იდეალური პასქის საიდუმლო: როდის დავამატოთ ქიშმიში ცომში

0
385

ტრადიციული სააღდგომო პასქა უნდა იყოს ჰაეროვანი, არომატული და შიგნით ქიშმიშით. სადღესასწაულო ცომეული ამ კომპონენტის გარეშე წარმოუდგენელია. ქიშმიშის ცომში დამატებით არა მხოლოდ პასქას არა მხოლოდ არომატულ და გემრიელ ელფერს შემატებთ, არამედ სიმბოლური მნიშვნელობაც ექნება.

პირველ რიგში, ქიშმიში სიუხვის და აყვავების სიმბოლოა, რაც ცომეულს გაზაფხულის და აღორძინების დღესასწაულის სიმბოლოდ აქცევს. ასევე ქიშმიში, როგორც ჩირი, დღეგრძელობასთან და კეთილდღეობასთან ასოცირდება, რაც ხაზს უსვამს დღესასწაულის მნიშვნელობას, როგორც სიხარულის და იმედის დროს. ამრიგად, ქიშმიში არა მხოლოდ პასქის გემოს ამდიდრებს, არამედ ცომეულს ღრმა სიმბოლურ მნიშვნელობას ანიჭებს, აღდგომის დღესასწაულის ღირებულებებს და ტრადიციებს ასახავს.

როგორ დავამატოთ ქიშმიში პასქის ცომში სწორად?

როგორ დავარბილოთ ქიშმიში?

ქიშმიში რომ დარბილდეს, წყალში ან ცოტა ლიმონის წვენში 30–40 წუთით მოათავსეთ. ადრე სწრაფად დასარბილებლად მდუღარე წყალს ასხამდნენ, თუმცა მაღალი ტემპერატურა ქიშმიშის ზოგიერთ სასარგებლო ნივთიერებას ანადგურებს. სწორედ ამიტომ, თუ დრო გაქვთ, აირჩიეთ მეთოდი თერმული დამუშავების გარეშე.

როგორ დავალბოთ ქიშმიში სწორად?

ქიშმიშის დასალბობად იდეალურია უბრალო წყალი, მაგრამ შეგიძლიათ გამოიყენოთ რძე ან ჩაი. ასევე არსებობს კონცეფცია „მთვრალი ქიშმიში“, როცა მას კონიაკს ან არაყს ასხამენ. ქიშმიშის ბუნებრივი სიტკბო გაითვალისწინეთ, მოერიდეთ მის დალბობას ტკბილ სითხეში, როგორიცაა წვენი ან ლიქიორი არომატით.

საუკეთესო დრო ცომში ქიშმიშის დასამატებლად

როგორც წესი, ქიშმიშს ცომში ამატებენ კარგად მოზელის და მოცულობაში გაორმაგების შემდეგ. ამ ეტაპზე, ცომი მზად არის შემდგომი დამუშავებისთვის და ქიშმიში თანაბრად შეერევა სხვა დანამატებთან ერთად, როგორიცაა ციტრუსის ცედრა ან ცუკატი. ასე მზა პასქაში ქიშმიშის არომატს და გემოს შეინარჩუნებთ, ასევე მთელ ცომში ჩირის თანაბრად განაწილებას უზრუნველყოფთ.

პასქა მშრალი საფუვრით

სააღდგომო ცომეულის ბევრი რეცეპტი არსებობს. თუ მისი მომზადების ნიუანსებს ნაკლებად იცნობთ, მარტივით დაიწყეთ. პასქა მშრალი საფუვრით ყოველთვის გამოვა წარმატებული, რბილი და ზომიერად ტკბილი.

ინგრედიენტები:

  • 500 გ ფქვილი
  • 100 გ შაქარი
  • 100 გ კარაქი
  • 3 კვერცხი
  • 100 გ ქიშმიში
  • 0,5 ჭიქა თბილი რძე
  • 7 გ მშრალი საფუარი
  • 1 ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი
  • მწიკვი მარილი
  • 1 ლიმონის ცედრა
  • ზეთი ფორმაზე წასასმელად

მომზადების წესი:

  1. ფქვილი, შაქარი და მარილი დიდ თასში აურიეთ.
  2. ცალკე თასში საფუარი თბილ რძეში გახსენით, 5–10 წუთი გააჩერეთ საფუვრის აქაფებამდე.
  3. ფქვილს დაუმატეთ რბილი კარაქი და კვერცხი, ცომი მოზილეთ.
  4. ვანილის ექსტრაქტი და ლიმონის ცედრა დაუმატეთ, აურიეთ ინგრედიენტების კარგად შერევამდე.
  5. ცომი მაგიდაზე გადაიტანეთ და 5–7 წუთი მოზილეთ,  სანამ ელასტიკური არ გახდება და ხელზე აღარ მოგეკვრებათ.
  6. ცომი თასში მოათავსეთ, პარკი დააფარეთ და 1–2 საათი სითბოში გააჩერეთ, სანამ ცომი მოცულობაში არ გაიზრდება.
  7. ამოსულ ცომს მომზადებული ქიშმიში დაუმატეთ, ჩაზილეთ, დააგუნდავეთ და ცხიმწასმულ ფორმებში გადაიტანეთ.
  8. 30–40 წუთი გააჩერეთ, რომ ცომი ფორმაში ამოვიდეს.
  9. ღუმელი 180 გრადუსამდე გაახურეთ. აცხვეთ დაახლოებით 40–50 წუთი ან ოქროსფერი ქერქის მიღებამდე.
  10. პასქა ფორმიდან ამოიღეთ, სუფრაზე გატანამდე გაგრილება აცადეთ. გემრიელად მიირთვით!

არსებობს მოსაზრება, რომ პასქის ცომი უნდა მოზილოთ და გამოაცხოთ კარგ განწყობაზე. მომზადების დაწყებამდე ლოცვა წაიკითხეთ და დარწმუნდით, რომ არავინ შეგიშლით ხელს.