ქაშაყი და სკუმბრია. მათი სასარგებლო თვისებები

399

ყველაზე ხშირად გვესმის იმის შესახებ, თუ რამდენად სასარგებლოა წითელი თევზი და რა დადებითი თვისებები გააჩნია მას. მაგრამ ყველას არ აქვს მისი ხშირად გამოყენების საშუალება მაღალი ფასის გამო. თუმცა, არსებობს თევზის ორი სახეობა, რომელიც არანაკლებ პოპულარულია და მათი ღირებულება არც ისე მაღალია. პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში ვისაუბრებთ, რამდენად სასარგებლოა ჩვენი ორგანიზმისთვის ქაშაყი და სკუმბრია.

როგორც პირველი, ისე მეორე თევზი დადებითად მოქმედებს ჩვენს ჯანმრთელობაზე. ჩვენს დღევანდელ სტატიაში გაეცანით ქაშაყისა და სკუმბრიის სასარგებლო თვისებებს და ასევე მათი გამოყენების წესებს.

რა სარგებელი მოაქვს ქაშაყს და სკუმბრიას ჯანმრთელობისთვის?

გულის ჯანმრთელობის უზრუნველყოფა

ორივე თევზი, სკუმბრიაც და ქაშაყიც, ცხიმოვანი მჟავეების შესანიშნავი წყაროა. ისინი მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ გულისა და სისხლძარღვების ჯანმრთელობის შენარჩუნებაში. ომეგა -3 ხელს უწყობს სისხლში ქოლესტერინის დონის შემცირებას. ასევე ეს მჟავეები ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და ინსულტის განვითარების რისკს.

სარგებელი ორგანიზმის სხვა სისტემებისთვის

ქაშაყი და სკუმბრია, ომეგა-3-ის გარდა, მდიდარია ცილითაც, რაც აუცილებელია ორგანიზმში უჯრედების ზრდისა და აღდგენისთვის. ეს თევზები შეიცავს ვიტამინებს D და B12-ს, იოდს, სელენს და სხვა მიკროელემენტებს, რომლებიც ხელს უწყობს ფარისებრი ჯირკვლის, ძვლებისა და იმუნური სისტემის ჯანმრთელობის შენარჩუნებას.

ჯანსაღი წონის შენარჩუნება

სკუმბრიისა და ქაშაყის ჭამა ხელს უწყობს წონის კონტროლს. მდიდარი შემადგენლობა ცილებითა და ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავეებით, დაგეხმარებათ იგრძნოთ დანაყრება ჭამის შემდეგ. ამის წყალობით ქვეითდება მადა, რაც დადებითად მოქმედებს ჯანსაღი წონის შენარჩუნებაზე.

ანთებითი პროცესების პრევენცია

სკუმბრიასა და ქაშაყში არსებულ ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავეებს გააჩნია ანთების საწინააღმდეგო თვისებები. მათი რეგულარული მოხმარება ხელს შეუწყობს ისეთი დაავადების განვითარების რისკის შემცირებას, მაგალითად, როგორიცაა ართრიტი. ეს ხდება ორგანიზმში ანთებითი პროცესების შემცირებით.

გამოყენების რეკომენდაციები

  • შეეცადეთ, ჩართოთ თქვენს რაციონში სკუმბრია და ქაშაყი კვირაში ორჯერ ან სამჯერ ჯანმრთელობის მაქსიმალური სარგებლის მისაღებად.
  • არჩევანი შეაჩერეთ ახალ ან გაყინულ თევზზე და არა დაკონსერვებულ თევზზე, რომელსაც დამატებული აქვს კონსერვანტები.
  • უპირატესობა მიანიჭეთ ასეთი თევზის მოხარშვას, ღუმელში გამოცხობას, გრილზე ან ორთქლზე მომზადებას საკვები ნივთიერებების შესანარჩუნებლად.

სკუმბრიისა და ქაშაყის მოხმარებას შეუძლია მნიშვნელოვანი წვლილი შეიტანოს თქვენს ჯანმრთელობაში. დაამატეთ ეს გემრიელი პროდუქტები თქვენს რაციონს დღესვე, რათა ისარგებლოთ ამ ზღვის ნობათის ყველა სასარგებლო თვისებით.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს