ცოტა ხნის წინ მოვამზადე ალუბლის პეროგი, რომლის რეცეპტიც ჩემი საყვარელი შეფ-მზარეულის ევგენი კლოპოტენკოს ვიდეოში ვნახე. ალუბლის სეზონზე საკუთარ თავს და ჩემს ოჯახს უგემრიელესი ნამცხვრებით ვახარებ. ამ დესერტს ძალიან დელიკატური ტექსტურა აქვს და მისი მომზადება შესაძლებელია არა მხოლოდ ალუბლის, არამედ სხვა კენკრით ან ხილითაც. ძალიან ლამაზია!
ალუბლის პეროგი: რეცეპტი ფოტოებით
ფრანგული პეროგის კლაფუტის მოსამზადებლად რაიმე განსაკუთრებული ინგრედიენტები არ დაგჭირდებათ. ყველა პროდუქტი ჩვენთვის კარგად ნაცნობია, მაგრამ შედეგად ისინი იქცევა ნამცხვრად, რომელსაც ნაზი კრემის გემო აქვს. უმჯობესია მიირთვათ ცივად. ეს ზუსტად ის არის, რაც ზაფხულის ცხელ დღეს გვჭირდება!
ინგრედიენტები
- 500 გრამი ალუბალი;
- 200 გრამი ხორბლის ფქვილი ცომისთვის;
- 4 კვერცხი;
- 400 მლ რძე 2,5% ცხიმიანობით;
- 120 გრამი შაქარი;
- 10 გრამი ვანილის შაქარი;
- 2 ჩ.კ. დარიჩინი;
- 20 გრამი კარაქი;
- 30 გრამი ხორბლის ფქვილი ყალიბზე მოსაყრელად.
მომზადების წესი
1.ჩართეთ ღუმელი და ტემპერატურა დააყენეთ 180 გრადუსზე. სანამ ცომს მოამზადებთ, ღუმელს ექნება დრო, რომ როგორც წესია გახურდეს. კარაქი გამოიღეთ მაცივრიდან, რომ დარბილდეს და ადვილად განაწილდეს საცხობ ფორმაზე.
2. ალუბალს კურკები მოაშორეთ და მოათავსეთ საწურში, რათა ზედმეტი წვენი დაიწუროს. შემდეგ ათქვიფეთ კვერცხი, ჩვეულებრივი შაქარი და ვანილის შაქარი. მასა უნდა გათეთრდეს.
3.შემდეგ კვერცხის მასას ხორბლის ფქვილი დაუმატეთ და საფუძვლიანად აურიეთ ისე, რომ გორგლები არ დარჩეს. შედეგად უნდა მიიღოთ მასა, რომლის კონსისტენცია სქელ არაჟანს მოგაგონებთ.
4. შემდეგ ამ მასაში ჩაასხით რძე და ისევ აურიეთ. მასა თხევად უცხიმო არაჟანს წააგავს – ასეც უნდა იყოს.
5. საცხობ ფორმას (დიამეტრი 20 სმ) წაუსვით დარბილებული კარაქი და შემდეგ მოაყარეთ ფქვილი. ამ ხრიკს კულინარიაში ფრანგულ პერანგს უწოდებენ. ყალიბის ძირზე თანაბრად გადაანაწილეთ ალუბალი.
5. ალუბალს ზემოდან მოაყარეთ დარიჩინი, შემდეგ დაასხით ცომი. აცხვეთ 35 წუთის განმავლობაში 180 გრადუსზე. გამოცხობის შემდეგ ნამცხვარი მთლიანად უნდა გაცივდეს და დასტაბილურდეს, რადგან ცომის ტექსტურა ძალიან ნაზი და უწონოა. მზა ნამცხვარი მიირთვით ჩაის ან ყავასთან ერთად. გემრიელად მიირთვით!
ალუბლის პეროგი: რეცეპტი და რჩევები ევგენი კლოპოტენკოსგან
ფრანგული პეროგის კლაფუტის ცომი ძალიან თხელია, ამიტომ მოსახსნელი ფორმა მისთვის არ გამოდგება. გაითვალისწინეთ ეს გამოცხობის წინ. თუ ფორმა თხელი ლითონისაა, ნამცხვრის გვერდები შეიძლება დაიწვას – ის ასევე არ გამოდგება. ამიტომ, ამ ნამცხვრისთვის უმჯობესია კერამიკული ფორმა აირჩიოთ.
ასეთი ცომი აუცილებლად მიეკრობა ყალიბს თუ ფრანგულ პერანგს არ გააკეთებთ. არ გამოტოვოთ ეს ნაბიჯი! ალუბალი უნდა იყოს მსხვილი და მწიფე – რაც უფრო მუქი იქნება, მით უკეთესი. სხვათა შორის, ფრანგები ალუბალს კურკას არ აშორებენ. სწორედ ამის წყალობით იძენს კერძი მსუბუქ თხილის გემოს.
სულ ეს არის! აუცილებლად მოამზადეთ ალუბლის პეროგი და გაახარეთ თქვენი ახლობლები. ისინი აუცილებლად მოითხოვენ დამატებას!