ცხელ სეზონზე განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია, რომ საკვები და სასმელი, რომელსაც მაცივარში ვინახავთ, გამოსაყენებლად ვარგისი იყოს. სწორი ტემპერატურა ხელს უწყობს იმას, რომ პროდუქტები მალე არ გაფუჭდეს. ამიტომ ექსპერტები ზაფხულში მაცივრის ტემპერატურის დარეგულირებას გირჩევენ. როგორი უნდა იყოს ტემპერატურა მაცივარში, რომ მასში არსებული საკვები არ გაფუჭდეს? სწორედ ამ თემაზე ვისაუბრებთ პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში.
ჩვენ გავეცანით ექსპერტების სხვადასხვა მოსაზრებებს ამ საკითხთან დაკავშირებით და დღეს ყველაზე მნიშვნელოვან მომენტებზე ვისაუბრებთ.
ტემპერატურა მაცივარში
ასე, მაგალითად, ერთ-ერთი მწარმოებელი ირწმუნება, რომ ზაფხულში ტემპერატურა 2°C-ზე უნდა იყოს დაყენებული. ეს ტემპერატურა ოპტიმალური იქნება მალფუჭებადი პროდუქტებისთვის. ამავდროულად, ცივ სეზონზე ტემპერატურა უნდა დაყენდეს დაახლოებით 7°C-ზე. სანდო ინფორმაციის მისაღებად თერმომეტრი შუა თაროზე მოათავსეთ და ტემპერატურა ისე შეამოწმეთ.
სხვა ექსპერტები დარწმუნებულნი არიან, რომ თანამედროვე მოწყობილობებს უნდა ჰქონდეს ავტომატური რეგულირების სენსორები. ასეთი მაცივარი დამოუკიდებლად იწყებს ტემპერატურის შემცირებას – ტემპერატურის მატებისას მის გარეთ. ასეთი მოწყობილობები ბევრად მეტ ელექტროენერგიას მოიხმარს.
როგორ გავზომოთ ტემპერატურა მაცივარში
როგორ გავზომოთ ტემპერატურა მაცივარში და დავრწმუნდეთ, რომ ის უნდა დაიწიოს? ამისთვის გარკვეული წესები არსებობს. პირველ რიგში, განსაკუთრებული საჭიროების გარეშე ტემპერატურის გაზომვა საჭირო არ არის. როგორც წესი, მაცივრები უკვე დაყენებულია ოპტიმალურ ტემპერატურაზე.
თუ ტემპერატურის გაზომვა აუცილებელია, მაშინ თერმომეტრი შუა თაროზე მოათავსეთ. ამით დაადგენთ საშუალო ტემპერატურას მაცივარში. მაცივარში შიდა ტემპერატურა დაახლოებით 7 °C უნდა იყოს.
თუ თერმომეტრი ხელთ არ გაქვთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ერთი ნაჭერი კარაქი. მოათავსეთ შუა თაროზე და დატოვეთ რამდენიმე საათის განმავლობაში. თუ კარაქი ოდნავ დარბილდება, მაშინ მაცივარში ტემპერატურა კომფორტულია. თუ კარაქი გამაგრებულია ან, პირიქით, ძალიან დამდნარი, მაშინ მაცივარში ტემპერატურის ბალანსი დარღვეულია. ამ შემთხვევაში აუცილებელია, რომ ტემპერატურა სასურველ მნიშვნელამდე დაარეგულიროთ. მაგრამ გახსოვდეთ, როდესაც ტემპერატურა ძალიან დაბალია, მაცივარი გაცილებით მეტ ელექტროენერგიას მოხმარებას, რამაც შეიძლება მნიშვნელოვნად იმოქმედოს თქვენს საფულეზე.
ასევე, მაცივრის ტემპერატურული რეჟიმი დამოკიდებულია მის სისავსეზე. თუ მაცივარი ყოველთვის ერთნაირი რაოდენობის პროდუქტია, მაშინ ტემპერატურა სტაბილურად ერთ ნიშნულზე შენარჩუნდება. თუ პროდუქტი ძალიან ბევრია, მაშინ დიდია ალბათობა, რომ მაცივარში პროდუქტი გაფუჭდეს. ეცადეთ, რომ ზაფხულის პერიოდში მაცივარი რაც შეიძლება ნაკლებად გახსნათ. დარწმუნდით, რომ მაცივრის კარები მჭიდროდ იხურება. ამ შემთხვევაში შეგიძლიათ მშვიდად იყოთ, რომ ტექნიკა არ მოიხმარს უფრო მეტ ენერგიას გაცივებისთვის, განსაკუთრებით ზაფხულის პერიოდში.
და კიდევ რამდენიმე რჩევა, რომელიც დაგეხმარებათ გახანგრძლივოთ არა მხოლოდ საკვების, არამედ მაცივრის სიცოცხლეც. მაცივრისთვის ოპტიმალური ადგილი უნდა აირჩიოთ. ის არ უნდა იყოს გაზქურასთან ან ფანჯრებთან ახლოს. საუკეთესოა – ბნელი, გრილი კუთხე. ასევე მნიშვნელოვანია კედლიდან სწორი მანძილის დაშორება, რათა მაცივარს ჰქონდეს საკმარისი სივრცე სითბური ენერგიის გასაცემად. ვიმედოვნებთ, რომ ეს მარტივი წესები დაგეხმარებათ საკვების სწორ ტემპერატურაზე შენახვაში და თქვენი მაცივრის სიცოცხლის გახანგრძლივებაში.