ძველ წიგნში ვიპოვე ნამდვილი ძეხვის „საექიმო“ რეცეპტი, ახლა მხოლოდ ასე ვამზადებ

37

მაღაზიებში ძეხვეულის ფართო ასორტიმენტის მიუხედავად ნამდვილად გემრიელის და ნატურალურის პოვნა ძნელია. მოხარშული ძეხვი ყოველთვის იყო უფროსების და ბავშვების საყვარელი პროდუქტი. „პაპარაციმ“ თქვენთვის იპოვა ძეხვის „საექიმო“ რეცეპტი, თითქმის გოსტ სტანდარტების მიხედვით. სახლის პირობებში მარტივად შეგიძლიათ მოამზადოთ, ნამდვილად წვნიანი და ნაზი გამოდის.

ნებისმიერი კერძის მომზადებაში ყველაზე მნიშვნელოვანი მოსამზადებელი ეტაპია. მოხარშული ძეხვის შემთხვევაში მთავარი პროცესი ხორცის დაძველებაა. შეძენილი ხორცი გამდინარე წყალში კარგად უნდა გარეცხოთ და ქაღალდის პირსახოცში გაახვიოთ. შემდეგ გადაიტანოთ თავსახურიან ჭურჭელში, სასურველია, მინის ჭურჭელი იყოს. წინასწარ ხორცი ქაღალდის პირსახოცში გაახვიეთ. ქათამი 1-2 დღე უნდა გააჩეროთ. ღორის და ძროხის ხორცს უფრო მეტი დრო სჭირდება, დაახლოებით 3-5 დღე. ყოველ რამდენიმე დღეში პირსახოცები ახლით უნდა შეცვალოთ. თუ ამ მნიშვნელოვან პროცესს გამოტოვებთ, ძეხვი გამოვა ფხვიერი და არაელასტიკური.

ამ ძეხვის რეცეპტი გულგრილს არავის დატოვებს

ერთი პორცია ძეხვი შეიცავს 700 გ ღორის ხორცს და 300 გ ძროხის ხორცს ან 1 კგ ქათმის ხორცს. ხორცის პროპორციები შეგიძლიათ შეცვალოთ თქვენი გემოვნების და პრეფერენციების მიხედვით. ხორცის გარდა, ხელნაკეთი ძეხვის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ 1 კვერცხი, 400 მლ ძალიან გაცივებული რძე, 13 გ სუფრის მარილი და 10 გ ნიტრიტის მარილი. ნიტრიტის მარილი გამოიყენება ძეხვისთვის ვარდისფერი შეფერილობის მისაცემად და შენახვის ვადის გასაზრდელად. მის გარეშეც შეგიძლიათ მოამზადოთ, ხოლო მარილის რაოდენობა თქვენი გემოვნებით შეგიძლიათ დაარეგულიროთ. ასევე დაგჭირდებათ 1/4 ჩაის კოვზი მუსკატის კაკალი.

ძეხვის „საექიმო“ მომზადების წესი:

  1. ხორცი მსხვილ ნაჭრებად დაჭერით და ხორცსაკეპ მანქანაში გაატარეთ. სასურველია, ჯერ გამოიყენოთ მსხვილი ბადე ხორცსაკეპ მანქანაში. შემდეგ რამდენჯერმე გაატარეთ წვრილ ბადეში. ასე ფარში გამოვა ერთგვაროვანი, დიდი ნაჭრების გარეშე.
  2. მზა ფარშს დაუმატეთ მარილის და მუსკატის კაკლის ნარევი. კვერცხი ათქვიფეთ და ცივი რძე ჩაასხით. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე კარგად აურიეთ. აკონტროლეთ, რომ ფარში ძალიან არ გახურდეს თქვენს ხელში. თუ გაქვთ სამზარეულოს კომბაინი ან მიქსერი, მოსარევად გამოიყენეთ.
  3. მზა ფარში ორ თანაბარ ნაწილად გაყავით.
  4. სუფრაზე საკვები პარკი გაშალეთ და ფარშის ერთი ნაწილი გადაიტანეთ.
  5. თანაბრად გაანაწილეთ, ძეხვის ბატონის ფორმა მიეცით. პარკში მჭიდროდ გაახვიეთ, რომ ფარშიდან ჰაერი გამოუშვათ. ბატონის და ფორმის ზომა ინდივიდუალურია. თხელი სოსისები ან სქელი სარდელი ან ერთი დიდი ძეხვი შეგიძლიათ გააკეთოთ.
  6. ფარში პარკში მჭიდროდ შეახვიეთ და პარკის ბოლოები მაქსიმალურად ახლოს შეკარით.
  7. ღუმელი მაქსიმუმ 80 გრადუსამდე გააცხელეთ.
  8. დიდი ქვაბი აიღეთ, რომელშიც ჩვენი ძეხვები მარტივად მოთავსდება. წყალი დაასხით და ღუმელში შედგით.
  9. როდესაც ქვაბში წყალი გაცხელდება იმავე ტემპერატურაზე, რამდენზეც ღუმელი ჩართულია, ძეხვებს წყალში ფრთხილად აურიეთ. ძეხვებს რაღაც უნდა დაადოთ ზემოდან, რომ ბოლომდე წყალში ჩაიძიროს.
  10. ქვაბი ძეხვით ღუმელში 2 საათით გააჩერეთ. სოსისის მომზადებას 40 წუთი დასჭირდება, სარდელს – 1 საათი.

მთავარი ეტაპი მოხარშული ძეხვის მომზადებაში

ძეხვის მომზადებაში მთავარია, სწრაფად და სწორად გააცივოთ. ტაშტში ან ნიჟარაში ძალიან ცივი წყალი ააგროვეთ. მზა ძეხვები ღუმელიდან გამოიღეთ და პირდაპირ ცივ წყალში მოათავსეთ. ამ წყალში ბოლომდე უნდა გაცივდეს. ამას დაახლოებით ნახევარი საათი დასჭირდება. გაცივებული ძეხვი საჭმელად მზადაა. შესაფუთ პარკში შეგიძლიათ შეინახოთ. მართალია, ისე დიდხანს ვერ შეინახავთ, როგორც მაღაზიაში ნაყიდს. სასურველია, 1 კვირაში მიირთვათ. უკეთესია, თუ პატარა ულუფებით მოამზადებთ. აი, ასეთი ძეხვის გაყიდვა რეკომენდებული არ არის.

ამ ძეხვის რეცეპტი ბევრმა დიასახლისმა უკვე გამოცადა. ძეხვი ძალიან ნაზი და წვნიანი გამოდის. მისი დაჭრა ადვილია, ხოლო ბავშვები გემოთი აღფრთოვანებულნი არიან. ამის შემდეგ აღარ მოგინდებათ ძეხვის ყიდვა მაღაზიაში და ყოველთვის სახლში მოამზადებთ.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს