ბებია ახალნაყიდ პურს საყინულეში ინახავს. ამბობს, მეცნიერები გვირჩევენ

0
329

„პური საყინულეში? რა სისულელეა!“ – ზიზღით ამბობს ბევრი დიასახლისი. მართლაც, რატომ უნდა ჩადოთ პური საყინულეში, როცა არსებობს სპეციალურად შექმნილი საპურე ფუნთუშებისა და პურის შესანახად? ექსპერტებმა საპურისთვის სტანდარტები ტყუილად ხომ არ შექმნეს! ცოტამ თუ იცის, რომ იმავე ექსპერტებმა დაადგინეს: ზოგჯერ პური შეგიძლიათ გაყინოთ. თანამედროვე მეცნიერებამ ამ მოქმედებაში განსაკუთრებული სარგებელი აღმოაჩინა.

პური საყინულეში: რატომ და რა სარგებელი აქვს?

ხრიკები პურის შესანახად

ბევრ ქვეყანაში ნამდვილად არსებობს სტანდარტები საპურისთვის. სპეციალისტებმა დიდი ხნის წინ დაადგინეს: ოთახის ტემპერატურაზე და სახლში ჰაერის საშუალო ტენიანობაზე პური უმჯობესია შეინახოთ ბნელ და ჰერმეტულ კონტეინერში. ასე შეიქმნა პირველი საპურე.

დღეს დიასახლისები საპურედ იყენებენ სხვადასხვა კონტეინერს. კერამიკა, ფაიფური, მინის ან მინანქრის დახურული ჭურჭელი, პლასტმასის ყუთიც – ყველაფერი გამოდგება, როცა არჩევანი არაა! აი, სტანდარტების მიხედვით, საპურე ხის უნდა იყოს. უკეთესია, თუ ღვიისგან დამზადებულია.

ყოველდღიური დახვეწილობა

დროდადრო საპურე გარედან საპნიანი ხსნარით უნდა გაწმინდოთ, შიგნიდან – ძმრიანი ხსნარით. ნამცეცები ყოველკვირეულად უნდა მოაშოროთ. პურის გარდა, მასში უნდა შეინახოთ კუბი შაქარი ან 1 მუჭა მარილი სელის ქისაში. მარილი და შაქარი ზედმეტ ტენს კარგად შთანთქავს და ობის გაჩენას ხელს უშლის.

შეგახსენებთ, რომ შავი და თეთრი პურისთვის სხვადასხვა საპურე უნდა გამოიყენოთ. ერთად შენახვა არ შეიძლება, წინააღმდეგ შემთხვევაში, კარტოფილის ჩხირის მიღებას რისკავთ. ადამიანისთვის პურის ეს დაავადება უსაფრთხოა, რაც მართალია, მართალია. თუმცა დაზარალებული პურის გადაგდება და საპურის კარგად გაწმენდა მოგიწევთ.

პური და საყინულე

ადრე პურს მხოლოდ მაშინ ყინავდნენ, როცა ჭამას ვერ ასწრებდნენ. ცნობისმოყვარე მეცნიერებმა კვლევა ჩაატარეს და გაარკვიეს, რომ საყინულე პურს ჯანმრთელობისთვის უფრო სასარგებლოს ხდის. გაყინვის შემდეგ ადამიანის ორგანიზმი პურს უკეთ ამუშავებს. გაყინვისას ვიტამინები არ იკარგება. ეს იმის გათვალისწინებით, რომ მეცნიერებმა ექსპერიმენტისთვის პური მთელი თვით გაყინეს!

მართალია, პური გონივრულად უნდა გაყინოთ. პირველ რიგში, ნაჭრებად დაჭერით, თითოეული შესაფუთ პარკში ან ფოლგაში გაახვიეთ, შემდეგ საყინულეში მოათავსეთ. პური წესების მიხედვით უნდა გაალღოთ, 4 საათი ოთახის ტემპერატურაზე, შეფუთვის გახსნის გარეშე. გახსოვდეთ, პროდუქტის ხელახლა გაყინვა არ შეიძლება! გალღობის შემდეგ პური მაშინვე უნდა შეჭამოთ, წინააღმდეგ შემთხვევაში, გახმება.