თანამედროვე საკვები პროდუქტები, რომლებიც ვერ დაიკვეხნის კარგი ხარისხით, სრულიად გაყალბებულია

75

თუ ადრე, საბჭოთა მმართველობის დროს, ბევრი პროდუქტი უბრალოდ არ იყო მაღაზიის თაროებზე, ახლა მიღებულია თანამედროვე საკვები პროდუქტების გაიაფება გაყალბების მეთოდების გამოყენებით. ეს, არსებითად, ფალსიფიკაციაა. ერთის მხრივ, საცალო ქსელები ამგვარად ხელს ეხმარებიან „დაზოგვაში“ გაჭირვებულ მყიდველს, ყოველ შემთხვევაში, ასეთი ლეგენდას ავრცელებენ. მაგრამ, თუ სიმართლეს ჩავხედავთ თვალებში, ერთადერთი, ვისთვისაც ასეთი მანიპულაციები მომგებიანია, თავად საქონლის მომწოდებლები არიან.

და მიუხედავად იმისა, რომ მშვენივრად გესმით, რომ პარმეზანი ან ნამდვილი შავი შოკოლადი არ შეიძლება ბევრად ნაკლები ღირდეს იმაზე, რამდენადაც ისინი მწარმოებელ ქვეყანაში იყიდება, დროდადრო მაინც ყიდულობთ მათ. მაგრამ რას რისკავს მომხმარებელი ასეთი საკვები პროდუქტების შეძენით? შესაძლოა მისთვის ძირეულად არაფერი იცვლება, გარდა ალბათ გემოსი და ისიც არა ყოველთვის. პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში შევეცდებით ამის გარკვევას. მაინც რა განსხვავებაა?

თანამედროვე საკვები პროდუქტები

შესქელებული რძე, სასენდვიჩე ნაკრები

ყველაზე ხშირად დსთ-ს ქვეყნებში მაღალცხიმიან პროდუქტებს აყალბებენ. ასეთებს მიეკუთვნება შესქელებული რძე. წარმოებისას შესქელებული რძე, რომელიც დამზადებულია არა ცხოველური ცხიმისგან, არამედ მცენარეული ცხიმისგან, მნიშვნელოვნად იაფია. ხალხი ღებულობს საკვებ, მაგრამ უხარისხო პროდუქტს, მწარმოებელი კი დიდ სარგებელს. სულ ესაა, სცადეთ და გაარკვიეთ. უნდა წაგეკითხათ, რაც წვრილი ასოებით ეწერა.

შესქელებული რძის გარდა, განსაკუთრებული პოპულარობით სარგებლობს „სასენდვიჩე ნაკრების“ სხვა პროდუქტებიც. რა შეგიძლიათ სწრაფად გადაუსვათ პურზე? მართალია, კარაქი. ვინაიდან ის ასევე შეიცავს ცხიმებს, მათი ჩანაცვლება მცენარეულით არ არის ბევრად უფრო რთული, ვიდრე შესქელებული რძის შემთხვევაში. რა არის შემდეგი? რა თქმა უნდა, ყველი. განსაკუთრებით ძვირადღირებული. ისეთი, როგორიცაა პარმეზანი ან მოცარელა. ჩვენს მაღაზიებში არსებული პროდუქტების უმეტესობა საშუალო იტალიელს გააოგნებდა. ძეხვეული? სამწუხაროა, რომ მოხარშულ ძეხვს ხშირად ავსებენ სოიოს და ცხოველების ნაწილებით, რომლებიც პრაქტიკულად უვარგისია მოხმარებისთვის. სამრეწველო ხორცსაკეპი ყველაფერს დაფქვავს. კარაქთან და ყველთან ერთად კარგი იქნება.

შებოლილი პროდუქტები

შებოლილი თევზიც კი, თუნდაც პირადად თქვენს მიერ დაჭერილი და შებოლილი, არასოდეს იქნება კარგი თქვენი ჯანმრთელობისთვის. ასეთი პროდუქტი შეგიძლიათ მიირთვათ თვეში მხოლოდ რამდენჯერმე, არა უმეტეს. ბოლი, რაც არ უნდა აშკარა იყოს, საზიანოა ჩვენი ორგანიზმისთვის. მიუხედავად იმისა, რომ ის ნებისმიერ საკვებს ანიჭებს თავის უნიკალურ გემოს. თავად შებოლვის პროცესი საკმაოდ შრომატევადი და თავისთავად ხანგრძლივია. უფრო მეტიც, ეს მოითხოვს გარკვეულ ცოდნას და რესურსებს. მართლაც მომგებიანია თევზის, ხორცისა და ყველის შებოლვა სამრეწველო მასშტაბით?

რა თქმა უნდა! ასეთი შებოლილი პროდუქტებისთვის თხევადი ბოლი გამოიყენება. მარტივად რომ ვთქვათ, ქიმია. ეს „ბოლი“ პროდუქტს ნაცნობ სუნს და გემოს ბევრად უფრო სწრაფად ანიჭებს, მისი გამოყენება გაცილებით მარტივია და შედარებით იაფი. მიუხედავად იმისა, რომ მეცნიერებმა ჯერ კიდევ ვერ შეძლეს სრულად დაამტკიცონ მისი ზიანი ჯანმრთელობისთვის, დიდი დოზებით თხევადმა ბოლმა შეიძლება გამოიწვიოს მოწამვლა და ალერგია. ამიტომ მთელი გულით გირჩევთ, თავი აარიდოთ ამ პროდუქტს.

ხიზილალა

რასაც ყველაზე ხშირად აყალბებენ, ეს არის ხიზილალა. და, რაც საინტერესოა, მთელ მსოფლიოში. ამბობენ, რომ ევროპაში ხიზილალის მესამედი ყალბია. წითელი ხიზილალა ხშირად გაყალბებულია. იგი „მზადდება“ თევზის ბულიონისგან, ჟელატინისაგან, მცენარეული ზეთისგან და ეს ყველაფერი საღებავით იღებება. შემდეგ ამ ნარევს წვეთ-წვეთად აქცევენ პატარა, საყვარელ ხიზილალად. ძალიან, ძალიან რთულია ასეთი ნარევის გარჩევა ნამდვილი ხიზილალისგან. უფრო ადვილია მოამზადო კიდევ ერთი სენდვიჩი და იმედი იქონიო, რომ ის არ იყო ყალბი.

ჩვენს მაღაზიებში ასევე შეგიძლიათ ნახოთ „ოფიციალურად გაყალბებული“ ხიზილალა, რომელიც მზადდება ზღვის მცენარეებისგან. მაგრამ მისი ფასი დაუყოვნებლივ აყენებს ყველაფერს თავის ადგილზე. თუმცა ვინ იცის: შესაძლოა მომავალში ისიც უხამსად მაღალი იყოს. ხიზილალა, რომელიც მოჰყვება თქვენს საყვარელ როლებს, ასევე შეიძლება ყალბი იყოს. მფრინავი თევზის ხიზილალა შეიძლება რეალურად იყოს ჩვეულებრივი მოივას ხიზილალა. შავი ხიზილალა კი, ყველა მაჩვენებლით, აღმოჩნდება შეღებილი წერის ხიზილალა. როგორც ჩანს, ყველაფერი ბუნებრივია, მაგრამ არის ერთი ნიუანსი.

თანამედროვე საკვები პროდუქტები: ათქვეფილი ნაღები

ძველი თაობა ხშირად ადანაშაულებს ნებისმიერ პროდუქტს „ქიმიურობაში“. ბოსტნეული, ხილი, ხორცი და ასე შემდეგ. მაგრამ ათქვეფილი ნაღების შემთხვევაში სრულიად მართლები არიან. საქმე ისაა, რომ ამ პროდუქტს კი არ აყალბებენ, არამედ უბრალოდ არ ამბობენ მთელ სიმართლეს ან განზრახ მალავენ მას ქილაზე პატარა, წაუკითხავი შრიფტის მიღმა. 1966 წელს ამერიკაში გამოიგონეს ნაღების შემცვლელი, რამაც წარმოება გააიაფა და გარკვეულწილად ჯობდა ორიგინალს.

სიმინდის სიროფის, ქოქოსის ზეთის, რძის, შემასქელებლის და არომატიზატორების ნაზავი ძალიან ჰგავდა ათქვეფილ ნაღებს და უფრო დიდხანს ჩერდებოდა ტორტებსა და სხვა ცომეულზე. მაგრამ ეს იყო ოფიციალური გაყალბება და ყველამ იცოდა ამის შესახებ. ჩვენთან კი, როგორც ეს ხშირად ხდება, მსგავს პროდუქტს ნატურალურ ათქვეფილ ნაღებად ასაღებდნენ. უბრალოდ შეფუთვაზე იწერებოდა „ათქვეფილი ნაღები” ან „რძის პროდუქტი“. ეშმაკი დეტალებშია და არა მხოლოდ ამ შემთხვევაში. ეცადეთ, ყურადღება მიაქციოთ შემდეგ ჯერზე, როცა სუპერმარკეტში წახვალთ საყიდლებზე.

მინერალური წყალი

გასაკვირია, მაგრამ თანამედროვე ადამიანისთვის „მინერალური წყალი“ გახდა რაღაც გაზიანი წყლის მსგავსი. თუმცა ნამდვილი მინერალური წყალი იმიტომ არის მინერალური, რომ უამრავ სასარგებლო მიკროელემენტს შეიცავს. თუმცა, თუ რამეს გადააჭარბებთ, სარგებელი შეიძლება ზიანში გადაიზარდოს. მაგრამ ახლა ამაზე არ ვსაუბრობთ. როგორ ხდება მინერალური წყლის გაყალბება? სინამდვილეში, ეს ძალიან მარტივია. მაგალითად, კარგად ცნობილი „ბორჯომის“ ჩამოსხმა შეიძლება გაურკვეველ ადგილას, უბრალოდ ბოთლებზე ნაცნობი ეტიკეტის დაწებებით.

იაფი მინერალური წყლის უმეტესობას საერთოდ არ აქვს არანაირი მინერალური შემადგენელი. უბრალოდ გაზირებული ონკანის წყალი. და მადლობა ღმერთს, თუ საკმარისად ხარისხიანია ხშირი გამოყენებისთვის. ჩვეულებრივი ფსევდომინერალური წყლები კი ასე იწარმოება: იღებენ ონკანის წყალს და უმატებენ მარილს და იოდს. ფუთავენ და ყიდიან. ასეთი პროდუქტი შეიძლება ჯანმრთელობისთვის საშიშიც კი იყოს, მაგრამ ვინ აქცევს ამას ყურადღებას? წყალია და თან გაზირებული. და თუ მარილიანია და უგემურია, მაშინ ის ნამდვილად ჯანსაღია. ასე არ არის?

თანამედროვე საკვები პროდუქტები: დარიჩინი და ბარდა

არანაირი თაღლითობა, უბრალოდ ჩვეულებრივი გაყალბება. ფაქტია, რომ ხშირად მაღაზიის თაროებზე გვთავაზობენ ვიყიდოთ არა დარიჩინი, არამედ ნამდვილი კასია. იაფი ანალოგი, რომელსაც ცნობილ არომატულ სანელებლად ასაღებენ. პრობლემა ის არის, რომ თავად კასია გაცილებით იაფია, არ აქვს შესაბამისი სურნელი და შეიძლება ადამიანებში შაკიკიც კი გამოიწვიოს. ამ ორი პროდუქტის გარჩევა შესაძლებელია ან გამოცდილების მქონე პირის მიერ ან შეფუთვაზე ეტიკეტის ყურადღებით წაკითხვით. Cassia-ს ეტიკეტს აწერია Cinnamomum aromaticum , დარიჩინისას კი – Cinnamomum verum .

დიახ, მწვანე ბარდასაც აყალბებენ. უფრო სწორად, ანაცვლებენ სოიოს, თოვლის ბარდას (რომელიც უფრო იაფია), რომელსაც საღებავი აქვს შერეული. რომელიც, სხვათა შორის, ყოველთვის არ არის უვნებელი ადამიანისთვის. იმის გამო, რომ ბარდის შეფუთვაში დათვალიერება მისი გახსნის გარეშე შეუძლებელია, გირჩევთ შეიძინოთ ეს პროდუქტი მხოლოდ სანდო მწარმოებლებისგან. და ამ შემთხვევაშიც კი, ყურადღება უნდა მიაქციოთ ფერს. ძალიან მწვანე ან სალათისფერი მარცვლები შეიძლება მიუთითებდეს, რომ თქვენ წინ გაქვთ ყალბი საკვების შეკვრა. მისი გამოყენება არავითარ შემთხვევაში არ შეიძლება.

სხვების ხარჯზე ფულის შოვნა ადამიანის უძველესი ჩვევაა. ათასობით წლის წინ ადამიანები ამას აკეთებდნენ ღვინისა და ზეითუნის ზეთის გაზავებით. მაგრამ ახლა გაყალბებული პროდუქტი არა მხოლოდ იაფი, არამედ სახიფათოცაა. ასე რომ, მცირედი თანხის დაზოგვით, შეგიძლიათ გაცილებით მეტი დახარჯოთ საავადმყოფოში მკურნალობაზე. ნუ დაზოგავთ საკუთარ ჯანმრთელობაზე. შეიძინეთ მხოლოდ ის პროდუქტები, რომლებშიც 100% დარწმუნებული ხართ. და მაშინ თქვენს ჯანმრთელობასთან დაკავშირებით ყველაფერი კარგად იქნება.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს