კერძით დიდხანს გაგვახარონ!