წელს მარწყვის შესაშური მოსავალია. ცოდვაა, რომ ზამთრისთვის არ გააკეთო კომპოტი, რომელსაც სტერილიზაცია არ სჭირდება

0
1169

ალბათ დამეთანხმებით, რომ კენკრის სეზონი ზაფხულის ერთ-ერთი უცვლელი სიამოვნებაა. უგემრიელესი, სურნელოვანი, წვნიანი, სამკურნალო კენკრა შემოდგომამდე ჩვენთანაა. წელს მარწყვის მოსავალი კარგია და ფასები თანდათან იკლებს, ნაკლებად “იკბინება”. თუმცა სავსებით შესაძლებელია, რომ მათ ჩვენ თვითონ ვეჩვევით. როგორ შეიკავებ თავს, რომ ზამთრისთვის ჯემი ან კომპოტი არ გააკეთო?

მარწყვის კომპოტი

წარმოიდგინეთ ტკბილი კონსერვების მოწინააღმდეგეების უკმაყოფილო გრიმასები: „რა? მარწყვის კომპოტი ზამთრისთვის?! თქვენ ალბათ ხუმრობთ … უბრალოდ წარმოიდგინეთ, რა საზიზღარ “ჩვრებად” გადაიქცევა ნაზი კენკრა სტერილიზაციის გამო. არა, ოღონდ კომპოტი არა!

სტერილიზაცია? ვის უხსენებია სტერილიზაცია? ჩვენ არა. ასე რომ, ნუ იგონებთ და სცადეთ მარწყვის კომპოტის სტერილიზაციის გარეშე გაკეთება. მიხვდებით, რომ ცდებოდით, ძვირფასო ოპონენტებო.

კარგი, ოპონენტებმა გააკეთონ ის, რაც სურთ. ჩვენ კი ახლა მარწყვის კომპოტი უნდა მოვამზადოთ.

სამ ლიტრიან ქილაზე:

  • 500 გრამი გარეცხილი მარწყვი ყუნწების გარეშე;
  • 2,5 ლიტრი წყალი;
  • 180 გრ შაქარი.

მომზადების წესი:

1. უპირველეს ყოვლისა, კენკრის გასარეცხი წყალი აადუღეთ და გააგრილეთ ოთახის ტემპერატურამდე, ყოველ კილოგრამ მარწყვზე 7-8 ლიტრი წყალი.

2. მოამზადეთ ჭურჭელი სწორად: დარწმუნდით, რომ ქილებზე არ არის ბზარები. შემდეგ კი გარეცხეთ, გაავლეთ და გაასტერილეთ. ორთქლზე, ღუმელში ან მიკროტალღურ ღუმელში.

3. ამავდროულად, გაასტერილეთ დიდი დანა, ფართო უჟანგავი ფოლადის პირით. რისთვის? მალე გაიგებთ. თავსახურები ცხელ წყალში ჩაყარეთ და ადუღეთ.

4. ახლა მარწყვის დროა. კენკრა გადაარჩიეთ და გარეცხეთ. მნიშვნელოვანია, რომ ყველა ერთნაირად მწიფე იყოს და ერთნაირი ზომის – ასე ის ერთდროულად მომზადდება და ფორმას შეინარჩუნებს.

5. გარეცხეთ დიდ თასში და არა გამდინარე წყლის ქვეშ, ისე, რომ არ დააზიანოთ ნაზი კენკრა. ჯერ მარწყვი ძმრის ხსნარში (1 სუფრის კოვზი ვაშლის ძმარი – 1 ლიტრ წყალზე) ჩაყარეთ, შემდეგ თბილ ადუღებულ წყალში გაავლეთ. კენკრა ჩაყარეთ საწურში ან საცერში, რათა წყალი ჩამოიწუროს. ამის შემდეგ მაშინვე გადაანაწილეთ ქილებში და შაქარი მოაყარეთ. ამასობაში, კომპოტის წყალი კარგად ადუღდება.

6. მარწყვი ცხელ ქილებში ჩაყარეთ და მაშინვე მოაყარეთ შაქარი. დანა სწორედ ამ მომენტისთვის გამოგადგებათ. მის ბრტყელ მხარეს ქილის პირს მიაყრდნობთ, საჭრელ ნაწილს ქილაში ჩაუშვებთ და მას ზემოდან მდუღარე წყალს დაასხამთ, ქილის ბოლომდე შევსებამდე. ეს სულაც არ არის საცირკო ხრიკი, არამედ უსაფრთხოების ზომაა – ამ შემთხვევაში მინა ნამდვილად არ გასკდება ტემპერატურის კონტრასტის გამო. ქილას მოხუფავთ და შეამოწმებთ, ჟონავს თუ არა სითხე თავსახურიდან.

7. შემდეგ კი ცხელის ასაღებ ხელთათმანებს გაიკეთებთ და ცხელ ქილებს მაგიდაზე აგორავებთ ან შეანჯღრევთ. ეს პროცედურა შაქრის გახსნას დააჩქარებს. იატაკზე მუშამბა, მუყაო ან გაზეთები გაშალეთ. ცხელი კომპოტის ქილები თავდაყირა დაალაგეთ და თბილად შეფუთეთ საბნით, პლედით ან ზამთრის ქურთუკებით. რაც უფრო თბილად შეფუთავთ, მით უკეთესად მოხდება კომპოტის სტერილიზაცია მაღალი ტემპერატურის შენარჩუნებით და ნელი გაგრილებით.

8. 12-16 საათის შემდეგ ხელნაკეთ “თერმოსს” გახსნით და დაკონსერვებულ ქილებს ნორმალურ მდგომარეობაში დააბრუნებთ – აცალეთ, რომ მთლიანად გაცივდეს… კომპოტი უნდა შეინახოთ გრილ ადგილას, მაგალითად, სარდაფში.

ნახეთ, რა ლამაზი გამოვიდა! კენკრა არის მკვრივი, მთლიანი. ფერიც საუკეთესოა! უბრალოდ სერდოლიკის ნექტარი… ზამთარში კი კომპოტი მთელმა ოჯახმა ერთად დააგემოვნეთ, ჩაისუნთქეთ ივნისის სურნელი და მიირთვით გემრიელი, ჯანსაღი სასმელი. მაღაზიაში ნაყიდი არც ერთი წვენი მას არ ჰგავს!