ბავშვობაში დაბრუნება რომ შემეძლოს, პირველ რიგში, პურს შევჭამდი. თეთრი, რბილი, არომატული აგურის პური. აუცილებლად, რომ ჰქონდეს ქერქი, ხრაშუნა. ყველას, ვისაც ერთხელ მაინც უჭამია ეს პური, ახსოვს მაღალი ხარისხის ხორბლის ფქვილისგან დამზადებული პურის გემო და არომატი.
„პური ყველაფრის თავია“ – ამბობს ხალხური სიბრძნე. ნამდვილად ასეა, რადგან ნატურალური პური შეიცავს ბევრ სასარგებლო ნივთიერებას. ჯანსაღი კვების წარმომადგენლებმა მაპატიონ, მაგრამ სასუსნავი და ბრინჯის პური ვერ ჩაანაცვლებს ნამდვილი ხორბლის პურის სარგებელს. პური არა მხოლოდ ნოყიერი საკვებია, არამედ აუცილებელი ინგრედიენტი თმის ნორმალური ზრდისთვის, ჯანსაღი ფრჩხილებისთვის და სუფთა კანისთვის. არ ვამბობთ, რომ მხოლოდ პური უნდა ჭამოთ, ყველაფერში ზომიერება არის საჭირო.
პურის ხრაშუნა ქერქი, როგორც მისი ნატურალურობის ნიშანი
ახლა, სამწუხაროდ, სუპერმარკეტებში ნამდვილ პურს ვერ ნახავთ. სრულიად უგემური გახდა და სტრუქტურაც კი სულ სხვაა. ახლა პური შეიცავს ძალიან ბევრ გამაფხვიერებელს, ემულგატორს, არომატიზატორს, პალმის ზეთს და სხვა ნაკლებად სასარგებლო ნივთიერებას. ამ ყველაფრის გამო პურმა წონა დაკარგა, ხოლო მოცულობა ხელოვნურად მიიღწევა. პურში საფუარი არ გამოიყენება ან ნაკლებად გამოიყენება. არადა სწორედ საფუვრის წყალობით პური ფუმფულა და ჯანსაღი გამოდის. ნატურალური მზესუმზირას ზეთი შეცვალეს პალმის ზეთით, არადა ის ტექნიკურ ზეთს მიეკუთვნება და მოხმარებისთვის უვარგისია. სწორედ მზესუმზირას ზეთის წყალობით მიიღება პურის სასურველი ხრაშუნა ქერქი.
რაც მთავარია, ფქვილი. ხორბლის, ჭვავის, ქერის ფქვილი გემრიელი პურის მთავარი ინგრედიენტია. ფქვილი აუცილებლად მაღალი ხარისხის და სათანადოდ დაფქული უნდა იყოს. ახლა, სამწუხაროდ, სწორი ფქვილის პოვნა რთულია. მას ურევენ სხვადასხვა დანამატს და სხვადასხვა სახეობას. ამის გამო პური ძველებურად ფუმფულა და გემრიელი აღარ გამოდის. ადრე ყველგან ითესებოდა ხორბალი, ჭვავი, ქერი, სიმინდი, მზესუმზირა, წიწიბურა. ნაყოფიერი მიწა მთელ ძალას ხარჯავდა ადამიანისთვის საჭირო და სასარგებლო პროდუქტების მოყვანაზე.
რატომ ყიდულობენ პურის საცხობ აპარატს სახლისთვის?
დღეს სულ უფრო მეტი ადამიანი სახლისთვის პურის საცხობ აპარატს ყიდულობს. ამბობენ, რომ უმჯობესია ერთხელ დაიხარჯო, მაგრამ ოჯახი კარგი პურით გაახარო. მაღაზიაში ფქვილის და საფუვრის შერჩევა უფრო ადვილია, ვიდრე მზა პურის ყიდვა. ზოგიერთი მარჯვე დიასახლისი ექსპერიმენტებს ატარებს და ცომში ამატებს სხვადასხვა თესლს, კაკალს, ურევს სხვადასხვა ფქვილს. ასეთი პური გამოდის ძალიან გემრიელი, ჯანსაღი და ხრაშუნა ქერქით. დიდხანს არ ხმება და არ კარგავს არომატს. ასეთი პური უფრო დიდხანს ძლებს, ვიდრე მაღაზიაში ნაყიდი.
მინდა დავიჯერო, რომ ძალიან მალე მაღაზიებში თაროები გაივსება მაღალი სტანდარტებით მომზადებული ნამდვილი პურით და ისევ ვიგრძნობთ პურის დავიწყებულ გემოს, როგორიც ბავშვობაში ჰქონდა. მართალია, ახლა ნამდვილად აღარ მინდა პურის რიგში დგომა. ვისურვებდი, ყველასთვის საკმარისი პროდუქტი იყოს, თუნდაც ქვეყნის ყველაზე შორეულ სოფლებში.